Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, mülkiyet problemi kapsamında çıkarılan İmar Barışı Yasası’nı gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na değerlendirdi. Genç, “İmar barışına karşı olmadık. Aksine Sarıyerlinin sorununun çözülmesi için yol gösterdik” dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, milyonlarca vatandaşın yıllardır çözüme kavuşmasını beklediği mülkiyet problemi kapmasında çıkarılan İmar Barışı Yasası’nda eksiklerin olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

“İmar barışını çıkaranlarda ne çıkardıklarını bizden öğrendi”

İmar barışını vatandaşa anlatmak için toplantılar yaptıklarını söyleyen Genç, “Her yere “Mülkiyet sorunu çözüldü. İmar sorunu çözüldü” diye pankartlar asıldı. “Tapu veriliyor” diye her gün yüzlerce vatandaş belediyemize gelmeye başladı. Vatandaşın doğru bilgilendirilmesi ve çıkan kanun düzenlemesi, içeriğinin doğru anlaşılması için teknik ekibimizle birlikte sahaya indik. Sitelerde, mahallelerde imar barışı bilgilendirme toplantıları yaptık. Radyo, TV programlarında, gazetelerde konuyu detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Toplantılarımız sayesinde imar barışını çıkaranlarda ne çıkardıklarını bizden öğrendi” dedi.

“İmar barışı, 2981 sayılı yasanın sağladığı avantajları sağlamıyor”

İmar Barışı Yasası’nda eksikliklerin olduğunu belirten Genç, “İmar barışı, 2981 sayılı yasanın sağladığı avantajları sağlamıyor. 2981 sayılı yasa, Sarıyer’de mülkiyeti çözecek yürürlükteki tek yasa. İmar barışı açıklayıcı ve tanımlı değil. Bütün yapılara mülkiyet hakkı doğmuyor. Bu iki yasa şu anda birbirini tanımıyor. Bunun kanuna mutlaka girmesi gerekiyor. Ya da bizim yaptığımız planların geçmesi gerekiyor. Bu yasanın ruhsat almış, kaçak durumuna düşmüş sitelere ve kooperatiflere faydası var” ifadelerini kullandı.

“Yol gösterici yaklaşımımız sayesinde yanlıştan dönüldü”

“Yol gösterici yaklaşımımız sayesinde yanlıştan dönüldü” diyen Genç, “İmar Barışı Yasası kapsamında; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yıkım kararı ve para cezası bulunması halinde tahsil edilemeyen bu kararların kaldırılacağı ifade edilmişti. İlçemiz 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu ile de sorumlu. Fakat İmar Barışı Yasası’nın 2960 sayılı yasayı kapsayıp kapsamadığına ilişkin bilgi net değildi. Sarıyer Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu konu hakkında uygulamaya esas görüş talep ettiğimizde, gelen cevap maalesef bu yasanın özel bir yasa olduğu, yıkım kararlarının sadece 3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre alınan kararları kapsadığı, dolayısıyla yıkım kararlarının kaldırılamayacağı, hatta daha ileri gidilerek alınan yıkım kararlarının uygulanması gerektiği ifade edilmişti. Her platformda anlattığımız bu konu yetkililerin dikkatini çekti ve yol gösterici yaklaşımımız sayesinde torba kanunda yapılan düzenlemeyle bu yanlıştan dönüldü. Boğaziçi’ndeki yıkım kararları da düzenlemeye dahil edildi. Biz imar barışına karşı olmadık. Aksine Sarıyerlinin sorununun çözülmesi için yol gösterdik” diye konuştu.