Son zamanlarda Maslak’ın ‘Günah keçisi’ haline getirildikleri serzenişinde bulunan S.S Oto Tamircileri ve Benz. Küçük San. Sit. Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin Sarıyer Posta’ya esnafın içini döktü!

Terör olayları nedeniyle Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi esnafının son zamanlarda yaşadığı en büyük şikayetlerden biri olan ‘Benzin istasyonlarından yakıt satışının yasaklanması’ sorununa çözüm bulmak amacıyla emniyet görevlileriyle toplantı yapan S.S Oto Tamircileri ve Benz. Küçük San. Sit. Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin Sarıyer Posta’ya çok özel açıklamalarda bulundu. Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin Maslak’ta adeta ‘Günah Keçisi’ yapıldığını söyleyen Keskin Genel Yayın Yönetmenimiz Levent Pehlivanoğlu’na çarpıcı tespitlerde bulundu.

ESNAFIN YAKIT SORUNU MASAYA YATIRILDI

Terör olayları, OHAL derken Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi esnafı bir süredir benzin istasyonlarından işlerinde kullanmak üzere açık benzin, yakıt alamamaya başladı. Emniyet tarafından terör örgütlerinin bomba, Molotof kokteyli yapımında kullandığı benzine getirilen yasak nedeniyle zorda kalan esnafın bu durumuna çare bulmak için Ayazağa Polis Karakol Amiri Ahmet Çelik ile S.S Oto Tamircileri ve Benz. Küçük San. Sit. Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin ve Yönetim Kurulu, toplantı yaptı.

KAYDI OLAN ESNAFA KOLAYLIK SAĞLANACAK

S.S Oto Tamircileri ve Benz. Küçük San. Sit. Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin, Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğini Oda ve vatandaş olarak bunu anladıklarını söyledi. Keskin, “Molotof kokteylin altyapısı benzin, yakıt oluyor. Terör örgütleri bunu kullanıyor. Elbette buna karşı önlem alınacak. Daha önceden de bu tür yasaklamalar olmuştu. Burada emniyette görevli arkadaşlarımız ile ilişkilerimiz çok iyidi. Onlar bize destek veriyordu. Şimdi de artan bu terör olayları yüzünden benzin istasyonları otomatik olarak satışları sıkılaştırdı. Yasak olduğu için açıktan, bidon ve testi işi yakıt satışı yapmıyorlar. Bu durum da esnafımızı olumsuz etkiledi. Esnafın sorununu çözmek için emniyetteki arkadaşlarımızla birebir görüşmelerimiz oldu. İdari yönde uygulama yapacakları sözünü verdiler. Bugün de bu konuda sayın Karakol amirimizle toplantı yaptık. Buradaki esnafın sicil kaydı var, GBT’si var. Biz diyoruz ki sicil kaydı olan, Ticaret Odası’na kaydı olan esnafımıza, kolaylık sağlansın. Bugünden itibaren başladık. Bizde kaydı sicili olan esnafa,  gereken destek verilecek.”diye konuştu.

EMNİYETLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Başkan Keskin, sadece yakıt konusunda değil, Maslak Atatürk Oto Sanayi’nde binlerce çalışan olduğunu, çalışan işçilerle ilgili olarak da emniyetle dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, “Emniyetteki arkadaşlarımızdan en ufak bir isteğimiz olsa bile karşılığı müspet olarak yansıyor. Sadece yakıt konusunda değil, diğer sorunlarımızla ilgili de destek alıyoruz. Burada 3 bin işyeri var. 20 bine yakın çalışan var. Dolayısıyla 20 bine yakın çalışanın olduğu yerde, sorun çıkması da muhtemel. Bir sandık elmada üç çürük elma çıktığı gibi, 20 binde yüzde 1 çürük olsa, 20 kişi yapar. Bunları da dikkate alıyoruz. Çalışanların durumuyla ilgili de tespitlerimiz oluyor. Günlük sirkülasyonla birlikte 50 bin kişinin olduğu yerde yinede pek bir arızamız çıkmıyor, bir hırsızlık olayımız yok.”diye konuştu.

İŞ GÜVENLİĞİ DEPARTMANI KURDUK

Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki esnaf ve çalışanlara yönelik İş Güvenliği Departmanı kurduklarını hatırlatan Başkan Keskin, “İş güvenliği yasası çıktığı an kendi odamıza ait sosyal tesis binamızda kirasını dahi almadığımız, iş güvenliği departmanını kurduk. Doktor, diş hekimi var. Ancak tek sorunumuz esnafımız duyarlı değil. Ben iş güvenliği hizmetini esnafın ayağına getirdim. Broşür astım, afiş yaptırdım, gazetelere beyanat verdim, bu hizmeti duyurdum. Ama maalesef esnaf duyarsız! Başına bir iş gelirse, canı yanarsa o zaman sesi çıkıyor.”diye sitem etti.

