1 Eylül balıkçılık yasağının kalkması ile birlikte müsilaj, ÖTV gibi birçok olumsuzluk yaşayan balıkçılılar şimdi de hızla artan maliyetler karşısında kötü günler geçiriyor.

Sarıyer genelinde yüzlerce balıkçı teknesi kontak kapatırken, İstanbul Deniz Ürünleri Avcılar Ürteticiler Birlği Başkanı Şekip Yalçın ve Poyrazköy Örnek Su Ürünleri Kooperetif Başkanı Burhan Toker gazetemize ortak basın açıklaması yaptılar.

İŞTE BASIN AÇIKLAMASI AYRINTILARI

Türkiye’de 2020 yılı TÜİK verilerine göre üretimi gerçekleştirilen 330 bin ton balığın ana müstahsili olan ve ülke ekonomisine milyonlarca liralık direkt katkının yanı sıra Orkinos ihracatı sayesinde 100 milyon dolardan fazla döviz girdisinin yanı sıra yurt dışına ihraç edilen su ürünlerinin yetiştirilmesinde kullanılan yemlerinde sağlayıcısı olan balıkçılar artık çarklarını işletemez hale gelmiştir.

Son gelen zamlarla ÖTV’nin tamamıyla ortadan kalkması ile birlikte oluşan artışın görülmesi adına 26.11.2019 tarihinde almış olduğumuz mazot 4,32 Türk Lirası, 15.12.2020 tarihinde 4,38 Türk Lirası, 17.12.2021 tarihine geldiğimizde ise 11,38 Türk Lirasına ulaşmış bulunmaktadır.

Bunun yanında gider kalemlerimizin başında gelen balık kasalarımızda 2019 yılından bugüne 12 liralık bir artışla bugün 16 Türk Lirasına ulaşmış bulunmaktadır. Balıkçılar olarak avcılık faaliyetlerini sürdürdüğümüz trol ve gırgır teknelerinde 7 kişiden 35 kişiye kadar personel istihdam edilmektedir. Böylece meslektaşlarımızın direkt istihdamı 10 binleri geçmekte bunun yanında paydaş olduğumuz diğer sektörlerle beraber milyonlara ekmek kapısı olmaya devam etmekteyiz.

2019 yılında ülkemizi saran COVID-19 pandemisinde birçok sektör üretimini durdurmuş ve personel azaltmaya geçmiş olsa da biz balıkçılar TÜİK verilerinde de açıkça görüldüğü gibi ülkemize milyonlarca liralık katkı sağlamayı devam ettirmiş bulunmaktayız.

Uygulanan hatalı kıyı ve mera yasakları, iklim değişikliği sonrası artan deniz suyu sıcaklıkları ile birlikte Karadeniz’de beklenen av potansiyeli oluşmamış, bunun yanı sıra ülkemizi göç koridoru olarak kullanan tüm balıklarımız Karadeniz’den Marmara Denize göçlerini bugün yasaklanan noktalardan sürdürdüğü göz önüne alındığında, avcılık faaliyetlerimiz bir çok alanda kısıtlanmış İstanbul Boğazı’nın birkaç noktasına sıkışmak zorunda kalmış bulunmaktayız. Mevcut olan Tüm kıyı ve boy yasaklarına uygun olarak avcılık yaptığımız ve son dayanak noktamız olan Boğazdan da çıkartılmamız istenmekte ve yoğun tepkiler almakta olduğumuzu belirtmek istemekteyiz.

1992 yılında itibaren balıkçının mücadele ettiği Müsilaj problemi geçtiğimiz yıl Güney Rüzgarlarının artış göstermesi ile su yüzeyine çıkmış ve ilk kez gündem olmuştur. Müsilaj hakkında yanlış bilgiler dezanforme biçimde halka yayılmış ve halkımız dünyanın en doğal besin maddesi olan balıktan uzak tutulmak istenmiştir. Bilinmesi gerekmektedir ki gerçekleri araştıran Bilim insanları ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamalarda müsilajın balığa herhangi bir zehirleyici etkisi bulunmamaktadır.

Türkiye’de piyasaya sunulan, ihraç edilen balığın ve istihdamın Yüzde Doksanının karşılayıcısı olan Balıkçılarımızın bugünlerde günlük maliyeti 20 Bin Türk Liralarına kadar ulaşmıştır.

İSTANBUL İLİ DENİZ ÜRÜNLERİ AVCILARI ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

Tüm bu anlatımlar ışığında Akaryakıt, kasa, balık ağı, navlun gibi tüm gider kalemlerimizde yaşanan artışlara rağmen gelir kaynağımızın maliyetimizi karşılamaması nedeni ile 18.12.2021 Cumartesi gününü 19.12.2021 Pazar Gününe bağlayan gece yarısı 00.00 dan geçerli olmak üzere 21.12.2021 Salı günü saat 10.00’a kadar avcılık faaliyetlerimize ara verdiğimizi üzülerek belirtmek istiyoruz.

Kıyı ve Mera Yasaklarının tekrar eski haline getirilerek avcılık alanlarımızın genişlemesi ile balık avlayabilmemiz halinde bu maliyetlere karşı biraz daha dayanabilir hale gelmemiz ön görülmektedir.

Aksi takdirde mevcut yasaklar ve bu ağır masraflar karşısında faaliyetlerimizi sürdürmemiz mümkün gözükmediğinden sezonun geri kalanında faaliyetlerimize yeniden ara vermek zorunda kalacağımızı tüm üzüntümüzle kamuoyuna saygı ile duyururuz.

BİZİ TAKİP EDİN

instagram: sariyerpostagazetesi

twitter: sariyerposta