Türkiye'de okul öncesi eğitim alanında faaliyet yürüten öncü kurumlar arasında yer alan Dünya Çocuk Akademisi (DCA), pandemi sürecinde kapılarını Sarıyer Posta Gazetesi'ne açtı. Yaz spor okulu ile çocukların zamanını spor ile dolu dolu geçirmesi için eğitim veren DCA, Covid-19 salgınına karşı tüm önlemleri titizlikle sürdürüyor.

Tüm dünyayı kasıp kavuran corona virüs salgını, Türkiye'deki eğitim sektörünü de olumsuz etkiledi. Pandemi süresince okullar uzaktan eğitim verirken, öğrenciler hiç alışık olmadığı bir süreci yaşadı. DCA ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli izinleri almasının ardından kurallar çerçevesinde Ağustos ayının son haftasına kadar eğitim vermeye devam edecek.

"VİRÜSE KARŞI ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK"

Okul Öncesi Öğretmeni ve Okul Müdürü Esra Daş, "Pandemi öncesi kurumumuzda öğretmen olarak görev yapıyordum. Şuan ise okul müdürü olarak atandım. Aynı zamanda okul öncesi öğretmenim ve genel psikoloji de yüksek lisans yaptım. Aldığım eğitim de bu dönemde bana çok yardımcı oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan çıkan haberleri yakından takip ediyoruz. Tüm koridorlarda ve sınıflarda hijyen noktalarımız bulunuyor. Çocukların kendi aralarında yaptığı her türlü alışverişte anında hijyen işleminden geçiriliyor. Bunların dışında her çocuk için özel KİT'ler hazırladık.

"EN AZ 3 DERS SAATİNİ BAHÇEDE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Çocuklara açık havada ders verdiklerini söyleyen Daş, "Çocuklar derslerini bahçede yapıyor. Bahçe, okulumuz ilk açıldığında tek sınıfın kullanacağı şekilde tasarlanmıştı. Fakat pandemi sürecinden sonra bahçeyi 3'e böldük ve aynı anda 3 sınıf bahçeyi çıkıp duyu, su, serbest zaman oyunlarını ve deneyleri ile hikaye zamanlarını bahçede gerçekleştiriyor. Her gün en az 3 ders saatini bahçede gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

"AİLELER VE ÇOCUKLAR DAHA BİLİNÇLİ"

Daş, "Salgın sürecinde velilerimiz ile online görüşme yaparak ne yapmaları gerektiğini, onlardan ne beklediğimizi ifade ettik. Bu yüzden gelen öğrencilerimizin sadece birkaçında çekimserlik vardı. O çocuklarda ilerleyen süreçte arkadaşları ve öğretmenleriyle zaman geçirerek yeniden adapte oldular. Çocuklar bu dönemde ne yapmaları gerektiğinin farkında. Arkadaşları ile çok yakın temasta bulunmaması ve öğretmenine sarılmaması gerektiğini biliyor. Bu da bizim için süreci kolaylaştıran faktörlerden. Hem aileler hem de çocuklar daha bilinçli" dedi.

3 HAFTA DA BİR NANO GÜMÜŞ İYON İLE DEZENFEKTE

Alınan önlemleri anlatan Okul Müdür Yardımcısı Esra Kaylan, " Tüm öğretmen ve personelin sabah okula gelişlerinde ateş ölçümleri yapılır, dışarıdan geldiği kıyafetlerini değiştirmeleri zorunlu. Öğretmenlerimiz ve tüm çalışan personelimiz eğitim saatleri içerisinde mutlaka maske kullanıyor. Okulumuzun koridor, giriş ve veli bekleme alanlarına hijyen noktaları ekledik. Sınıf düzenlerimizi çocuklarımızın arasındaki mesafeye dikkat ederek tekrar dizayn ettik. Çocukların oyun saatlerinde her gün bir sınıfı aktif kullanıyor ve akşamında kullandıkları oyuncaklar dezenfekte edilerek ertesi güne hazır hale getiriliyor. Okulumuz 3 hafta da bir nano gümüş iyon teknolojisi ile dezenfekte ediliyor. Velilerimizi ve misafirlerimizi bu süreçte okulumuzda ağırlayamıyor, okulumuzun girişindeki kafemizde misafir ediyoruz. Okul ziyaretlerini hafta içi öğrencilerimizin okulda olmadığı 18.00’dan sonraki saatlerde ve hafta sonları gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

"ATEŞ ÖLÇÜMÜNÜ 4 SAAT ARA İLE TEKRARLIYORUZ"

Çocukların ve personelin ateşlerinin sürekli kontrol altında tutulduğunu belirten Kaylan, "Okulumuza küçük grup çocuklarımızı bahçe kapısından, büyük grubumuzu ise ana giriş kapımızdan içeri alıyoruz. Anne ve babalar ile vedalaşmaları kapının dışında yapıyoruz. Bu süreçte evden oyuncak ve atıştırmalık, kuruyemiş, kek vb. yiyecekleri tedbir amaçlı kabul edemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"DEĞERLER GÜNLÜK OLARAK NOT EDİLİYOR"

Spor aktivitelerinde hijyene büyük önem verdiklerini vurgulayan Spor Direktörü ve Yoga Öğretmeni Melis Gence, "Yaz spor okulumuzda yapılan her ders sonrası sınıflar dezenfekte ediliyor. Havalandırma sistemi de olduğu için hava sirkülasyonu son derece aktif. Ayrıca yüzme havuzumuzun da 2 saatte bir ph değerleri alınıyor ve klor değerlerine bakılıyor. Bu değerler günlük olarak not ediliyor. Havuz öncesi ve sonrası çocuklar mutlaka duş alıyor. Tüm spor salonlarımız her havuz öncesi ve sonrası gerekli hijyen şartlarında duşlarını alan çocuklarımız günlerine yüzmeyi katmanın mutluğunu yaşıyorlar" diye konuştu.

"SINIF MEVCUDU YARIYA İNDİRİLDİ"

Gence, "Corona virüs salgını öncesi sınıflarda daha fazla öğrenci vardı. Şuan ise 10 öğrenci ile sınırlandırıldı. Bu çocukların tamamı aynı anda havuza girmiyor. 10 öğrenci varsa bunların 5'i giriyor, kalan 5'i de daha sonra yüzüyor. Bu şekilde bir alternatif geliştirdik. Bu sayede hem bir ortamda kalabalık olmuyor hem de sosla mesafeye uyuluyor" ifadelerini kullandı.

"BİRAZ İÇİNE KAPANIK OLDULAR"

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların ruh haline ilişkin açıklamalarda bulunan Gence, şunları söyledi: "Açıkçası bazı çocuklar evde kaldıkları dönemin ardından okula geldiklerinde biraz içine kapanık oldular. Bazı çocuklar ise aksine burayı çok özlemiş olarak geldiler. Fakat en önemli nedeni uzun bir süre anne ve babaları ile birlikte olduktan sonra okulların açılmasıyla birlikte bir an da kopma duygusu yaşadılar. 'Sürekli beraberdik şimdi neden buraya bıraktılar' düşüncesine kapıldılar. Bu süreci psikologlarımızla birlikte atlatmaya çalışıyoruz."

Ağaoğlu Maslak 1453 A-1 Blok Sarıyer

0850 303 03 28 - 0212 924 93 46

www.dunyacocukakademisi.com

www.dcmaslak.com

İnstagram: dcamaslak