Sarıyer Yenimahalle’de bulunan Yenimahalle Camii’nde aylardır imam krizi yaşanıyor. Görevli imamın 4 aydır camiye gelmediğini söyleyen mahalleli, “Görevini yapmayan imamın buradan gitmesini, lojmanımızı boşaltmasını ve camimize yeni bir imam istiyoruz” sözleriyle tepkilerini dile getirdiler.

Yaklaşık 4 yıldır imamın görevini tam anlamıyla yerine getirmediğini belirten Yenimahalle sakinleri, son aylarda ise camiye hiç gelmediğini ifade ettiler.

Mahalleli içini Sarıyer Posta’ya döktü

Sarıyer Posta’ya konuşan cami cemaati, “Bizim camimiz garip kaldı. Burada görev yapan imam aylardır camiye gelmiyor. Cemaat olarak şikayetçiyiz. Birçok mahallede bu kadar güzel bir cami daha yok. Buna rağmen cemaat kalmadı. O imamı kesinlikle istemiyoruz. Hem kendisinin buradan gitmesini hem lojmanımızı boşaltmasını hem de yeni bir imam ve müezzin istiyoruz” dedi.

“Aylardır camiye gelmiyor”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Yenimahalle Cami Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Çınar, “Yenimahalle sakinleri olarak camimizin imamından yana büyük bir sıkıntımız var. Mahallemize geldiğinden itibaren görevlerini yerine getirmiyor. Müftülük ile birebir diyalogları iyi olduğu için görevlendirme alıyor ve vakıfta görevli olarak gözüküyor. Fakat bizlere bu işin böyle olacağını söylememişlerdi. Bize görevini yapacağını ve kalan zamanlarında da vakıfta olacağını ifade etmişlerdi. Ancak daha sonra ikindi ve öğle namazlarında müftülükte görevli diye bir yazı geldi. Bu bittikten sonra hiç gelmemeye başladı” ifadelerini kullandı.

“Bu sorun yıllardır devam ediyor”

Problemin uzun soluklu olduğunu belirten Çınar, “O imamın kadrosu halen daha bizim camimizde olmasına karşın son 3 aydır bir kez bile gelmedi. Müezzin senelik izinde olduğu halde bile 1 hafta boyunca camiyi bırakıp gitti. Akabinde müftülüğü de yanlış bilgiler verdi. Müftü de bu bilgiler dahilinde müezzinin geleceğini söylemişti. Şimdi soruyorum. İzinli olan bir personel iznini yarıda kesip gelir mi? Kimse gelmez. Daha sonra müezzine kadro vereceklerini söylemişlerdi. Onu da vermediler. Bu kez o arkadaşımızda sınavlara girdi ve başka bir yerde göreve başladı. Şuanda camimizde sela verecek hoca yok. Namaz kıldıracak vazifeli kimse yok. Defalarca müftüye gitmemize karşın hiçbir netice alamadık. Yalnızca halledileceğini ifade ediyorlar. Sıkıntımızı dile getirmek için il müftülüğüne de gittik. İlgili mercilere dilekçelerimizi ilettik. Aylardır bekliyoruz. Hem imam hem de müezzin kadromuzun olmasına rağmen camimizde müezzin gitmek üzere, imam ise aylardır ortada yok” diye konuştu.

“İmamlığı sevmiyor”

 İmamın aylardır camiye adım atmadığını söyleyen Çınar, “Camiyle hiçbir alakası yok. Çünkü geldiğinden bu yana aklında imamlık yapmak yok. Bir kere bu işi sevmiyor. Sabah 08.00 akşam 17.00 memur düşüncesinde. Bundan önceki müezzinde imam görevini yapmadığı için bütün yük sırtına binmişti. O da dayanamayıp emekli oldu ve gitti” şeklinde konuştu.

“Cemaati mağdur ettiler”

“Cemaati mağdur ettiler” diyen Çınar şunları söyledi: “Mahalleli ya evinde ya da başka camilerde namaz kılmaya başladı. Eğer İstanbul’un göbeğinde böyle bir olay yaşanıyorsa, Anadolu’nun herhangi bir yerinde kim bilir neler oluyordur. Müftülüğün kapısını aşındırmaktan bıktık. Aylardır halledeceğiz diyorlar. Fakat hiçbir sonuç alamıyoruz. 1 adamı muhafaza etmek için bütün cemaati mağdur ettiler.”

Yenimahalle Camii’nde cemaat kalmadı

Mevcut imam hakkında çarpıcı bir iddiada bulunan Çınar şunları söyledi: “İmam, yaz aylarında Kur’an kursuna gelen çocuklara kötü davranıyordu. Ramazan’da kadınlara bağırıyordu. Tüm bunlara rağmen kimler ile ne derecede diyaloğu varsa hiçbir yaptırımla karşılaşmıyor. Biz müftülüğe şu teklifte de bulunduk: Alın o imamı müftülüğünüze. Orada görev yapsın. Ayrıca evi de boşaltsın. Bize de yeni bir imam ve müezzin verin. Biz başka bir şey istemiyoruz. Sadece insanların cemaatle namaz kılmasını sağlamak için çabalıyoruz. Yoksa başka bir amacımız yok. Çünkü vatandaş imam olmayınca başka birinin arkasında namaz kılmak istemiyor. Herkes evlerinde namaz kılmaya başladı. Şuan da Yenimahalle Camii’nde cemaat kalmadı.”

“Mevcut imamı kesinlikle istemiyoruz”

Camilerine yeni bir imam istediklerini söyleyen Çınar, “Mevcut imamın camimizde görev yapması çok zor. Bizzat kendisine de söyledim. Ne sen bizden ne de biz senden hoşlanmıyoruz. Git başka bir camide görev yap. Oranın imamı da buraya gelsin diye. Bu işte tatlıya bağlansın. Fakat adam memur zihniyetinde. Bu saatten sonra cemaat ile arasında hiçbir sevgi-saygı kalmadı. Biz kesinlikle o imamı istemiyoruz. Yeni bir imam ve müezzin istiyoruz. Çünkü camimizde iki kadromuz var. Biz bu boşlukların dolmasını istiyoruz. En büyük isteğimiz huzur içerisinde namaz kılmak” dedi.