GSM: 0532 575 89 55 - 0533 460 12 33

Covid-19 nedeniyle faaliyetlerine ara veren Sarıyer Halk Eğitim Merkezi'nin ardından özellikle pandemi sürecinde evlerine kapanan ve kendine hobi edinmek isteyenler için çeşitli sanat dallarında eğitimler veren Sanat Ağacı Atölyesi, sanatseverlerden yoğun ilgi görüyor.

Zekeriyaköy'de butik konseptinde çeşitli sanat dallarında eğitim veren sanat atölyesi, özellikle resim, çini ve ahşap boyamaya ağırlık veriyor.  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatlar Çini Bölümü mezunu Saadet Bilgesü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü mezunu Ressam ve Eğitmen Çiğdem Alemdar, çalışmalar ile ilgili Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na özel açıklamalarda bulundu.

ÇOCUKLUK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Atölyenin ortaya çıkış sürecini anlatan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatlar Çini Bölümü mezunu Saadet Bilgesü, "Üniversiteden mezun olduktan sonra birçok yerde çalıştım. Burası benim dede evim. Çocukluğumun geçtiği, büyüdüğüm ev. 3 yıldır Sarıyer Halk Eğitim Merkezi'nin Zekeriyaköy şubesinde çini eğitimleri veriyorum. Ders verdiğim yer aynı zamanda benim ilkokulum. Uzun yıllardır atölye açma hayalim vardı. İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde herkes evindeydi. Dolayısıyla kurslarımız da bu salgın nedeniyle kapandı. Bu evdeki kiracı da ayrıldıktan sonra burayı atölyeye çevirdik. Salgın nedeniyle butik atölye konsepti sosyal mesafe ve maske kuralına da uyarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda öğrenci sayısını da belli seviyede tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÇİNİ SÜSLEME VE SARAY SANATIDIR"

Çini sanatı ile ilgili bilgiler veren Bilgesü, "Çini bir süsleme ve saray sanatıdır. Genellikle saray, cami ve türbe gibi yapıların iç ve dış cephelerinde kullanılırdı. Zamanla bu sanat evimizin içerisine de girdi. Günlük yaşamda kullandığımız ev eşyaları da çini ile süslenmeye başladı. Ben de gelen öğrencilerimize bu sanatı öğretiyorum. Bununla ilgili sürekli çalışmak, pratik yapmak gerekiyor. Öğrenme süresi ile ilgili bir tarih veremem. Çok çalışmak ve özverili olmak lazım. Bu sanatta farklı üsluplar var. Öğrencilerimize bu üslupları ve tasarım yaptırmayı öğretiyorum. Tabi herkesin tasarımı kendisine ait oluyor. Kendi hayal gücü ile yapıyorlar. Herkesin resim veya çini yapması gerekmiyor. Fakat herkesin bir hobisinin olması lazım. Atölyeye gitmeseler de evlerinde hobi edinerek bu süreci daha sağlıklı geçirebilirler. Bunu çocuklarıyla yaparlarsa aile terapisi de yapmış olurlar" diye konuştu.

"YETENEKLERİNİ KEŞFETMELERİ İÇİN KENDİLERİNE ŞANS VERMELİLER"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü mezunu Ressam ve Eğitmen Çiğdem Alemdar, "2001 yılından beri çeşitli kurumlara çalıştım. Aynı zamanda özel dersler veriyorum. Zekeriyaköy'de ikinci yılım. Her ne kadar buraların yenisi de olsam çok beğendiğim için burada kalmak istiyorum. Saadet Hoca ile yeni çalışmaya başladık. Yaklaşık 3-4  aydır öğrencilere eğitim veriyoruz. Derslerin başlangıcı kara kalem. Farklı malzemelerle desenler yapıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş renge geçiyoruz. Resim yapmak isteyenler için birkaç tavsiyem olacak. Bu sanatta belli bir yere kadar kendi başlarına yapabilirler fakat bir öğretmenden eğitim almalılar. Resim yapmaya ilk olarak desen ile başlamalılar. Özgün çalışmalar oluşturana kadar başka bir yerden örnek almalılar. Eğitim için gelenler arasında 'yapamam' kaygısı taşıyanlar oluyor. Bu endişenin yersiz olduğunu düşünüyorum. Eline kalem almadığını söyleyen ancak çok ileri seviyeye giden öğrencilerimiz oldu. Yeteneklerini keşfetmeleri için kendilerine şans vermeliler. Özellikle corona virüs salgını döneminde evlere kapananlar resim ve çini sanatı ile günlerini daha verimli geçirebilirler. Bunun yanı sıra kendilerini geliştirerek meslek sahibi de olabilirler. Herkes evde kalsın, sağlıkla kalsın ama sanatsız da kalmasın. Özellikle ruh sağlığı açısından bu tür etkinliklere katılmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

SERGİLERE PANDEMİ ENGELİ

Geçmiş aylarda öğrencilerimizin yaptığı çalışmaları düzenlediğimiz sergiler ile sanatseverlerin beğenisine sunuyorduk. Fakat pandemi nedeniyle bu tarz sergilere ara vermek zorunda kaldık. Artık daha çok sosyal medya üzerinden sergiliyoruz.

"RESİM YAPMAK İNSANI ÇOK RAHATLATIYOR"

Atölyede resim dersi alan Nurcan Deniz, " Yaklaşık 4 aydır eğitim alıyorum. Resim sanatına kendime terapi uygulamak için ve bir hobim olsun diye başladım. Diğer yandan farklı bir sosyal aktivitenin içerisinde bulunmak istedim. Resim yapmak insanı çok rahatlatıyor. Stresimi, gerginliğimi ve günlük yaşamın koşuşturmasını unutuyorum" dedi.

Instagram: sanat_agaci_atölye

Saadet Bilgesü: 0533 460 12 33

Çiğdem Alemdar: 0532 575 89 55

SARIYER POSTA GAZETESİ