Ağaçların insan sağlığına zararlı zirai ilaçlarla bakımı tarihe karışıyor. Alman OPİTZ firması, Zekeriyaköy’de transplantasyonunu yaptığı ağaçların endoterapi yöntemiyle bakımını gerçekleştirdi.


Siyahkalem’in Emlak Konut GYO güvencesiyle Zekeriyaköy’de gerçekleştirdiği KÖY projesi içinde yer alan _MG_0386ve taşınan ağaçların ilk bakımları yapıldı. İnşaat alanı içindeki ağaçların  taşıma işlemini 1 ayda tamamlayan Alman Opitz firması yetkilileri taşıma işlemlerinin tamamlanmasından 2 ay sonra yeniden Türkiye’ye geldi. Ağaçların taşındıkları yerde sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmeleri için uygulanan Endoterapi yöntemi, ağacın gövdesine böcekkıran, mantar ilacı ve besleyici elementlerin enjeksiyon yoluyla verilmesiyle gerçekleştiriliyor. Karışımlar, lenfatik sistem yoluyla bitkinin farklı bölgelerine tesir ediyor.

"Böceklerin hayatta kalmasını sağlar"


_MG_0509Endoterapi, ağaçların yalnızca, beslenmesi ve korumasını sağlamakla kalmıyor, uzun ömürlü ekolojik sürdürülebilirliğini de destekliyor. Alman OPİTZ International yetkilisi Francesco Maria Maccazola, özellikle yerleşim alanları içindeki ağaçların zirai ilaçlarla veya  ağaç etrafına insan sağlığı için zararlı olabilecek maddelerle bakımının yapılmasının riskli olduğunu belirterek endoterapinin, hem ağaçların, hem de insanların sağlığı için en uygun yöntem olduğunu söyledi. Endoterapi yöntemi ile besleyici ve hastalık önleyici sıvının doğrudan ağacın lenfatik dolaşım sistemine enjekte edildiğini, bu nedenle de geleneksel nemlendirme yöntemlerinden çok daha etkin olduğunu belirten Maccazola, “Endoterapi, ağaç üzerindeki böcek grubunun da dostu. Arı, karınca, uğur böceği gibi “faydalı” böceklerin hayatta kalmasını sağlar. Endoterapi yönteminin bir başka avantajı da uygulamanın verimliliği ve kalıcılığıdır. Ağacın doğrudan lenfatik sisteminde çalışıldığı için geleneksel yöntemlere göre çok daha kısa bir sürede tamamlanabiliyor” dedi.

 Titiz çalışma yöntemi


Özellikle transplantasyonu gerçekleştirilen ağaçların yeni yerlerinde sağlıklı bir yaşam sürmeleri için büyük önem taşıyan endoterapi yönteminin uzman ekipler tarafından titizlikle yapıldığını söyleyen Maccazola, “Ağaçların yeni yerlerinde hayatına devam edebilmesi için ona destek olmak gerekiyor. Taşıdığımız ağaçların bakım sonrası kontrolleri de bizim sorumluluğumuzda. Ağaç taşımak ciddi iştir ve unutmayın ağaçlar geleceğimizdir” dedi.