Havaların ısınmasının ardından hiç kuşkusuz bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de hayvanlar. Zekeriyaköy’de hizmete giren Villa Vet Veteriner Kliniği’nin sahibi Veteriner Hekim Aslı Temel’den konuyla ilgili bilgiler aldık.

Havaların ısınmasıyla hayvanlarda olası pirelenme, kene, iç ve dış parazit hastalıkları artmaya başladı. Bu gibi hastalıkların küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizen Veteriner Hekim Aslı Temel, zaman içerisinde insan sağlığını da tehdit eder duruma geldiğinin uyarısını yaptı.

“Teşhis ve tedavi için yeterli altyapıya sahibiz”

Villa Vet Veteriner Kliniği ile ilgili bilgiler veren Veteriner Hekim Aslı Temel, “Meslek hayatım boyunca büyük hayvan hastanelerinde çalıştım. 2008 yılından bu yana veteriner hekimim. İşimi çok seviyorum. Bu yüzden mesleğimi etik bir şekilde icra ediyorum. Kliniğimiz cerrahi müdahaleden petshop hizmetine laboratuvar faaliyetlerinden koruyucu hekimliğe kadar birçok alanda hizmet veriyor. Tedavi amaçlı tüm uygulamaları kendi bünyesinde yapabilen, yardım alınması gereken durumlarda da rahatlıkla destek alabilen bir kliniğiz. Ayrıca çok kısa süre içerisinde teşhis ve tedaviyi uygulayabileceğimiz altyapıya da sahibiz. Bunun için dijital röntgen cihazımız da var. Acil bir vaka geldiği zaman öncelikle yaşamsal destek için vücut ısısının korunması kapsamında kuvöz desteği sağlıyoruz. Kendi laboratuvarımızın olmasına karşın çok ileri düzeyde bir durum ile karşılaşırsak bu konuda güvendiğimiz yerler ile de çalışıyoruz. Trafik kazası veya yüksekten düşme gibi durumlarda dijital görüntülemeyle teşhisi koyuyoruz” dedi.

“Hayvandaki hastalık insan sağlığını tehlikeye atabiliyor”

Hayvan sahiplerine tavsiyelerde bulunan Veteriner Hekim Temel, “Sarıyer’de özellikle Zekeriyaköy oldukça yeşillik bir alan. Bu yüzden şehir merkezinden çok farklı ve burada çok sayıda hayvan barınıyor. Hayvan sahiplerinin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Parazit ve kene çok basit bir sorun gibi düşünülüyor. Ancak en büyük problem pire ve kenelerdir. Hayvanların geri dönüşü olmayan bir rahatsızlığa yakalanmasına da neden olurlar. Sağlık açısından çok tehlikeli bir durum. Hayvanları her gün yıkayarak da bu hastalıklardan koruyamayız. Bunun önüne geçmek için iç ve dış parazitlerin sürekli ilaç ile kontrol altında tutulması gerekiyor. Aylık olarak bu uygulamalar yapıldığı takdirde hem hayvanlar daha sağlıklı olacak hem de hayvan sahipleri güvende olacak. Hayvanda bulunan kene ve parazitler bir süre sonra insana geçebilir. Özellikle çocukların olduğu evlerde çok daha dikkat edilmeli. Hava sıcaklıklarının 18 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde özellikle pireler ortaya çıkıyor. Daha önce hep şehir merkezlerinde çalıştığım için ilk kez bu kadar keneyi bir arada gördüm. Ayrıca Zekeriyaköy bölgesinde keçi, koyun, inek gibi hayvanlar çok fazla. Bu canlılar da hayvanlarınızdaki kenelerin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Eğer hayvanın üzerinde bir kene gördülerse onu çıkartmak yerine veteriner hekime danışmalılar. Çünkü keneler kopartıldığı zaman ayakları içeride kalıyor ve enfeksiyon devam ediyor. Biz burada müdahale ediyoruz ve gerekli kontrollere yapıyoruz” diye konuştu.

“Aşıların düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor”

Aşının önemine de değinen Veteriner Hekim Temel, “Son zamanlarda hayvan sahiplerinin aşıya karşı bakış açısı değişti. Sadece hayvanları için değil, çocukları için de aşıya şüpheyle yaklaşmaya başladılar. Bu konuda hem haklılar hem de yeteri kadar bilgiye sahip değiller. Özellikle sosyal medya, internet ve bazı televizyon programlarında verilen kısıtlı bilgilerle geliyorlar. Bunlar genellikle farklı ülkelere ait kaynaklar. Ancak her ülkenin ekosistemi farklı oluyor. Bazı epidemik hastalıklar bizim ülkemizde, Türkiye’deki bazıları ise Avrupa’da görülmeyebiliyor. O yüzden ‘bu kadar aşıya gerek yok’ düşüncesi oluşuyor. Fakat bu kadar aşıya çok gerek var. Tabi aşıların düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Veteriner Hekim Temel’den hayvan sahiplerine tüyolar

Villa Vet Veteriner Kliniği’nin verdiği hizmetleri anlatan Veteriner Hekim Temel, “Bazı ürünleri petshop mağazaları da satamıyor. Çünkü yasa buna izin vermiyor. Bunun yanı sıra mamalar, aksesuarlar, ilaç özelliği taşımayan katkı maddeleri gibi ürünleri satıyorlar. Şahsen hayvanın veteriner diyeti ile beslenmesinden yanayım. Çünkü bunlar kontrollü besinler incelenmiş ve çalışması yapılmış ürünlerdir. Hayvanın sağlığını koruyan ve bazı eklemeler yapılmış besinlerdir. Hayvanlarımızı daha sağlıklı beslemek için bunlara dikkat edilmeli. Aslında bu doktorun verdiği bir reçeteye benziyor. Bir petshopa girdiğinizde iyi marka mamayı yanlış bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca her mama bir hayvana iyi gelmeyebiliyor. Biz bu durumlarla karşılaşıyoruz. Akabinde hayvan sahibine olayı detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Daha sonra hayvanın nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bilgi veriyoruz. Çünkü yaş, cinsiyet, tür olarak birbirinden farklılar. Tabi son karar yine hayvan sahibinin. Açıkçası burada maddi konularda devreye giriyor. Fakat asıl soru pahalı mı değil mi yerine, değer mi değmez mi olması gerekiyor. Bana sorarsanız kesinlikle değer” ifadelerini kullandı.

Uskumruköy Mah. Kilyos Cad. B Blok 262/1 Orman Ada yanı/ Monarch Marine Bitişiği

GSM: 0552 381 80 40

İletişim: 0212 201 50 55

www.villaveteriner.com