ÖZEL HABER

AK Parti Sarıyer Belediyesi eski Teknik Başkan Yardımcısı Ali Usta, imar barışı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Son olarak 2004-2009 yılları arasında yürüttüğü AK Parti Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevi sırasında mülkiyet problemi üzerinde çalışmalarda bulunan Ali Usta, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na konuştu: “Sarıyer için yola çıkılan yasa Türkiye’de bir imar barışına dönüştü.”

“3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uygulanarak parsellerdeki hissedar sayısı, dolayısıyla muhatap sayısı azaltılmazsa çözüm sürecinin çok uzayacağını söyleyen Usta’nın açıklamalarından satır başları:

“Yapılmış olan uygulama bekletiliyor”

Belediye başkan yardımcılığı döneminde mülkiyet problemi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Usta, “Ferahevler’de taş ocakları diye tabir edilen yaklaşık 600 dönümlük bir alan var. Bu alanda18 uygulamasını yönetimimiz zamanında yapmıştık. Fakat seçimden sonra mevcut Belediye Başkanı Şükrü Genç tarafından bu uygulama geri alındı. Yeni yönetimde görev alan arkadaşlarla görüşmelerimizde burada bir yanlışlığın olup olmadığını sorduk. Dönemin başkan yardımcısı Sayın Adnan Ayber mahallemizin insanı olmasından dolayı kendisiyle görüşüyorduk. Ve bir hatanın olmadığı bizlere söylendi. 2009’un sonlarına doğru bu işi halledileceği söylenmişti. Fakat aradan 9 sene geçmesine rağmen sonuç alınamadı. Sonuç olarak ortada bir mülkiyet problemi var. Buna göre de yapılmış olan bir imar uygulaması vardı. Fakat bu hayata geçirilmedi” dedi.

“Muhatap sayısını azaltmıştık”

Yeni çıkarılan yasa ile birlikte yapı sahiplerinin, hisseli parsellerde hisse sahiplerinin birbirleriyle anlaşması gerektiğini belirten Usta, “İmar affından yararlanmak için bir parselde 100 hissedar varsa o hak sahiplerinin hepsi ile mutabakat sağlaması gerekecek. Ancak 18 uygulamasında muhatap sayısı 2 veya 3 kişiye düşürülecekti. Burada hissesi olup da bina yapmayan vatandaşlar var. O hisse sahipleri bina yapan vatandaşa binasının yasal hale gelmesi için muvafakat ediyorum der mi?” ifadelerini kullandı.

“18 uygulaması hayata geçirilmeli”

“Hisseli parsel olan bölgelerde 18 uygulaması hayata geçirilmeli” önerisinde bulunan Usta, “Sarıyer’in her yerinde imar planı var. Boğaziçi alanında 29.07.2003 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli imar planı mevcut. Bu plana göre ilçenin yer her yerinde 18 uygulaması yapılabilir. Vatandaşın bu meselesi kısa yoldan çözülebilir. Muhatap sayısı azaltılarak bu konu halledilebilir. Fakat 9,5 yıllık süre içerisinde bir kere bile 18 uygulaması yapılmadı. Daha doğrusu bu problemin çözümü adına hiçbir adım atılmadı. Şükrü Genç’in mülkiyet sorununu 3 ay içerisinde çözeceğine dair vaatte bulunmuştu. Bunu da seçimden sonra sözünün arkasında durduğunu belirtmişti. Mevcut imar planı var. Peki 18 uygulaması yapılmadan mülkiyet sorunu nasıl çözülecek? İmar planında değişiklikler olabilir, ancak bunun sonu gelmez. Öncelikle mevcut planla bu sorunu çözersiniz, eğer yine planda değişiklik yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Kısacası bunu ertelemenin bir manası yok” diye konuştu.

“Sağlıklı yapılar inşa ediliyor”

İnşaat ruhsatı verilen bölgeler ile ilgili konuşan Usta, “Bizim 18 uygulamasının, imar barışı yasası ile ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Şuan ruhsat verilen yerlere baktığınızda bizim zamanımızda, 18 uygulamasının yapıldığı bölgeler olduğunu görüyoruz. Muhatap sayısı azaltıldı ve insanlar kendi aralarında anlaştı. Böylece ruhsat alındıktan sonra sağlıklı yapılar inşa edilmeye başlandı. Bununla birlikte belediye de buradan ciddi bir gelir elde ediyor” şeklinde konuştu.

