Sarıyer Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısının 1. Oturumu, Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan AK Partili Meclis Üyesi Salim Kain, yaşanan orman yangınları ve sel felaketlerinin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen afetler Türkiye'yi derinden sarsarken, yangınlarda çok sayıda orman ve canlı yanarken, sel felaketinde ise birçok ev ve işyeri kullanılamaz hale geldi. Ayrıca çok sayıda can kaybı yaşandı. AK Partili Meclis Üyesi Salim Kain de toplantıda vatandaşa verilen destekler hakkında konuştu.

KAİN'İN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE:

"İnsan kaynaklı olmasının yanı sıra küresel ısınma sonucu nem oranının olağanüstü düşüşü sebebiyle dünyanın birçok köşesinde olduğu gibi ülkemizde de 28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve 54 ilde 299 farklı noktada meydana gelen orman yangınlarına müdahale edilmiş, tamamı kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları yapılmış ve tamamen söndürülmüştür.

Yangından etkilenen vatandaşlarımız için devletimizin tüm imkânları seferber edilmiştir. Devletimiz yangından etkilenen bölgelerde 12 uçak, 66 helikopter, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 850 arazöz, 430 iş makinesi ve 5 bin 250 personel ile yangınlara müdahale etmiştir. Hâlihazırda 5 bin 165 kişiye barınma hizmeti verilmektedir. Yangından etkilenen 12 bin 585 afetzedeye psikososyal destek verilmiştir. Afetzede vatandaşlarımızın insani ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 443 aile tipi çadır, 169 genel maksat çadırı, 495 yaşam ve WC-duş konteyneri yapılmıştır. Beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yangın bölgelerinde 548 bin 277 günlük sıcak yemek, 474 bin 722 kumanya, 218 bin 784 ikramlık malzeme, 302 bin 991 sıcak-soğuk içecek 696 bin su dağıtımı yapılmıştır.

Yine küresel ısınma kaynaklı yağış rejimlerinin değişmesi sonucu meydana gelen aşırı yağış sebebiyle birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sel felaketleri daha sık yaşanır hale gelmiştir. Bu bağlamda önce Doğu Karadeniz bölgemizde, daha sonra Batı Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop, Bbartın illerimizde aşırı yağışa dayalı sel felaketleri yaşanmış, afetin odak noktasından Kastamonu Bozkurt’ta Ezine Çayı'nın debisi 1200 m3 /saniye ye ulaşmıştır. Ülkemizdeki en büyük nehirlerden Kızılırmak Nehri'nin 180 m3/saniye olan debisini göz önüne aldığımızda afetin ve aşırı yağışın boyutlarını daha iyi kavrayabiliriz. Sel felaketinin ardından bölge genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilmiştir. Yüreğimizi yakan can kayıplarını geri getiremesek de devletimiz milletimizle beraber diğer her kaybı telafi edecek güç, imkân ve kararlılığa sahiptir. Devletimiz milletimiz için seferber olmuştur.

Cumhurbaşkanımızın talimatıyla devletimiz, selden etkilenen bölgelerde 5 bin 820 personel, 66 ambulans, 122 bot ve motopomp, 20 helikopter, 7 AFAD mobil koordinasyon turu, 2 jıku, 715 hizmet aracı, 644 iş makinesi, 1 İHA ile bu süreçte milletinin yanında olmuştur. Ülkemizin dört bir yanından belediyelerimiz, il özel idarelerimiz çalışmalara katkı sunmuştur. Bakanlarımız ve yetkililerimiz gece gündüz vatandaşlarımızın yanında olmuştur.

Ayrıca bölgedeki vatandaşlarımızın beslenme ve barınmasına yönelik çalışmalar kapsamında; 9 ikram aracı, 42 bin 120 sıcak yemek, 34 bin 818 ikramlık malzeme, 23 bin 800 kumanya dağıtımı sağlanmıştır. Bin 101 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmuş olup, 2 bin 347 vatandaşımızın da güvenli bölgelere tahliyesi sağlanmıştır.

Bir takım provokatörler bu yangınlardan ve sellerden siyasi çıkar peşinde koşmaya çalışsa da devletimiz milletimizle birlikte dünyada emsali görülmemiş bir çalışmayla yaralarımızı tez zamanda sarmıştır ve sarmaya devam edecektir.  Milletimiz ferasetiyle bu zor zamanlardan siyasi çıkar sağlamaya çalışanlara prim vermemiştir. Bu zor zamanlarda milletinin yanında olan tüm imkânlarını seferber eden devletini ve hükümetini bağrına basmıştır. Tüm bu afetlerde kaybettiğimiz canlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyoruz."

SARIYER POSTA