Türkiye’yi sarsan 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişiminin yankıları devam ediyor. Binlerce vatandaş her gece Taksim’de demokrasi nöbeti tutuyor. Birçok kesimden tepki alan darbe girişimi gecesi hayatını kaybeden şehitler de unutulmuyor.

57İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’ne üye belediye başkanları ve meclis üyeleri, darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için Taksim Meydanı’nda bir araya geldi. Anma programına, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve birliğe üye belediyelerin meclis üyeleri katıldı. Başkanlar çeşitli mesajlarla darbe girişimini kınadı.

Demircan: “Türk milleti kahramandır”


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yaptığı konuşmada, ihanete asla müsaade edilmeyeceğinin altını çizdi. Türk milletinin kahraman bir millet olduğunu belirten Demircan, “Son on günde yaşananlar şahsen beni gururlandırdı ve geleceğe ilişkin umutlandırdı. Büyük bir terör olayıyla sarsıldık ve kötü bir fotoğraf çıktı ama yanında çok ciddi ve umut verici bir fotoğraf daha çıktı. O da 79 milyon insan bu memleketin idarecilerinin ve demokrasinin yanında olduğunu, hürriyetlerinden asla taviz vermeyeceğinin de altını çizmiş oldu. Siyasi partilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve medyamız kim varsa herkes tek vücut oldu ve herkes net bir şekilde hürriyetlerinden yana tavır aldı bu alkışlanacak bir durum. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği olarak bu fotoğrafı güçlendirmek ve var olduğumuzu, demokrasi nöbetimizin devam ettiğinin altını çizercesine bir araya geldik.” dedi.

Şükrü Genç: “Melanete karşı çıktık”


Programa katılan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise “Geçen cumadan beri konuşuldu, anlatıldı ve gördük ki, Türkiye’nin hemen hemen tamamı, başta siyasi partiler olmak üzere hep birlikte melanete karşı çıktık. Karşı çıkmasak çok daha ağır bedeller ödeyecektik ama bedelin bu kadarı bile gerçekten ağır. Birlikteliği sağlarsak kim ne getirirse getirsin, topu tüfeği neyi olursa olsun insanı aşamadığı sürece hiçbir başarıya ulaşması mümkün olmayacaktır.”dedi.

Haznedar: "Şiddetle kınıyorum"


Programa katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da darbe girişimi esnasında şehit olanların yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Demokrasi gerçekten zor zanaat, sahiplenildiğinde değer kazanıyor ve değeri büyüyor. Ben tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, ulusumuza başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Herkese geçmiş olsun dileklerimle darbe girişimini şiddetle kınıyorum.” şeklinde konuştu.

BİLDİRİDE ŞU İFADELERE YER VERİLDİ 

Program sonunda Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından “Millet var olsun, vatan sağ olsun” başlıklı ortak bildiri okundu. Bildiride, “15 Temmuz 2016 Cuma günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin istiklaline; demokrasimiz, huzurumuz ve birliğimize; ordumuzun çeşitli makamlarına sızan ve imkanlarını gasp eden bir çete tarafından darbe yapılmak istenmiştir. Milletimiz ilk andan itibaren, ülkesine, istiklaline ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Bu ihanete göğsünü kalkan yapmıştır. Bütün vatandaşlarımız, siyasi partilerimiz, medya kuruluşlarımız, sivil toplum teşkilatlarımız, hep birlikte bu ahlaksız kalkışmayı, birlikte püskürtmüştür. Böylesi antidemokratik hiçbir girişime izin vermeyeceğiz. Milletçe demokrasimizi güçlendireceğiz. Demokrasi nöbetimizi, hiç bir ayrım yapmadan birlikte sürdüreceğiz. Şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Millet var olsun, vatan sağ olsun.” İfadelerine yer verildi.

belediyeler-birligi111