Madencilikten, inşaat sektörüne kadar birçok alanda faaliyet gösteren Akdağlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ, yeni dönemde rotalarını, Kentsel Dönüşüm projelerine çevirdiklerini belirtti.


Akdağlar Grup, madencilikten dış ticarete kadar birçok kalemde yaptığı çalışmalarla iş dünyasının başarılı isimleri arasında yer alıyor. Bu başarısını çok çalışmaya borçlu olduğunu ifade eden Akdağlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ, başarıyı yakalamada eğitimin önemimi yok sayamıyor. Nitekim Akdağ, üniversiteye 40 yaşında başladığını hatırlatarak “Hep söylenildiği gibi eğitimin yaşı yoktur. Her gün insan yeni bir şey eklemeli bilgi dağarcığına. İş hayatının bana kattığı en büyük tecrübe aşırı dinamik olan iş dünyasında gerilemek istemiyorsan, düşüncelerinle, çalışmalarınla, ürettiklerinle sen de araştırarak, öğrenerek dinamik kalabilirsin” diyor.

akdağlarGündemindeki yatırım çalışmaları hakkında bilgi veren Akdağ, yeni dönemde Kentsel Dönüşüm alanında dönük projelerine başlayacaklarını söyledi. Akdağlar Grup olarak, dürüstlük ve ilkeli yönetim anlayışına bağlı kalarak, faaliyet alanlarını geliştirerek, başarılı çalışmalarını daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirten Akdağ, 1 milyar dolarlık yatırım değerinde olan liman projelerine dikkat çekiyor.

Akdaglar Grup, Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları arasında yer alıyor. Bize Akdağlar Grup’un sektördeki başarı öyküsünden bahseder misiniz?   


Akdağlar Grup’un temelleri 1930 yılında Sarıyer’deki meşhur Hacı Osman yokuşuna adını veren dedem Hacı Osman Akdağ, tarafından, kireç odaları işletmeciliği ile atılmıştır. Dedemizden aldığımız bayrağı kardeşim Eyüp Akdağ ile beraber, dördüncü nesil de dahil ettiğimiz şu yıllarda daha da ileriye taşımaya amaçlamaktayız. Akdağlar Grup madencilik, inşaat, asfalt, dış ticaret, kum sektöründe faaliyet göstermektedir.

Bir röportajınızda “Ben bu dünyaya öğrenmek için geldim” demişsiniz. İş hayatının size kattığı en büyük tecrübe ne oldu?


Hep söylendiği gibi eğitimin yaşı yoktur. Her gün insan yeni bir şeyler eklemeli bir darcığına. Ben üniversiteye 40 yaşında başladım. İli diploma sahibi oldum. İş hayatının en büyük tecrübe aşırı dinamik olan iş dünyasında gerilemek istemiyorsan, düşüncelerinle, çalışmalarında, ürettiklerinle sen de araştırarak, öğrenerek dinamik kalabilirsin.

Birçok yönüyle dikkat çeken Akplaza projenizin özelliklerinden bahseder misiniz? Akplaza projesine olan talepler nasıl?


2010 yılında çalışmaları başlatılan, A+kiralık ofislerin bulunduğu bir iş merkezidir. Üç bloktan oluşan yapıda, verimli-sürdürülebilir taşarım anlayışı öne çıkıyor. Toplam inşaat alanı 49 bin 69 metrekare olan projemiz, beş bodrum, giriş +8kat olmak üzere toplam 14 katlıdır. Projeden gün boyu doğal ışık imkânı veren, farklı organizasyonlara uygun ve 35 metre yüksekliğe özel bir atrium bulunmaktadır. Akplaza’da A2 sınıfı yangına dayanımlı malzeme ve ısı kaybını en aza indirgeyen cephe sistemi kullanıldı. Ofis blokları shell & core standartlarına göre yapılmaktadır. İş merkezi ferahlık hissi verilmesi amacıyla dört metrelik tavan yüksekliğinde tasarlanmıştır. Kişi yönlendirme sistemi bulunan ThyssenKrupp marka 12 adet hızlı asansör ile bir adet yangın asansörü bulunmaktadır. Breeam Sertifikası’ndan dolaylı yağmur suları depolanmakta ve kullanım suyu olarak geri dönüştürülmektedir. Gün ışığı alan cephelerde aşırı ısında ver parlamayı engelleyen güneş kırıcı elemanlarla ile cephe temizliği amacıyla lift ve asansör gerektirmeyen kedi yolları kullanılmıştır. Ziyaretçileri bina içerisinde izleyebilen CCTV sistemi ile kartlı geçiş sistemi mevcuttur. Oto parklarda oto yıkama alanı, elektrikli otomobil şarj istasyonları da tasarlanmıştır. Ayrıca Akplaza’da çalışanların tüm gereksinimlerini karşılama amacı ile yapının altında restoran, kafe, kuaför, eczane gibi elzem ihtiyaçların kolayca karşılanabileceği mağazalar ve toplantı salonları da tasarlanmıştır.

İnşaat sektöründe gerçekleştirmeyi planladığınız yeni yatırımlarınız var mı? Var ise detaylarından bahseder misiniz?


