Aldığı eğitimler sonrası 2014 yılında yaşam koçluğuna başlayan NLP Uzm. Prof. Koç Betül Ülkümen Hıdır ile içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde meydana gelen ruhsal bozukluklar ve aile içi anlaşmazlıklar ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Evlilik öncesi ve sonrası ilişki terapistliğinden öğrenci koçluğuna, NLP uygulamadan yaşam koçluğuna kadar birçok alanda hizmet veren Hıdır, ebeveynlere ve çiftlere önemli uyarılarda bulundu.

"ANALİZ ETMEK İLE İLGİLİ EĞİTİMLER ALDIM"

NLP Uzm. Prof. Koç Betül Ülkümen Hıdır, "İşim mutlu yaşamı kapsıyor. Evlilik öncesi ve sonrası ilişki terapistiyim. İnsanların yaşamını kolaylaştırmak ve mutlu etmeyi seviyorum. Bunu yaşam ile harmanlayıp kişiyi ölçüp biçiyorum. Mesleğimi çok severek yapıyorum. Bizim meslekte kişiyi anlamak ve analiz etmek çok önemli. Bununla ilgili eğitimler de aldım" diye konuştu.

"ÇİFTLER BİRBİRİNE DAHA ANLAYIŞLI OLMALI"

Salgın nedeniyle uzun süre evlerinden çıkamayan çiftler arasında meydana gelen anlaşmazlıklara değinen Hıdır, "Çiftlerde özellikle birbirini aynı evin içerisinde sürekli gördüğünde aynı zamanda o kişinin tüm negatif yönlerini de görmüş oluyor. Evin içerisinde herkes kendi hayatını yaşadığı için bir süre sonra ilgisizlik şikayetleri artıyor. Bana gelen en çok 'Eşimi hiç tanımıyormuşum' şikayet oluyor. Tabi evlenirken iyi ve kötü gün iççin söz veriyoruz. Karşımızdakinin sürekli iyi hallerini görmekte iyi değil. Bu da kötü bir psikoloji. Kısacası çok sağlıklı temeli olan ilişkiler uzun süre devam ediyor. Özellikle bu pandemi döneminde çiftler birbirine daha anlayışlı olmalı" ifadelerini kullandı.

"RUH SAĞLIĞINDA BOZULMALAR MEYDANA GELDİ"

Pandemi döneminde meydana gelen ruhsal bozukluklar ile ilgili konuşan Hıdır, "İnsanların ruh sağlığında bozulmalar meydana geldi. Duygusal çöküntüye ve kaygısal bozukluklara uğrayanlar oldu. Bunların hepsini toparlamak ve içerisinde bulunduğumuz süreci en iyi şekilde atlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle öğrencilerde büyük sıkıntılar meydana geldi. Burada anne ve babalara büyük iş düşüyor. Çocuklara okul ortamını sağlamak çok önemli. Bu konuda bilinçli olmalılar. Çocuklara okulda ders yapıyorlarmış gibi bir anlayış ile yaklaşılmalı ve pandeminin sona ermesiyle okula gideceklerini anlatmalılar" dedi.

"KAYGIDAN KURTULMALARI İÇİN ÇEŞİTLİ SEANSLAR YAPIYORUZ"

"Bilinçli olan insanlar az önce bahsettiğim kaygıların içerisine düşmüyorlar" diyen Hıdır, "Kişide köklü bir kaygı yoksa pandemi dönemini daha rahat atlatabiliyor. Normal şartlarda da kaygı taşıyan biri ise zaten salgın sürecinden de etkileniyor. Biz kişinin o kaygıdan nasıl kurtulabileceğine ilişkin çeşitli seanslar yapıyoruz. Her insanın karakteri farklı olduğu için kaygılarına tahammül etmekte ayrı ayrı. Bir bütün değil. O yüzden kişiye uygun en sağlıklı şekilde seansımızı yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"YAŞAM KOÇU KİŞİYİ İYİ ANALİZ ETMELİ"

Yaşam koçluğunu tanımlayan Hıdır, şunları söyledi: "İnsanların içerinde 3. gözün olduğuna inanıyorum. Biz de bunu ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Açıkçası yaşam koçluğunu bu şekilde tanımlıyorum. Başkalarının göremediği veya içinden çıkamadığı durumları bir başka analiz etmesi daha sağlıklı oluyor. Bizim etkimiz tam olarak burada başlıyor. Yaşam koçu olarak kendimi 3. göz olarak tanımlıyorum."

www.iliskikocubetul.com

GSM: 0530 261 6681

SARIYER POSTA GAZETESİ