Emirgan Korusu’nun yakınındaki arazinin imara açılması tartışılıyor. Peki bu arazi nerede?


Koru, 6 parsellik arazinin en yakın kısmına 500 metre, en uzak parsele ise 1 kilometre mesafede. Sarıyer Belediyesi de “Arazi İstinye Bayırı’nda koruyla ilgisi yok” dedi.

İstanbul Boğazı kıyısındaki yeşil alanlardan ve tarihi mekânlardan biri olan Emirgan Korusu’nun yakınındaki alanın imara açılması, günlerdir tartışılıyor. Özellikle sosyal medyada “Emirgan Korusu’na AVM yapılacak” söylentileri yayılıyor. Istanbul Büyükşehir Belediyesi, önceki gün yaptığı açıklamada, inşaat yapılması planlanan araziyle Emirgan Korusu’nun hiçbir ilgisinin bulunmadığını açıklamıştı. Peki bu imara açılacak arazi nerede? Koruya uzaklığı ne kadar? İşte cevabı.

İnşaat yapılması planlanan arazi, 6 parselden oluşuyor. En yakın parselin Emirgan Korusu’na uzaklığı 500 metre, en uzak parselin koruya uzaklığı ise 1 kilometre. Şahin Tepesi adı verilen bölgenin eteklerindeki arazi, İstinye Bayırı Caddesi’nin hemen güneyinde bulunuyor.

Geçen yıl Emlak Konut GYO tarafından Özelleştirme İdaresi’nden 1 milyar 500 milyon 522 bin liraya satın alınan arazide AVM yapılmayacağı, kot farkı dikkate alınarak iki katlı binaların inşa edileceği ifade edildi. Arazi 6 parselde toplam 158 bin 497 metrekare büyüklüğe sahip. Bunun 48 bin 100 metrekaresi ön görünümde iken, 110 bin 387 metrekaresi ise geri görünümde.

Proje kapsamında 108 bin 700 metrekarelik inşaatın yapılmasının planlandığı edinilen bilgiler arasında. İnşaat yapılması planlanan arazinin kuzeydoğusunda yer alan alanda, boş olmasına rağmen vakıf arazisi olması nedeniyle herhangi bir inşaat çalışması yapılmayacağı belirtildi.

Sarıyer Belediyesi ise, “Söz konusu alan İstinye Bayırı Caddesi üzerinde yer almakta, Emirgan Korusu’nu içermemektedir. Alanın bir kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 09.05.2006 tarihinde onaylanan İstinye Turizm Merkezi Koruma Amaçlı Uygulama Planı sınırları içinde kalmaktadır. Alanın öngörünüm bölgesinde kalan kısımları ise yeşil alan statüsünde olup imara açık değildir. Tarafımıza iletilmiş herhangi bir plan değişikliği yoktur” açıklamasında bulundu.

istinye bayırı







sarıyerim.com