Usta: “Yasa Salih Bayraktar’ın eseri”

Çıkarılan imar barışı yasasının Salih Bayraktar’ın eseri olduğunu vurgulayan Usta, şöyle devam etti: “AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Sayın Salih Bayraktar’ın girişimleriyle imar sorunu ile ilgili çalışma başlatılmıştı. Sadece Sarıyer’i değil, ülkenin tamamı bu yasadan faydalanabiliyor. Bu uygulamanın insanlara çok iyi bir şekilde anlatılması gerekiyor. Çünkü devlet, vatandaşın yaptığı yapıyı kabul ediyor. Devlet ile milletin barışı olarak da nitelendirebiliriz.”

“Müzmin problemlerini çözüyor”

Yasa ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Usta, şunları söyledi: “İmar barışının tamamen vatandaşın kangren haline gelmiş problemlerini çözüyor. İnsanlar bu yasa ile ilgili kötü propagandaya kulak asmamaları gerekiyor. Önce yapı kayıt belgelerini alsınlar ve birinci aşamayı tamamlasınlar. Bu yola girilmiş, eksiklikler zaman içinde görülürse giderilerek tamamlanacaktır. Eğer böyle bir imkan tanınmışsa siyasi irade hiçbir zaman çözüm noktasında ki engelleri göz ardı etmez. Şunu da belirtmekte fayda var. Vatandaş ne kadar ilgi gösterirse, siyasilerde o kadar ilgi gösterir ve olayı ileriki aşamalara götürür. Kısaca çözüm için ne gerekiyorsa o yapılır.”

Usta’dan, belediyeye eleştiri

Sarıyer Belediyesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Usta, “Bir itiraz olduğu zaman geri adım atıyorlar. Bizim dönemimizde çıkarılan 18 uygulamasını uzun süre halka anlattık. Özellikle siyaset arenasında bu konu sürekli aleyhimizde kullanıldı. Fakat bugün görünüyor ki çok doğru bir çalışma yapmışız. Mevcut belediye yönetimi bu eleştirilerden çekiniyor. Ancak Sarıyer’in yarını için bu çalışmalar mutlaka yapılmalı. Kısacası belediye yönetimi günü kurtarıyor. Bu konuda geleceğe yönelik bir çalışma yapmıyorlar. Uzun vadeli planlar yapmalılar. Buna da ilk olarak 18 uygulamasını gerçekleştirerek başlamalılar. Ve yasal olmayan yapılaşmaya da müsaade etmemeleri gerekiyor. Bazı bölgelerde eski yapıların üzerine katlar inşa ediliyor. Zaten sağlıksız olan bu yapılar, daha da riskli hale getiriliyor” dedi.

“Derbent’in problemi çözülmüştü”

Derbent ile ilgili konuşan Usta, “Belediye parselleri üzerinde Derbent ile ilgili çözümler üretilmişti. Fakat siyasi olarak bu konunun üzerine çok gidildi. Vatandaşlar yanlış yönlendirildi. İBB, bu sorunu vatandaşın lehine bir şekilde sonuca ulaştırmıştı. Bildiğim kadarıyla ancak şuan da beklemede. CHP, teşkilatı, belediye başkanı ve ekibi çözüm üretilmiş olan konuda vatandaşı yanlış yönlendirerek hata yaptılar” diye konuştu.

“İmar barışını iki aşamada değerlendiriyoruz”

“İmar barışını iki aşamada değerlendiriyoruz” diyen Usta, “1. aşama; Bina yapı kayıt belgesi, binanın elektrik, su ve doğalgaz alabilmesi, varsa yıkım ve para cezasının kaldırılmasını sağlamaktadır. 2. aşama; Mülkiyet meselesinin çözümü aşamasıdır. Kamu (belediye, hazine) arazisinin satın alınması, hisseli parsel meselesinin çözümü, kullanılan binanın kat mülkiyetine dönüşme aşamalarıdır” şeklinde konuştu.