Birden fazla gayrimenkul veri platformu ile gerçekleştirilen araştırma sonrası, ‘İmar Barışı Döneminde İstanbul'da Konut Fiyatı En Çok Artan İlçeler’ başlıklı rapor açıklandı. Peki Sarıyer’de konut fiyatları ne kadar arttı? İşte cevabı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşın devlet ile ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen ‘İmar Barışı’ düzenlemesi sona erdi. Hiç kuşkusuz bu yasadan en çok konut fiyatları etkilendi.

İşte en çok artışın olduğu ilçeler

Açıklanan rapora göre, imar barışının başladığı günden bu yana geçen bir yılı aşkın sürede İstanbul'da ilçeler bazında konut fiyatları ortalama yüzde 7,45 gerilerken, en fazla yükseliş yüzde 12,77 ile Beyoğlu'nda görüldü. Beyoğlu'nu bu alanda yüzde 7,75 ile Zeytinburnu, yüzde 7,43 ile Adalar, yüzde 5,98 ile Sarıyer, yüzde 5,81 ile Çatalca, yüzde 5,29 ile Başakşehir ve yüzde 5,50 ile Eyüp izledi.

“Piyasaya canlılık getirdi”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Ruhsatı alınamadığı için kiraya verilemeyen, satışa çıkacak ama bekleyen yerler de var. Aynı şekilde sırf kredi alınamadığı için satılamayan gayrimenkuller bu sayede satışa çıktı, çıkıyor. Bu çok yönlü bir şey. İmar barışı sayesinde yıllardır süren sorunlar çözüldü. İnsanlar, şirketler iskan belgesi olmayan gayrimenkulü alamıyor, yatırım yapamıyordu. Yatırım yapılabilir, kredi alınabilir pozisyon oluştu. Dolayısıyla imar affı piyasaya canlılık getirdi” dedi.