Kooperatif Başkanı Mustafa Keskin, yıllardır dillendirilen sanayinin taşınacağı iddiaları ve Maslak Oto Sanayi’nin geleceği hakkında konuştu.

2001 yılından beri başkanlığını yürüttüğü Sınırlı Sorumlu Oto Tamircileri ve Benzeri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nde önemli projelere imza atan Mustafa Keskin, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Maslak Oto Sanayi neden bir yaşam merkezi olmasın”

Sanayi sitesinin bulunduğu arazinin çok değerli olduğunu söyleyen Keskin, “Şahsi fikrim böyle kıymetli bir arazinin satılması doğru bir hareket değil. 1979 yılından bu yana Maslak Oto Sanayi’nin 75 dönümlük 1. kısmını outlet merkezi yapmak gibi bir hayalim var. Bunun içinde giyim, yiyecek, eğlence vb. alanlar olabilir. Bu alanla alakalı kentsel dönüşüm de bir seçenek ama asıl hayalim budur. İnsanların hava alacağı belli başlı alanların olması gerekli. Sat kurtul yolu ile değil; gelişerek ve dönüşerek Maslak’ta kalmanın yolları aranmalı. Bunun yanında 2. kısımda bulunan esnaflarımızda ise durum biraz daha farklı. Oradaki dükkan sahiplerinin yaşarlı daha genç. Hepsinin bir amacı ve ideali var. 1. Kısımdakiler gibi burası benim son kalem düşüncesinde değiller” diye konuştu.

“Sanayi sitesinin taşınması gündemimizde yok”

Sanayi sitesinin taşınmasıyla ilgili bir düşünce ve çalışma içerisinde olmadıklarını açıklayan Keskin, “İlgili veya ilgisiz herkes, kulaktan dolma bilgilerle Maslak Oto Sanayi’nin taşınmasıyla ilgili konuşuyor. Önümüzdeki birkaç yılda böyle bir şeyin olması söz konusu değil. Ayrıca bu daha çok devlet büyüklerimizle alakalı bir durum. Onlar alt yapıyı hazırlayıp kimseyi mağdur etmeyecek şekilde bir çözüm sunmalı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnafı düşünen, kollayan ve haklarını savunan bir kişi. Bu konuda gerçekten şanslıyız. Eğer taşınma gibi bir durum olursa bilgisinden ve tecrübesinden muhakkak yararlanacağız” dedi.

“Yeni dükkanlarımıza yoğun talep var”

Pehlivanoğlu’na, projeleri hakkında bilgi veren Keskin, şöyle devam etti: “Buna bağlı olarak şu bilgiyi vereyim. İkitelli de bin adet iş yerini tamamladık. Arnavutköy’de ise iki bin atölyelik bir site kuruyoruz. Bu dükkanlara toplamda 4 bin 800 talep aldık. Bu durum Atatürk Oto Sanayi’nin taşınacağı manasına gelmiyor. Çalışmalarımız tamamen bizlere gelen yoğun talepten kaynaklanıyor. Yönetime geldiğimiz zaman 400 dükkanlık bir kapasitemiz vardı. Şu anda ise 3 bin adet dükkanımız var. Tam 43 yıldır burada esnaflık yapan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. 43 yıl önce de sanayi sitesinin taşınacağı rivayeti vardı; hala daha var.”

“Maslak’ın bugünkü hale gelmesinde en büyük pay bizim”

Yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelen Maslak hakkında konuşan Keskin, “Maslak’taki mazimiz 1968 yılına dayanıyor. Maslak’ın bugünkü haline gelmesinde en büyük pay oto sanayisinindir. Biz Maslak için kooperatifimize ait olan ve şuan da Çiffkurtlar firmasının kullandığı binayı Trafik Şube Müdürlüğü’ne 17 yıl boyunca ücretsiz tahsis ettik” ifadelerini kullandı.

 “Hakkımız olanı istiyoruz”

Kentsel dönüşüme sıcak bakmadığını, ancak hakları olanı almak kaydıyla buna sıcak bakabileceklerini söyleyen Keskin, şöyle konuştu: “Nazım Akbacı İş Merkezi, kooperatifimiz tarafından yapılan ve daha sonra bünyemizden kopan bir yer. Biz diyoruz ki; malın sahibi biziz. Burası imarlı, iskanlı, devletin projesini tasdik ettiği bir yer. Oturup konuşalım ve yüklenici firma ile kat karşılığı anlaşalım diyoruz. Özellikle 1. kısımdaki esnaflar, haklarını almaları şartıyla kentsel dönüşüme razı. Çünkü 40 yılı aşkın emek verdik buraya. Ne bir eksik ne de bir fazlasını talep ediyoruz.”

Amerikalılar ve Katarlıların arazide gözü var

Yurt içi ve dışında önemli inşaat firmalarıyla kentsel dönüşüm konusunda görüştüklerini ve anlaşma sağlayamadıklarını açıklayan Keskin, “Kentsel dönüşüm bağlamında ülkenin önde gelen inşaat firmaları gelerek bizlerle bir takım görüşmelerde bulundular. Ancak hiçbiriyle konuşmaktan öte bir adım atamadık. Sanayinin birinci kısmı 75 ikinci kısmı 325 dönüm ediyor. Daha 1. kısmında anlaşamamışken 2. kısım için anlaşmamız mümkün değil. 2 farklı konsorsiyum bizlere gelerek tekliflerini sundular. Bunlardan biri Amerika diğeri de Katar. Ancak onlarla da anlaşma sağlayamadık” şeklinde konuştu.

“MİT’ten rahatsız olanların gizli işleri vardır demektir”

İnşaatı tamamlanan ve yakın bir zamanda Maslak’a gelmesi beklenen  MİT’in taşınmasıyla birlikte ortaya çıkan tartışmalar ile ilgili konuşan Keskin, “Milli İstihbarat Teşkilatının, Maslak’a taşınmasından bazı kesimler rahatsızlık duyuyor. Açıkçası bu konuda şahsen hiçbir rahatsızlık duymuyorum. Bu sayede esnaflar olarak daha huzurlu bir bölgede yaşayacağımızı düşünüyorum. Şunu da ifade edeyim; MİT’in varlığından rahatsızlık duyanlar, yaptıklarının bilinmesinden rahatsılık hisseden insanlardır. Bu durum yabancı yatırımcılar için farklı olabilir. O konuda bir yorum yapmam doğru olmaz.”