Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Genel Başkanı Ali Güney, Kireçburnu’ndaki balıkçı barınağında Türkiye’nin balıkçılık sektörünü değerlendirdi.

Palamuttaki cıva iddialarını sert dille eleştiren Ali Güney, asıl tehlikenin yurt dışından ithal edilen somon balığı olduğunu belirterek, vatandaşlara hangi balıkları tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

“Çocuğunuza somon yedirmeyin”

Palamut balığında cıva olduğu iddialarına cevap veren Güney, “Bazı hocalarımız palamut balığında cıva olduğunu iddia ediyor. Ben o hocalara soruyorum hangi okuldan mezun oldular. Cıva denizin dibinde olabilecek ağır bir metaldir. Bu da bizim plajik balıklarımızı yani orta su ve su üstünde giden balıklarımızı etkilemiyor. Bu şekilde algı operasyonu yapmak günahtır. Bu sektörün ahını almasınlar. Aynı hocalar bir de şunu söylüyor; ‘Siz Türkiye'den gelen balıkları yemeyin ama ithal olan somonu yiyebilirsiniz.’ Ben de iddia ediyorum; Çocuğunuza, kapınızdaki kediye dahi somon yedirmeyin. Çünkü ağır metalin en fazla olduğu balıklardan biridir. Bu ispat edilmiş ve bütün makalelerde var" dedi.

“Bu sene herkes bol bol balık yiyecek”

Balık sezonunun iyi başladığını sözlerine ekleyen Güney, “Sezonumuz iyi başladı. Tabi bu kötü hava şartları bitince daha iyi olacak. Çok çeşit var denizde bu sene. Bereket iyi, İnşallah yüzümüz gülecek. Geçen sene 40 yılın en kötü sezonuydu. Hem balık hem de çalışanlar açısından çok verimsiz bir sene olmuştu. Bu sezon Allah'a çok şükür işler gayet iyi. Lüferinden tutun çinekop, istavrit, hamsi ve palamutta bol çeşitlilik var. Palamut zaten şu anda Karadeniz'in 30 mil civarında. Hopa'dan Sinop'a kadar bu balıkları görüyoruz. Allah'ın izniyle bu sene herkes bol bol balık yiyecek” diye konuştu.

“Balık pahalı değil”

Balık fiyatları hakkında konuşan Güney, “Doğal bir protein olan balıktan bahsediyoruz. Arkadaşlardan biri dedi ki hamsinin kilosu 7 liradan pahalı. Bakın mazotu biz Mayıs’ta 3 liraya alıyorduk şimdi 5.20’ye alıyoruz. Köpük dediğimiz kutularımız var. Bu kutuları da 3 liraya alıyorduk şimdi altı liraya alıyoruz. İşçilerin, tayfaların maaşı hepsi artıyor. Bir tavuğa yüzde 40 zam geliyorsa hamsinin de kilosunun 7 lira veya 10 lira olması pahalı değil” ifadelerini kullandı.