Bilgisayarın her bir parçasının tek tek satın alınarak oluşturulduğu bilgisayara toplama bilgisayar denilmektedir. Toplama şeklinde parçaları tedarik edilen bilgisayar, hazır alınan bilgisayarlara göre daha ekonomik ve performanslı olacaktır.

Artan maliyetler sonrası bilgisayar fiyatlarında artışlar olmuştur. Bu sebepte insanları daha uygun maliyetli, güçlü performansta bilgisayar almaya sevk etmektedir. Bu yüzden toplama bilgisayar birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Birçok firma, kullanıcılar için standart bilgisayarlar üretmektedir. Üretilen standart özelliklerdeki bilgisayarı yetersiz gören kullanıcılar, ihtiyaçları doğrultusunda bilgisayar özelliklerini değiştirmek istemektedirler. Bu kapsamda gencergaming.com’dan Semih Gençer, bilgisayar toplarken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde özetlemiştir:

Bilgisayar toplarken seçilen parçaların performans ve montaj bakımından birbiri ile uyumlu olmasında dikkat edilmelidir. Tek tek temin edilen parçalar ne kadar yüksek performansta olursa olsun parçalar birbiriyle uyumlu değilse istenilen performans elde edilememektedir. Seçilen parçalar özelde tek tek güçlü olabilir ancak beraber uyumlu bir şekilde çalışmaya uygun değil ise bilgisayardan beklenilen performans alınamayacaktır. Bu kapsamda bilgisayar seçiminde bilgisayarın hangi amaçla kullanılacağı tercihlerimizi etkileyen unsurların başında gelir. Özellikle oyun bilgisayarları yüksek performansta çalışmaktadır. Tüm parçalarının da bu performansı karşılayacak özellikte olması son derece önemlidir.

Toplama bilgisayarın hangi amaçla hangi performansta kullanılacağına karar verildikten sonra yapılması gereken ilk şey işlemci seçimi olmalıdır. Oyun ya da başka işlemlerde kullanılmak üzere AMD yada İntel işlemciden biri seçilmelidir. Toplama bilgisayarın birden fazla işlemi aynı anda yapmasını ve hızının da etkilenmemesi isteniyorsa çok çekirdekli işlemci tercih edilmelidir Bilgisayarda da tek düze basit işlemler yapılıyor ise tek çekirdekli işlemci tercih edilmelidir. İşlemcinin ön bellek kapasitesi ne kadar fazla ise o kadar hızlı işlem yapmaktadır. Toplama bilgisayarlarda hızlı işlem yapmak isteniyorsa işlemcinin ön bellek kapasitesi yüksek olan modeller tercih edilmelidir.

Toplama bilgisayarlarda işlemciye uygun anakart seçimi son derece önemli bir konudur. Farklı markaların ürettiği işlemcilerin birbirinden farklı soket ve girişleri bulunmaktadır. Tercih edilen anakart, işlemci ile uyumsuz ise çalışmayacaktır. Bu yüzden işlemci ile anakartın uyumlu olması gerekir. İntel markasında ait bir anakarta AMD tabanlı bir işlemci takılamamaktadır. Toplama bilgisayarda dikkat edilmesi gereken bir hususta işlemci ile anakartın performans uyumsuzluğu dur. Düşük özellikte bir işlemciye yüksek performansta anakartı takılırsa bilgisayarın performansı düşük olacaktır. Bilgisayar toplarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli parça da ram dır. Toplama bilgisayara alınan ram, farklı frekans hızında çalışır. Bu frekans hızı arttıkça bilgisayarın performans da artmaktadır. Toplama bilgisayara takılacak olan anakartın ram ile aynı frekans yani hız desteği sunması gerekmektedir. Son olarak toplama bilgisayara tüm donanım parçaları temin edildikten sonra ihtiyaç duyulan watt değerine uygun güç kaynağı temin edilmelidir