Karagöz Emlak’ın sahibi Okan Karagöz, imar barışının getirdiği faydalar ve mülkiyet sorununun siyasetteki yeriyle ilgili gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na konuştu.

Sarıyer’de, mülkiyet ve tapu üzerinden yapılan siyasetin sona erdiğini belirten Karagöz’ün birbirinden çarpıcı açıklamaları gündem yaratacak.

İşte haberin detayları:

30 yılı aşkın tecrübe ile Sarıyerlilerin hizmetinde

“Sarıyer’in ilk gayrimenkul firmalarından biriyiz” diyen başarılı iş adamı, “Karagöz Emlak firması 1985 yılından bu yana vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyor. Aynı zamanda 1999 yılında İstanbul Emlakçılar Odası’nın kurucularındanım. Ayrıca Adalet Bakanlığı mahkemelerinde emlak bilirkişisi görevini yürütmekteyiz. İmar barışı ile ilgili ücretli herhangi bir danışmanlık hizmetimiz yok. Fakat bizleri arayıp, ziyaret eden vatandaşlara hiçbir ücret beklentisi olmadan gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sarıyer’in kanayan yarasıydı”

40 yılı aşkın bir sorunun çözüme kavuştuğuna dikkat çeken Karagöz, “Bir Sarıyerli olarak yıllardan beri beklediğimiz bir yasaydı. Özellikle 1970’li yıllardan bu yana devletin bu bölgede göç dalgasına karşı yetersiz kalmasının sonucudur. Köyden kente başlayan bu dalga karşısında belediyeler ve devlet planlama konusunda başarısız oldu. Halkta kendi çözümünü kendisi üretti ve ortaya kaçak ve çarpık yapılaşmalar meydana geldi” diye konuştu.

“Sarıyer’in yüzde 80’i kaçak”

Sarıyer’de bulunan eski binaların yaklaşık yüzde 80 ‘inin yıkım kararı olduğunu bildiren Karagöz, “Bu binaların neredeyse hepsi kaçak. Bu yasa ile birlikte yıkım kararları ve idari yaptırım cezaları ortadan kalkmış oldu. Ayrıca kamu arsalarında İşgalci olarak adlandırılan vatandaşlarımız, bu yasa sayesinde İşgalci sıfatından kurtulmuş oldu.  Fakat burada bir bilgi kirliliği var. Devlet, Kamuya ait (Milli emlak, belediye veya vakıf ) arazilerde işgalci durumunda olan vatandaşa, evinin bulunduğu arsayı satın alma hakkı tanıdı.

Ancak Derbent ve benzeri bazı mahallelerde Arsanın 3 şahsa ait olduğu yerlerde işgalci durumunda olanlar bu kapsamdan yararlanamaz. Devlet kendisine ait olmayan bir mülkü içindeki vatandaşa nasıl satsın. Derbentlilerinde bildiği gibi Derbent de halkın yararına büyük şehir proje yapılmıştır, bu proje en kısa surede hayata geçecektir. İmar barışı hakkında özellikle Sarıyer Belediyesi ve bazı çevreler demagoji yapıyorlar.  Yasa geride kalan seçimler öncesi, çıkarıldığı için sanki oy getirsin diye yapılmış gibi görünse de, işin aslı öyle değil. Bakanlık İmar barışı üzerinde 3 yıldır çalışılıyordu” dedi.

“Sarıyer’de korku siyaseti sona erdi”

Yasanın çıkmasında Salih Bayraktar’ın önemli payı olduğunu belirten Karagöz, şöyle devam etti: “Sarıyer’in en önemli problemlerin başında imar konusu geliyordu. Bu mesele seçimlerde sıkça dile getirilip oy toplanmaya çalışılıyordu. Dolayısıyla bu imar affı ile Sarıyer’de devrim oldu. Yani kimse çıkıp da bunu seçim malzemesi olarak kullanamayacak. Bu sorunu bitirenin de kim olduğunu açık yüreklilikle söylemek lazım. AK Parti hükümeti ve AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar’ın yoğun çabaları ve girişimleri sonucu yasa hazırlandı ve yürürlüğe sokuldu. ‘Hükümet evlerinizi yıkacak, burada kentsel dönüşüm olacak yerinizde kalamayacaksınız, başka mahallelere gideceksiniz’ gibi söylemlerin miladı doldu. Bu korkudan dolayı aynı ideolojiye sahip olmayan insanlar bile Şükrü Genç’e oy verdi. Sayın Başkan’ın seçilmesinde ki en büyük etkenlerden biri de bu belirttiğim hususlardır.”

“Vatandaşın kafasını karıştırıyorlar”

“Bu fırsat bir daha zor gelir” diyerek yapı kayıt belgesinin önemine değinen Karagöz, şunları söyledi: “Halkın çok büyük bölümü yasadan faydalanacak, ama geriye kalan küçük bir kısmın kafası karışık. Daha doğrusu kafa karıştırmalar var. Sarıyer Belediye Başkanı imar yasasına sahip çıkıyor. Bu kanunu çıkaran hükümet ama belediye başkanı bunu sahiplenmeye çalışıyor. Sarıyer’de siyaseti belirleyen en önemli gündem maddesi olan mülkiyet meselesi Hükümet ve Salih Bayraktar’ın çabaları ile halkımızın lehine sonuçlandı. Halkımıza tavsiyem; Bu fırsatı kaçırmayıp, çatlak sesler kulak asmayıp, 31 Ekim 2018’ e kadar müracaat edip yapı Kayıt belgelerini bir an önce alsınlar.”

Haydar Aliyev Cad. No:82 Kireçburnu-Sarıyer

Tel: (0212) 223 40 90

GSM: (0532) 452 80 04

Mail: [email protected]