AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, Yapı Kayıt Belgesi’ne başvuru süresinin sona ermesine sayılı günler kala İmar Barışı Masası’nı ziyaret etti.

31 Ekim’de sona erecek olan başvuru süresinin bitimine günler kala Bağlar Mevkii’nde bulunan İmar Barışı Masası’nı ziyaret eden Salih Bayraktar’a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Bayraktar, İmar Barışı Yasası ve Yapı Kayıt Belgesi hakkında vatandaşı bilgilendirdi.

Milyonlarca vatandaşın yıllardır umutla beklediği Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurmak için e-devlete girenler, sistemin çöktüğü bilgisiyle karşılaşınca İmar Barışı Masası’na akın etti. Birebir başvuru yapmak için İmar Barışı Masası önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşların, başvuru süresinin bitimine sayılı günler kala Yapı Kayıt Belgesi'ne ilgisi artarak devam ediyor. Sarıyerliler, başvuruların alındığı İBB Sarıyer Kültür Merkezi’ni ziyaret eden Salih Bayraktar’ı soru yağmuruna tuttu. Gelen soruları tek tek cevaplandıran Bayraktar, vatandaşların aklındaki soru işaretlerini giderdi.

“Yasayı sizler için çıkardık”

Mülkiyet sorununun siyasete alet edildiğini söyleyen Bayraktar, “1983 yılında Tapu Tahsis Belgelerini Turgut Özal Çıkarmıştı. 1986 yılında da Sosyal Demokrat Halkçı Partisi bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Bunu 2015’ten 2018 yılına kadar bu kardeşiniz uzattı, ben uzattım. Daha sonra bu konuyu sürekli siyasi malzeme olarak kullananlar oldu. Ben ise mülkiyet problemini ve getirdiğimiz çözümü siyasete alet etmedim. Sarıyer’deki İmar Barışı Masası İstanbul’un başka hiçbir ilçesinde yok. Biz vatandaşımıza bu hizmeti de sunuyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında bakanımızla görüştüm ve Mayıs ayında dolan sürenin 5 yıl uzatılmasını sağladım. Sizin haklarınızı korumak için bunu yaptım. Cuma günü bakanımızla yeniden görüşmeye gideceğim” ifadelerini kullandı.

“Tapu Tahsis Belgesi tapu imkanı sağlamıyor”

Tapu Tahsis Belgesi hakkında konuşan Bayraktar, “Bugünkü Tapu Tahsis Belgeleri sizlere tapu imkanı sağlamıyor. Bizim çıkardığımız yasayla alınan Yapı Kayıt Belgesi, Tapu tahsis Belgesi’nin çok üzerinde bir niteliğe sahip. Çünkü hem arsanı alabiliyorsun hem de binayı yasal hale getiriyor” dedi.

“Başkasının standardını kendimize ölçü almayız”

Bir vatandaşın, “Sarıyer Belediye Başkanı Tapu Tahsis Belgeleri, şu an verilen belgelerden daha önemli diyor” sözlerine karşılık veren Bayraktar, “Bunu kim diyorsa yalan söylüyor. Başkasının standardını kendimize ölçü almayız. Birileri yalan konuşuyor diye biz yalan konuşamayız. Bizim hedeflerimiz, ilkelerimiz ve değerlerimiz var. Biz bunlarla hareket ediyoruz. Ben laf ile değil, yasayla konuşuyorum. Bugüne kadar vatandaşı nasıl kandırdılarsa aynı şekilde kandırıyorlar. Sizleri evinizden atacaklar, yıkacaklar, müteahhitlerine peşkeş çekecek yalanlarını söyledikleri gibi bunu sürekli siyasi malzeme olarak kullandılar. Biz yasayı çıkardığımızda bunun zenginlerin yalıları için çıkarıldığını söylemişlerdi. Bu yasanın yalılar ile ne alakası var? Buradaki tek amaç toplumda algı oluşturmak ve onu yönetmek” diye konuştu.

“Bu yasayla ilk olarak yapıyı yasal hale getiriyorsunuz”

“Bu yasayla ilk olarak yapıyı yasal hale getiriyorsunuz” diyen Bayraktar, “Üzerinde bulunduğunuz arsayı satın almak bu işin ikinci aşaması. Bundan sonraki süreçte yapacağınız başvuru sayesinde o arsayı da alabileceksiniz. Ayrıca başvurudan sonra sizlere söylenen ücretler başka konular için alınmıyor. Hisse oranı ve yapının metrekaresi hesap edilerek bu ücretler belirleniyor. Olay tamamen budur” şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir”

Mülkiyet probleminin çözümü konusunda İmar Barışı Yasası’nın en doğru adres olduğunu belirten Bayraktar şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu hukuk devleti de yasalar ve mahkeme kararlarıyla yönetilir. Bizim çıkardığımız bir yasadır. Biz kendi düşüncelerimizi sizlere anlatmıyoruz. Yasada ne yazıyorsa onu size aktarıyoruz. Veya herhangi bir kişinin söylediklerine bakmayın. En doğrusu ve geçerli olanı yasadır. Kanun Yapı Kayıt Belgesi’ni aldıktan ve rayiç bedelini ödedikten sonra orayı alabilsin diyor. Yasa ile ilgili toplantılar düzenleyenlere sorun. Bu belgeyi alalım mı almayalım mı diye? Onlar da alın diyor. Yani mesele bitti. Bu kadar basit.”