Kentsel dönüşümü hızlandıracak eski, kötü yapıların dönüşümünü sağlamak için çıkarılan 6306 Sayılı Kentsel dönüşüm Yasası bazı eksiklerine rağmen çok yapıcı ve çözümcü bir yasa olarak çıkmıştır. Bu tip yasa ve yönetmeliklere ülkemizde sağlıklı, güvenli ve konforlu binaların yapılmasını ve gelecekte depreme karşı daha güvenli yapılarda yaşamlarını sürdürmesi için gerekli olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda bizler de bu hem sürece katkı sunmak hem de faaliyet alanımıza bir yenisini eklemek amacıyla görüştüğümüz ve üzerinde çalıştığımız projeleri hayata geçireceğiz. Daha çok kentsel dönüşüm projeleri ile ilgileniyoruz.

Akdağlar Grup’un madencilik alanındaki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?


Madencilik alanında İstanbul’da günlük 20 bin ton kapasiteli agrega üretim tesisine sahip taş ocaklarımız bulunmaktadır. Osmaniye’de nikel madenimiz bulunmaktadır. Çıkan maden Makedonya’ya ihraç edilmektedir. Arnavutluk’a ise 53 milyon ton görünen rezerve sahip bakır madenlerimiz bulunmaktadır. Çatalca’da ise günlük 5 bin ton kapasiteli kum ocağımız bulunmaktadır.

Türkiye’nin en büyük kapasiteli limanını yapmak üzere çalışmalarımız bulunuyor. Bu çalışmalarınızın detayını bizimle paylaşır mısınız?


Yeni İstanbul yani Terkos Gölü’nün diğer tarafı lokasyon verebiliriz. Zonguldak’tan Bulgar isyan’ın Burgaz Limanı’na kadar liman bulunmamaktadır. Kuru yük ve elleçme faaliyetlerinin olabileceği bir limana ihtiyaç duymaktadır. İstanbul’daki limanların kapasitesi çok yetersiz kalmaktadır. Bunun için sekiz yıldır çalışıyoruz. Tamamı bittiğinde de 1 milyar dolarlık bir yatırım olacaktır.2 milyon metrekarede konteynır depolama alanı olacak. Demiryolu ve yollar bağlanacak. Sıvı yük yani yağ ve petrollerin depolanması için 2-3 milyon ton kapasiteli depolar yapılacak. Türkiye’nin en kapsamlı limanı son teknolojiyle inşa edilecek. Liman için izin alma işlemlerimiz halen devam etmektedir.

Birçok yatırımcının ardı ardına yeni yatırımlarının lansmanını yapması gayrimenkul sektöründe bir balon yaşanacağına yönelik söylemlerinin olmasına sebep oldu. Sizce gayrimenkul sektöründe balon riski yaşanır mı? Yaşanırsa bu sorun karşısında ne yapılmalı?   


Balon riski daha çok TOKİ tarafından yapılan şehir merkezine uzak bölgeler de olabilir, şehir merkezine yakın kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşüm olan bölgelerde henüz balon riski yok sayılır. İnsanlar daha güvenli ve daha sağlıklı binalarda oturmak için bütün imkânlarını seferber edip yeni binalarda yaşama arzusundalar; kentsel dönüşümde bina dönüşümü olan bölgelerde en büyük sorun şehrin kaldıramayacağı yoğunluk olması…

Akdağlar Şirketler Grubu’nun, bundan sonraki süreçte yatırımına hangi yolla devam edecek? Önünüzdeki süreçteki hedefleriniz neler?


Asfalt ve yol çalışmalarında da pek çok işe imza attık. Ayaz ağa’nda 350 ton/saat kapasite Ammanın Asfalt plenti ile günde 7 bin ton üretim gerçekleştirilmektedir. Tuzla Orhanlı’da bulunan 220 ton/saat kapasiteli ikinci Ammann Asfalt plentimizde de günde 4 bin 500 ton üretim gerçekleştirmektedir. Ayrıca saatte 450 ton/saat PMT üretim hacmi vardı. Teknomak Emülsiyon üretim tesisinde 10ton/saat kapasite ile CRS-1, CRS-2 ve MC-30 üretimi yapılabilmektedir. İstanbul’da pek çok belediyenin asfalt çalışmasını biz yapıyoruz. İstanbul’un en büyük agrega üreticisi ve kullanıcısıyız. Çatalca’nın Osmanlı köyünde eski adıyla Podima sahilinde yeni bir kum ocağımız bulunmaktadır. Burada da yaklaşık 2,5 milyar metreküp rezervimiz var. İstanbul’un 100-150 yıllık kum rezervini karşılayacak kapasitededir. Çatalca Podima sahilindeki yeni ocağımızdaki kumun mikası sıfır olduğu için betona uygundur. Ayrıca dış ticaret alanında da faaliyet göstermekteyiz. Bunların dışında; Çanakkale’de sahalarımız var, orada da orta vade de bir çimento tesisi kurmayı planlıyoruz. Akdağlar Grup olarak; dürüstlük ve ilkeli yönetim anlayışına bağlı kalarak, faaliyet alanlarını geliştirip-genişleterek, başarılı çalışmalarımızı daha da ileriye taşımayı hedeflemekteyiz.