2Sarıyer Belediye Meclisi’nin Eylül ayı ilk toplantısına yine AK Parti’li Cemil Özbalta’nın CHP grubuna yönelik ağır ithamları ve hakaret derecesine varan sözleri damga vurdu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in meclisten bir kez daha borçlanma yetkisi istemesi Cemil Özbalta’yı çileden çıkardı ve söz alarak kürsüye gelen Özbalta uzun bir konuşma yaptı. Özbalta daha sonra basına da yazılı olarak ilettiği konuşmasında şunları söyledi:

“Belediyemiz geçen yıl 13 milyonluk borçlanma neticesinde, 10 milyon kredi almış, 3 milyonu faiz 13 milyon borçlanmıştır. Tekraren Sarıyer Belediyemize bir kaç ay önce borçlanmak için Belediye Başkanımız Şükrü Genç’e borçlanma yetkisi vermiş idi.

“ŞU BELEDİYEYİ NE HALE SOKTUNUZ?”4

Meclisimizin, sayın Başkana verdiği yetki borçlanma yaklaşık 11 trilyondu, bu borçlanmanın amacı, yapılmakta olan evlendirme dairesinin yapımı içindi. Şimdi bir daha borçlanma için yetki istiyor sayın Başkan, CHP grubu olarak arlanmalı, utanmalısınız. Şu belediyeyi ne hale soktunuz?

AK Parti döneminde Yusuf Tülün beyefendi, 8 milyon borçlanma isteyince demediğiniz laf, söylemediğiniz hakaretler kalmamıştı. Aldığı kredi de 4,5 milyon TL, faizi ile 5,5 milyon TL idi. Oysa siz belediyeyi öz kaynaklarınız artırmakla değil, faizli kredilerle yönetmeye çalışıyorsunuz. Belediyemiz, projeye dayalı borçlanma talebinde bulunmuş olup, İller Bankası bu krediyi onaylayıp, projenin yüzde 25 belediye öz kaynaklarından karşılamak kaydı ile yüzde 75’ini karşılamak üzere yaklaşık 8.250 milyonluk kredimiz de onaylanmıştır. Ancak, belediyemiz bu projeye dayalı bu krediyi, kullanmaktan vaz mı geçti? Sözde daha düşük kredi ile bir bankadan para almakmış. Kılıf böyle… Böyle de bakalım gerçekler böyle mi söylüyor?

1Projeye dayalı kredi demek; belediyemizin işi verdiği müteahhit firma bir projeyi uyguladığında, hak ediş elde eder, bu hak edişi kadar parayı İller Bankası’ndan müfettişler gelir denetler ve belediye adına parayı pey eder, pey proje bitene kadar hak ediş yapan müteahhit firmaya öder.

“NEDEN PROJEYE DAYALI KREDİDEN VAZGEÇİP NAKİT PEŞİNE DÜŞTÜNÜZ”

Yönetim kadrolarında bulunan kişilerin görevi ve dertleri, projeleri yapmaksa, bu kredi kullanılmalıydı, yok farklı bir düşünce yapısında ise o zaman farklı oyunlar devreye girer. Şimdi yeniden borçlanmak için yetki isteniyor, ne kadar borçlanma limitimiz var bileniniz var mı? diye sormak isterim. Belediyemizin toplam borçlanma limiti yaklaşık 12 milyondur. Genellikle bu kredinin yüzde 25 veya 30’u kesilir ve 9 milyon TL Belediyemize verilir ki, faiziyle beraber 12 milyon TL’dir.

Şimdi, Belediye Başkanımızın samimiyetsizliği işte burada ortaya çıkmaktadır. Amacın evlendirme dairesini yapıp, Sarıyer halkına kazandırmaksa, kredimiz orada durmakta, neden projeye dayalı krediden vazgeçip de, nakit likit kredi peşine düşmüş olabilirsin? Eylül ayı içinde evlendirme dairesini yapıp, hizmete açma sözü veren başkanımız, bu sözünü de yemiş ve başka planlar peşine düşmüştür.  Normalde akıllı bir müteahhit ve yönetici bu projeyi şimdiye kadar bitirmiş olurdu. Bu hızla Eylül ayında buranın açılışını görmek, hayalden öteye gitmeyecek demektir. Belediye Başkanımızın nakit peşine düşme sevdasının cevabı burada, şu elimde görülen faturalarda ve belgelerde gizli.

“YANDAŞ VE CANDAŞ FİRMALARIN ÖDEMELERİNİ YAPACAKSINIZ”5

Öncelikle şunu belirtmek isterim, 31 Aralık 2012 tarih itibari ile belediyemizin borcu, 180 milyon TL idi. Müteahhit ve iş yapan firmalara olan borcumuz, 21.140.milyon TL iken. Bugün müteahhit ve iş yapan firmalara olan borcumuz, 35 milyona çıkmış. En azından 10 milyonluk da temlik konulmuş, müteahhitlere olan borçlarımız 45 milyon TL’ye merdiven dayamıştır. Bu da 2013 yılında borcumuzun yaklaşık diğer borçlarla birlikte, 230 milyona çıkması demektir ki bu bir iflastır, yok böyle bir belediyecilik, yok böyle bir anlayış…

Belediyemizin yandaş müteahhitlere olan milyonlarca liralık borcu vardır. Bu borçlanma ile seçimlere kadar yandaş ve candaş firmaların ödemelerini yapıp temize çıkarmaktır.”