ÜNİVERSİTE İLE AKADEMİK ÇALIŞMA YAPTIK

Maslak'ta birçok Esnafın duyarsızlığına örnek vererek sözlerini sürdüren Başkan Keskin, şunları kaydetti: “Örneğin sigorta eksperiyle, sigorta şirketleriyle, esnaf arasında sürekli münazara oluyor. Nasıl biz bunu çözdük biliyor musunuz? Sigorta şirketlerinin, yetkili servislerin bir tarifesi var. Bizim serbest çalışanların yok. Biz bir çalışma yaptık Marmara Üniversitesi’yle. 6 aylık akademik çalışmada eksperlere karşı esnafı koruyan, kollayan bir fiyat tarifesi çıkardım. İlk 400 tane yaptırdık. Bunu tüm yetkili kurumlardan, Ankara’dan geçirdik. TESK’den dahi geçirdik, desteğini aldık. Bütün reklamını yaptık, esnafa duyurduk. Biliyor musunuz, 40 kişi gelip fiyat tarifesini aldı. Ama onlarca kişi yakınıyordu.  Eksperlere, sigorta şirketlerine karşı boğuluyoruz. Bizi koruyacak bir tarifemiz yok, diye tarife istiyorlardı. Şimdi tarife burada toz tuttu! Bize gelen sorunu hemen değerlendiriyoruz. Maslak için çözüm arıyoruz, buluyoruz. Odanın varlığı buradaki esnafın varlığını korumak kollamaktır. Ancak biraz da esnafımız duyarlı olmalı.”

BUGÜNE KADAR SÖYLENENLER SAFSATADIR

Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin Silivri’ye taşınacağı yönünde son dönemlerde çıkan haberleri de net bir dille yalanlayan Başkan Mustafa Keskin, şunları dedi: “Sektörel iştahı olan insanların buraya karşı alerjik sempatileri var. 20. kattan burayı görüyor. Diyor ki ben müşteriye orman, ağaç, yeşillik diye burayı projelendirdim. Adam balkona çıkınca, sanayi görüyor. Bir de sempatileri var. Buraya kuleler yaptık iyi Pazar oldu. Burayı da alalım. Sanayi Sitesi gitsin. Biz bina dikelim. Böyle bir durum var. Ancak bugüne kadar söylenenler safsatadır. Silivri olayı tamamen ismimizin kullanılması olayıdır. Bundan biz çok rahatsızız. Bugün Silivri Belediyesi’nde randevum vardı. Bu toplantı nedeniyle gidemedim.  Silivri Belediyesi’nden yetkililer diyor ki ‘Gelin yüz yüze konuşalım bu sizin isminizi kullananları deşifre edelim. Silivri başkaları tarafından yola çıkılmış bir olaydır. İnşallah yollarında da başarılı olurlar. Ama Atatürk Sanayi adını kullandıkları için Maslak dedikleri için zannediliyor ki biziz, biz oraya gideceğiz. Bizim programımızda böyle bir şey yok, söz konusu da değil. Maslak Atatürk Sanayi Sitesi bir yere gitmiyor. Burada eğer ileriye yönelik, ortakların talepleri olursa, dışarıdan gelen talepler olursa bakılır. Buradaki esnafın menfaatine gelen bir teklif olursa o zaman başka olur. Ama şu an için böyle hiçbir şey yok. Bütün doğal değişim ve dönüşümler gibi bizimde olabilir, buna açığız. Bize ciddi bir teklifle gelen olmamıştır.”

GÜNAH KEÇİSİ ATATÜRK SANAYİ SİTESİ

Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin kurucularından Başkan Mustafa Keskin, bir başka soruna da çarpıcı tespitlerle cevap verdi. Atatürk Sanayi Sitesi’nin 1968’de temelinin atıldığını ve 1975’te hizmete girdiğini belirten Keskin, “Atatürk Sanayi Sitesi kurulduğunda İstanbul’un en uzak noktası olarak kurulmuş. Şu an Maslak Büyükdere Caddesi üzerinde kaç tane büyük bina yapılmış. Bir tanesi alt yapı yapmış mı? Hepsi bize bağlantılı! Bu kadar kuleler yaptınız arabalarınız nerede, servis araçlarınız nerede. Yoğunluğun faturası hep Atatürk Sanayi Sitesi’ne çıkarılıyor. Plazalar geldi maslağı kaotik ortama soktu, günah keçisi Maslak Atatürk Sanayi Sitesi. Alakası yok. Bunlar geldi ama, yollar aynı, trafolar aynı. Bir tane ek yol yok. Sık sık trafo patlaması oluyor. Kanal tıkandığı zaman biz açtırıyoruz. Hamallığını çeken biziz, yorgunluğunu çeken biziz, trafiği çekende biziz. Bu trafikte araçlar gelmemeye başladı. Bu da bizim zararımıza. En büyük canı yananlar Atatürk sanayinin esnafıdır.”diye konuştu.

