Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün, Üretim Reform Paketi kapsamında 9 şehirdeki organize sanayi sitesinin şehir dışındaki alanlara taşınacağını açıklamasından sonra, hizmet üreten oto sanayi sitelerinin yönetici ve esnafının kafası karıştı.

Bakanın açıklaması, “Taşınma yalnızca organize sanayi siteleriyle mi sınırlı kalacak, yoksa zaman içinde şehir içindeki oto sanayi siteleri de taşınacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.   İkitelli ve Maslak’ta geniş bir alanda binlerce oto sanayi esnafının dükkan ve atelyesinin bulunduğu Atatürk Oto Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin, “Taşınma konusu üretim sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar için uygun olur ama hizmet sektörü için çok zor. Çok iyi bir altyapı olması, fizibilitenin iyi yapılması gerekir” dedi.
ÖNCELİKLE 9 ŞEHİRDEKİ SANAYİ SİTESİ TAŞINACAK  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ilk etapta şehir içinde faaliyet gösteren Isparta, Kastamonu, Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Sivas, Bursa ve Tokat'taki sanayi sitelerinin taşınacağını belirtmişti.  Türkiye'de aktif toplam 858 sanayi sitesi bulunduğunu söyleyen Bakan Özlü, bunlardan 135'nin şehir içinde kaldığını ve şehir dışına taşınacağını ifade etmiş, 135 sanayi sitesinin taşınmasının maliyetinin ise 20 milyar TL'yi bulacağını söylemişti.   Zaman zaman Silivri tarafına taşınacağı yönünde söylentiler çıksa da, ortaya atılan iddialar hep havada kalan İkitelli Oto Sanayi Sitesi ve Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin ise şu an için taşınmasının söz konusu olmadığı belirtildi.
TAŞINMA OLAYI HİZMET SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ZOR  

Taşınma konusunda ne yerel ne de merkezi yönetimden kendilerine herhangi bir bilgi ya da öneri gelmediğini söyleyen İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası (İSTOSEO) ve Atatük Oto Sanayi Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin, “Taşınma olayı üretim sektörü için uygun olur ama hizmet sektörü için çok zor. Çünkü hizmet sektöründe görev yapan esnaf bulunduğu çevreden çok daha uzak, kent dışındaki bir yere gittiğinde müşterisi ona bir daha gelmez ve sonunda işsiz kalıp, dükkanını kapatmak zorunda kalır” dedi.
TAŞINMANIN DA BİR ANLAMI OLMALI

Organize sanayi bölgelerinde üretim yapan fabrika gibi büyük tesislerin müşteri kaybı gibi bir sorunu olmayacağı için, ürettiği mamülü taşındığı yeni yerinde de müşterilerine toptan pazarlayabileceğini söyleyen Keskin, “Organize sanayi siteleri için yol ve mesafe sorunu yoktur. Ancak Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi gibi sitelerin taşınması büyük altyapı çalışması gerektirir. Öncelikle fizibilitesinin yapılması lazım. Burada binlerce esnaf çalışıyor, dükkanlar, servisler var. Yalnızca oto sanayi esnafı değil, lokantası, bakkalı, marketi, berberi, büfesi de var ve binlerce insan buradan geçimini sağlıyor. Kent içinde kalmış olabilir ama taşımanın da bir anlamı olmalı. Bize bu konuda herhangi bir çalışmanın yapıldığına dair bilgi gelmedi” dedi.
BÜYÜK KONUT SİTELERİNDE OTO SERVİSLERİ DE OLMALI 

Geçen yıllar içinde sanayi sitelerinin kent içinde kaldığını ve buralarla ilgili farklı sorunların doğduğunu söyleyen Mustafa Keskin şöyle devam etti: “Kurulduğu yıllarda bu siteler şehir dışında kalıyordu. Şehirler genişledikçe sitelerin çevresi yeni mahallelerle sarıldı. Bu arada sanayi sitelerinin yer aldığı araziler değerlendi, rant büyüdü. Bu nedenle müteaahhitler buralara göz dikti. Esnafımızdan birçoğu iş yapamadığı için ya dükkanını sattı ya da kiraya verip, mesleği bıraktı. Ancak halen binlerce insanın geçimi bu sitelerin varlığına bağlı. Bu arada ülkemiz büyüyor ve gelişiyor. Buna paralel olarak nüfus artıyor, şehirler gelişiyor ve modernleşiyor. Yeni ve büyük konut siteleri yapılıyor. Bunlar projelendirilirken araçların tamir ve bakımının yapılacağı servisler için de yer ayrılması gerekir. İhtiyaç duyan oto sahipleri, araçlarının tamir ve bakımlarını sanayi sitelerine gitmeden buralarda yaptırabilmeliler. Bu sayede kent içinde geniş alanları kaplayan, esnafın aynı yerlerde kümelendiği sanayi sitelerine de ihtiyaç kalmaz ve var olanlar da kendiliğinden dönüşür.”