İLETİŞİM: 0212 226 44 44 - 0552 892 44 44

Sarıyer Göktürk Sürücü Kursu’nun Kurucusu Ahmet Turan Özdoğan, ehliyet alacak adaylara önemli tavsiyelerde bulundu. Ucuz ehliyet vaadinde bulunanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Özdoğan, "Zamanınızı ve paranızı çaldırmayın" dedi.

Aynı zamanda İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Turan Özdoğan, gençler arasında gittikçe popüler hale gelen motosikletler için de önemli açıklamalar yaptı. Özdoğan, Motosikletlerin gücüne göre ehliyetin değiştiğini ifade etti.

MOTOSİKLET EHLİYET SINIFI 5 GRUBA AYRILDI

Son yıllarda motosiklet ehliyetlerinde değişikliğe gidildiğini belirten Özdoğan, "Geçmişte A2 tipi ehliyet ile tüm motosiklet modellerini kullanma hakkınız vardı. Fakat 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde motosiklet ehliyet sınıfını 5 gruba ayırdı. Elektrikli bisiklet için M sınıfı, ATV tipi motosikletler için B1 sınıfı, 125 cc'ye kadar motor gücü olan motosikletler için A1 sınıfı, 450 cc'ye kadar motosikletler için A2 sınıfı ve yarış motoru için de A sınıfı tipi ehliyetler var. A sınıfı ehliyet alabilmeniz için 2 şart mevcut. Sürücü 18 yaşında A2 tipi ehliyet aldıysa 2 yıllık tecrübe ile 20 yaşında A sınıfı ehliyet alabilir. Daha önce hiç sürücü belgesi almadıysa ve 24 yaşındaysa bu ehliyet için başvuru yapabilir" diye konuştu.

UCUZ EHLİYET VAADİNE DİKKAT!

Ucuz ehliyet vaadine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Özdoğan, "Covid-19 pandemisi nedeniyle birçok insanın alım gücü azaldı. İş sahibi olanlar da artık harcamalarına daha da dikkat ediyor. Maalesef bunu fırsat bilen bazı sürücü kursları var. Piyasada ucuz ehliyet fırsatı şeklinde kampanyalar yapıyorlar. Bu durumla özellikle Sarıyer bölgesinde karşılaştık. Çantacılar diye tabir edilen bir grup var. Bu kişiler bir süre direksiyon eğitmenliği veya benzer görevlerde bulunuyor ve çevresinde de saygı görüyor. Çevresindekilere daha ucuz maliyetle ehliyet aldırma vaadinde bulunuyor. Bu kişiler yeteri kadar bilgi sahibi olmayan sürücü kursu sahibiyle görüşüyor ve 'benim tanıdığım biri gelecek. Bana bir fiyat ver ve bu parayı ondan alayım' diyor. Açıkçası bunun adı hırsızlıktır. Bu tarz suiistimallerin önüne geçmek amacıyla Türkiye genelinde taban fiyat uygulaması hayata geçti. İstanbul'da B sınıfı ehliyet için gideceğiniz kurs ücreti bin 950 TL'dir ve bu ücret karşılığında 14 saat direksiyon dersi verilmesi zorunludur. İşte ucuz ehliyet vaadinde bulunanlar burada devreye giriyor. Eğitim alanında adaya 14 tur attırarak 14 saat ders verdiklerini iddia ediyor. Sürücü kurslarının temelini direksiyon eğitimi oluşturuyor. O yüzden yasal hakkınız olan bu eğitimi almıyorsanız sizin zamanınızı ve paranızı çalıyorlar demektir" ifadelerini kullandı.

"EMPATİ DUYGUMUZUN GELİŞMESİ GEREKİYOR"

Sürücülere çağrıda bulunan Özdoğan, "Özellikle motosiklet kullanıcılarının mutlaka kask başta olmak üzere gerekli önlemleri almalarını rica ediyorum. İçerisinde bulunduğumuz yaz mevsiminden dolayı kask takmak istemeyebilirsiniz ancak can güvenliğiniz için bu şart. Bunun dışında nasıl ki motosiklet kullanıcılarının araç sürücülerinden şikayeti varsa, araç sürücülerinin de motosiklet kullanıcılarından şikayetçi. Kurallara uymayan sürücüler yüzünden çok sayıda kaza meydana geliyor. Maalesef bunların birçoğu da can kaybıyla sonuçlanıyor. Üzülerek ifade ediyorum ki trafikte insanların birbirlerine 10 saniye bile tahammül edemiyor. Empati duygumuzun gelişmesi gerekiyor" dedi.

Sarıyer Merkez Mah. Yeni Mahalle Cad. No: 33/B (Tarihi Ali Kethüda Camii Karşısı)

www.gokturksurucukursu.com

SARIYER POSTA GAZETESİ