Milyonlarca vatandaşın umutla beklediği İmar Barışı Yasası çıktı ama tartışmalar bitmedi. İmar barışı ile ilgili bir toplantıda AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar’dan geldi.

İstinye Mahallesi’nde bulunan Rize Yemişlik Erenköy Derneği'nde bilgilendirme toplantısı gerçekleştiren Bayraktar, daha sonra vatandaşların sorularını cevapladı.

İmar Barışı Yasası’nın getirileri, yapı kayıt belgesi ve mülkiyet problemi ile ilgili konuların masaya yatırıldığı toplantıya, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, Rize Yemişlik Erenköy Derneği Kurucu Başkanlarından ve Üyelerinden Bayram Ali Koçoğlu, İmar Barışı Masası yetkilileri, ilçe yönetim kurulu üyeleri, mahalle teşkilatı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Emeklerimiz boşa gitmedi”

Toplantıda konuşan Bayraktar, 30 yılı aşkın süredir devam eden ve vatandaşın çözüm beklediği mülkiyet sorununu ortadan kaldırdıklarını ifade etti. İmar Barışı Yasası’nın çıkması için AK Parti Sarıyer İlçe yönetim kurulu olarak yoğun çaba gösterdiklerini ifade ederek emeklerinin boşa gitmediğini söyleyen Bayraktar, Sarıyer Belediyesi’nin imar barışına karşı çıktığını ve vatandaşları yanlış bilgilendirdiğini belirtti.

Salih Bayraktar’ın toplantıda ‘Sarıyer Belediyesi imar barışını yanlış anlatıyor, yasaya tamamen karşı’ söylemlerine ilişkin toplantıda söz alan Rize Yemişlik Erenköy Derneği Kurucu Başkanlarından ve Üyelerinden Bayram Ali Koçoğlu çarpıcı ifadeler kullandı. Koçoğlu’nun konuşmasından satır başları:

“İmar sorunu Sarıyer’in 30 yıllık kabusuydu”

Toplantıda konuşan Koçoğlu, “Öncelikle Sayın Salih Bayraktar’a toplantı için derneğimizi tercih etmesinden dolayı teşekkür ediyorum. İmar sorunu Sarıyer’in 30 yıllık kabusuydu. Siyasi partiler yıllardır seçim öncesi bu konuyu siyaset malzemesi yaparak insanları kandırdılar. Bu sorun bir türlü çözülemedi. Şimdi ise imar barışı adı altında yeni bir yasa çıkartıldı. Bunda emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İlçe Başkanı Sayın Salih Bayraktar ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“İmar barışına kimse tamamen karşı çıkmıyor”

Bayraktar’ın ‘Belediye yasaya karşı çıkıyor vatandaşı yanlış bilgilendiriyor’ sözlerine ilişkin söz alan Koçoğlu, imar barışının tamamına karşı çıkmanın söz konusu olmadığını ifade ederek, “Sayın başkan belediyenin imar barışını tamamen reddettiğini ve bu yüzden bu yasayı anlatmak için toplantılar düzenlediğini söyledi. Fakat yaklaşık bir hafta önce komşu derneğimizde Sarıyer Belediye Başkanı ve ekibi imar barışı bilgilendirme toplantısı yaptı. Bizim itiraz ettiğimiz konular o toplantıda da dile getirildi. Belediye Başkanının ve ekibinin kimseye imar barışını tamamen reddedin, asla müracaat etmeyin dediğini duymadık. Dolayısıyla o toplantıda da konuşma yaparak sorularımızın muhatabının AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğunu bir kez daha belirtmiştim. Bu toplantılarda sorunlarımızı dile getiriyoruz ve sizden bu konuları yeniden gözden geçirmek için destek bekliyoruz” diye konuştu.

Koçoğlu’ndan kritik sorular

İmar Barışı Yasası’nın bazı bölümlerine itirazları olduğunu belirten Koçoğlu, “Yasanın bazı bölümlerine itirazımız var. Bu konuda 4 ayrı sorumuz var. Birincisi; İmara aykırı yapılarda imar barışına yapı sahiplerinden 4’ü başvuruyor fakat 1’i başvurmuyor ve bu yüzden anlaşmazlıklar meydana geliyor. Şimdi bu olayı göz önüne aldığımızda yapı sahipleri arasında bu tarz sorunların olmaması için toplam hak sahibinin üçte ikisinin veya yüzde 51 çoğunluğunun ortak kararı geçerlidir gibi bir madde getirilebilir mi? İkincisi; Arsa üzerinde 20 binanın ve bina yapmamış 3 arsa sahibinin olduğunu düşünelim. Ben kendi binam için yapı kayıt belgesine başvuruyorum. Daha sonra kat mülkiyeti için başvuracağım. Bunun içinde diğer yapı sahiplerinden muvafakatname almam gerekiyor. Ancak herkes bu muvafakatnameyi vermiyor. Ben bu sorunumu nasıl çözeceğim ve kat mülkiyetimi alabilecek miyim? Bu konuda da yüzde 51 gibi bir maddenin yasaya eklenmesi mümkün müdür? Üçüncüsü; Birçok bina vakıf ve 3. şahıs arazileri üzerine yapıldı. Bu şahıslar müracaat etsin mi? Paraları yatırsın mı? Kat mülkiyeti alamayacaksam nende başvuru yapayım? Eğer vatandaş bu ücreti yatırırsa yapı kayıt belgesi sonrasında bu imar affından yararlanabilecek mi? Dördüncüsü; Ülkedeki ekonomik durum malum. Ekonomik kriz var. Herkes sıkıntı içerisinde. Bu yüzden yapı kayıt belgesi için ödenecek ücretin taksitlendirilmesi yasal açıdan mümkün mü?” şeklinde sorularını yöneltti. Koçoğlu, Salih Bayraktar’a, ekibine ve katılımcılara teşekkür etti. Toplantı karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.