BİZ 50 YILDIR BURADAYIZ

Maslak’ta yapılan büyük, dev yatırımlara rağmen altyapıya yatırım yapılmamasını sert bir şekilde dile getiren Başkan Keskin, “ Biz 50 yıldır buradayız. Alt yapımızı yapmış oturuyoruz. O kadar kule yapmışlar, alt yapı yapmışlar mı? Kanal alt yapısı olarak ne sundunuz Maslağa, yeni gelenlere sormak lazım.”dedi. Keskin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bu kuleler alt yapıyı bağlamış bize. Trafik sıkışıklığı oluyor. Hemen Atatürk Oto Sanayi suçlanıyor. Yok ya? 5 bin 500 tane konut yapılıyor 1453’te, 2 bin de mağaza, eder 7 bin 500. 2 bin 500’de eklips yapıldı. Etti mi 9 bin. Buna 2 bin de Mashattan bloklarını ekle, toplam 12 bin konut. Biz den sonra gelip bizim hizmetlerin üstünden geçenler ne yapmış Maslağa? Sanki Atatürk Sanayi Sitesi kaotik ortam yaratıyor. Kimler tıkıyor trafiği, bizler değil, plazaların servis araçlarıyla tıkanıyor. Benim zaten servis aracım yok. Metro buraya geldiği için, bu konuda Büyükşehir’e müteşekkirim. Benim personelim araç kullanmıyor metro kullanıyor. Trafiğe çözüm bizde isteriz, biz de sıkıştık. Zaten sektör olarak, otomotiv sektörü atölye modelini bitirdi.  Trafik yüzünden buraya artık kimse aracını getirmek istemiyor. Benim esnafım kaybediyor, iş yok.”dedi.

OTOPARK YAPMIYORLAR

Başkan Keskin, yeni yapılan binaların otopark yapmamasını eleştirerek, “Maslağın önünü açmalıyız. Alternatif yol yok, her hangi bir alt yapı güçlendirmesi yok. Bizim yıllar önce yaptığımız alt yapıyla yaşıyoruz. Bir yeni yol yapıldı mı? O kadar proje yapılıyor. Bu projelere imzayı atanlar nerede. Ha babam yaptır. Esnaf olarak bu konulardan muzdaripim. Sadece başkan olarak değil esnaf olarak da 42 yıldır buraya hizmet vermişim. Yolsa yol altyapıysa altyapı. Her tarafı binayla doldurmuşlar. Nereye yapacaklar. Boş buldukları yere kule dikiyorlar altyapısı yok.”diye konuştu.

ÇÖZÜM BİZ DE İSTİYORUZ

Trafik sorununun çözümünü herkesten çok site esnafının istediğini belirten Keskin, bir de çözüm önerisi sundu. Keskin,  “Trafiğe çözümü en çok biz istiyoruz. 20 senedir şehir plancılarına söylüyorum. Mesela Avrupa’da var. Bunu bizde yapmalıyız. 1453 7 bin tane konut yaptı. Bu binaların altına hizmet sektörüne yer ayırıyorlar. Büyük projelerin altına berber, postana, lokanta, manav oluyorsa, araçta hizmet sektörü, beş on tane de projenin büyüklüğüne göre oto servis koyun. Kimse trafiğe çıkmasın.”dedi.

EMNİYETİN ÇÖZÜMÜNE UYMUYORLAR

Maslak trafiği ile ilgili olarak Başkan Keskin’in söylediklerini toplantıya katılan Karakol Amiri Ahmet Çelik da doğruladı. Onlarca personel servisi bir anda trafiğe girince keşmekeşte başlıyor. Trafiğin rahatlaması için yol gösteren Emniyet, kurallara uymayan servis araçlarından dertli. Karakol Amiri Çelik, trafiğin mesai saatlerinde yoğun olduğuna dikkat çekerek, servis araçlarının yol üstünde beklemesinden kaynaklandığını dile getirdi.

Servis araçlarına park yeri gösterdiklerini belirten Çelik, “Park alanı olarak Türk Telekom Arena’nın bulunduğu yerde 12 bin 500 araçlık bir oto park var. Servislere oraya park edin dedik, yolun üstünde beklemeyin. Personel çıkışından 15 dakika önce gelip hemen personeli alıp gidin.  Ancak buna uymuyorlar. Bir saat önceden gelip bekliyorlar.  Maslak'ta bulunan şirketler gidip UKOME’den izin alıyorlar.  Atlı spor Kulübü’nün bulunduğu, eski Futbol Federasyonu’nun orada 150 tane servis aracı park edebilir. Telekom Arena’da 300 tane, Şişli Etfal’in orada 100 tane araç park edebilir. Dediğimiz yere park etseler. Maslak Büyükdere Caddesi’nin trafiği tıkanmaz. Bunlar çözüm mü? Değil ama trafiği rahatlatır. Aslında, sözleşmeyi imzalayan şirketler, servisine otopark göstermek zorunda. Hiçbirinin otoparkı yok.”

http://www.sariyerposta.com