Maslak'ta düzenlenen Sivil Toplum Buluşmalarının ikincisine katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Yoğun ve kararlı çalışmalar sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan çocukların oranı, 2002 yılında yüzde 39 iken, bugün 2021 yılı itibarıyla bu oran yüzde 91.5'e yükseldi" dedi.

Düzenlenen organizasyona; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin,Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Basri Alagöz ve Doç.Dr. Mehmet Fatih Aysan ile pek çok sivil toplum kuruluşundan temsilciler katıldı.

"Devletin ve toplumun sorumlulukları var"

Bakan Derya Yanık, "Çocuklar, bizim açımızdan hem ihtimamla korunması gereken emanetlerimiz hem de yarınlarımız anlamına geliyor. Biliyoruz ki her çocuk, sahip olduğu temel haklarla dünyaya gelir. Bu hakları koruma konusunda, sadece anne babaların değil, devletin ve toplumun da sorumlulukları vardır. Çocuklarımıza kendilerini ifade edecek imkan ve zeminin sağlanması da yine onların en temel haklarından birisidir. Ülkemizdeki 0-17 yaş aralığında olmak üzere yaklaşık 23 milyon çocuğumuz var. Bu 23 milyon çocuğumuzun gözü, kulağı ve sesi olacak bir iletişimi sağlamak için buradayız. Dolayısıyla amacımız, çocuklarımızın sorun ve beklentilerinin en geniş kapsamıyla görünür hale gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi doğru bir biçimde oluşturmaktır" dedi.

Koruyucu ailelere teşekkür

Koruyucu ailelerin yanında kalan çocuk sayısının kurumda kalan çocuklardan fazla olduğunun altını çizen Bakan Yanık, "26 binden 476 çocuğumuzu bu hizmetlerden yararlandırdık. Koruyucu aile yanında kalan çocuklarımızın sayısı son 17 yılda 15 kattan fazla artmış durumda. Şu anda koruyucu aile yanında kalan çocuk sayımız bizim kurum bakımımızdaki çocuklarımızdan daha fazla ve koruyucu ailelerle gerek koruyucu annelerle gerek koruyucu babalarla yaptığımız toplantılarda gerçekten gözlerim dolarak fark ettiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum. Koruyucu ailelerimizin yüzde 60'tan fazlası kendi biyolojik çocukları olan aileler. Hatta birkaç tane çocuğu olan aileler. Bunların arasında koruyucu aile oldukları çocukla akran olanlarda var, çocuklarını büyütmüş, üniversiteye göndermiş koruyucu aile olan ailelerde var. Dolayısıyla yaş ve çocuk skalası birbirinden farklı. Ama her birinde istisnasız şunu fark ettim kendi biyolojik çocuklarının önüne koymuşlar. Hatta ailenin merkezine koymuşlar. Ailenin bütün ihtiyaçları, gerçeği koruyucu aile oldukları çocuğun etrafında yeniden şekillenmiş. Muazzam bir şey. İnanılır gibi değil. O kadar güzel, esaslı aralarında engelli çocuklarımız var. Etkilenmemek mümkün değil. Sayı olarak da son zamanlarda şu anda kurum bakımımızdaki çocuklarımızdan daha çoğu koruyucu ailelerimizin yanında. Onlara da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SARIYER POSTA