Tapusor Genel Koordinatörü Ömer Türkoğlu, 2017 ve 2018 yılları arasında Sarıyer, Beşiktaş, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinde yaşanan emlak fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi.

İstanbul'un en değerli bölgelerinde konut fiyatları hızla artıyor. Boğaz'ın incisi haline gelen Sarıyer, Üsküdar, Beykoz ve Beşiktaş'ta emlak değerleri her geçen gün değişiyor.

Lüks konut projelerinin yükselmesiyle değer kazanan kıyı bölgelerinde konut metrekare değerleri attı. Tapusor Genel Koordinatörü Ömer Türkoğlu’nun konuyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde:

Türkoğlu, Sarıyer’i analiz etti

Sarıyer'in değerlerinde yüzde 16'lık bir artış yaşandığını kaydeden Türkoğlu, “Genel olarak Boğaz bölgesinin tamamında hatta ilçenin tamamında kısmi düşük metrekare değerine sahip konut alanları bulunsa da İstanbul’un en pahalı konutlarına Beşiktaş ile birlikte ev sahipliği yapan Sarıyer’i incelediğimizde, öngörünüm bölgesinde yüzde 16'lık bir artış, geri görünüm bölgesinde durağan, kırsal alana bağımlı etkilenme bölgesinde ise yüzde 6 seviyelerinin üstünde tutunan yukarı yön eğilimi gözlemlenmekte” ifadelerini kullandı.

“Sarıyer’de konutun metrekare fiyatı 15 bin TL”

Bölgede konut metrekare fiyatlarının 15 bin TL’ye ulaştığını söyleyen Türkoğlu, “Konut metrekare değerlerinin özellikle Boğaz bölgesinde 15 bin TL’nin üstünde seyrettiği bölgelerde özellikle konut sektörünün mevcut durumuna rağmen bir sağlam tutunma söz konusu olduğunu belirtmek gerek. Sarıyer özellikle orta-üst segment konutları ve sunduğu yaşam standartları ile yatırımdan ziyade yaşam için tercih edilmeye devam ettiği sürece bu tutunmanın hatta artışın devamı söz konusu olabilir” dedi.

“Üsküdar’da konut fiyatları arttı”

Üsküdar'da konut metrekare değerlerinin yüzde 20 arttığını açıklayan Türkoğlu, “Üsküdar ilçesine yönelik olarak yapılan Boğaz alanı incelemesinde özellikle ön görünüm bölgesindeki değer artışı dikkat çekmektedir. Şehir merkezine bağlı etkilenme bölgesi bulunmayan ilçede öngörünüm bölgesindeki konutlarda 2017 yılı ortalamasına göre yaklaşık yüzde 20 seviyesinde bir artış yaşandığı görünmektedir. Konut metrekare değerlerinin 12 bin 707 TL’den 15 bin166 TL’ye çıktığını gördüğümüz bölgede durumun beklentiler dahilinde gerçekleştiğini belirtmek gerekli. Aynı şekilde geri görünüm bölgesinde lüks konut projelerinin de etkisi ile ortalama konut metrekare değerleri İstanbul ortalamasının oldukça üzerinde seyretmesine rağmen 2017 yılına göre yüzde 15'lik bir artış oranı gözlemlenmektedir” şeklinde konuştu.

“Üsküdar son 1 yılda yükselişe geçti”

Türkoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bosna Bulvarı ve Zübeyde Hanım Caddesi’nin doğu kısmına denk gelen kırsal alana bağlı etkilenme bölgeleri ise yüzde 5 seviyesinde düşüş gözlemliyoruz. Bu seviyede hareketleri genel olarak durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Netice itibariyle geçtiğimiz 1 yıl içerisinde Üsküdar ilçesinin boğaz bölgelerinde durağan veya yukarı yönlü bir değer değişiminden bahsedebiliriz.”

“Beykoz’da yüzde 25 artış oldu”

Beykoz'da emlak değerlerinde 25 artış gözlemlendiğini söyleyen Türkoğlu, “Beykoz’a baktığımız zaman ön görünüm bölgesinde yüzde 25'e varan değer artışı gözlemlerken, aslında çok geniş bir alan kaplamayan geri görünüm bölgesi durağan, etkilenme bölgesinde ise değerlerde yüzde 8 civarında düşüş görmekteyiz” dedi.

“Beykoz, İstanbul ortalamasından sapmadı”

Konut metrekare fiyatlarının ortalama 4 bin 750 TL olduğunu söyleyen Türkoğlu, “Etkilenme bölgesinde bulunan konut değerlerinin ortalama 4 bin 750 TL civarında olduğunu düşünecek olursak aslında halen İstanbul ortalamasından çok sapmadığını hatta biraz üstünde olduğunu dahi söyleyebiliriz. Beykoz genel olarak tüm segmentte konutları barındıran ilçe olması sebebi ile burada bin 500 TL’den 50 bin TL’ye varan metrekare değerlerinde konutlara rastlamak mümkün. Hangisinin daha çok tercih edileceğine bağlı olarak ortalama değerlerde trendini oluşturmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

“En pahalı ilçe Beşiktaş”

Türkiye'nin en pahallı ilçesinin Beşiktaş olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Gelelim Türkiye’nin en pahalı ilçesi Beşiktaş’a. Aslında kırsal etkilenme bölgesi oldukça küçük bir alan olduğu için bu alanı araştırma dışında da bırakabilir. Ve yüzde 3’lük düşüş sonucunu da görmezden gelebiliriz. Her durumda bu değeri durağan olarak değerlendirelim. Geri görünümde yüzde 20, ön görünümde yüzde 6, şehir merkezine bağlı etkilenme bölgesinde ise yüzde 16’nın üstünde değer artışları görüyoruz. İlçenin bütününde oldukça pahalı konutları barındırdığını düşünecek olursak öncelikli tercih edilen ilçe olduğunu da ön görebiliriz. Düşükten yükseğe pek çok yoğunluk tipine rastlayabileceğimiz ilçede genel olarak diğer ilçeler gibi artış trendi göze çarpıyor. Fakat bu ilçede dikkat çeken konu diğer ilçelerin tamamında ön görünüm bölgesinde ciddi artışlar gözlenirken Beşiktaş’ta geri görünüm ve şehir merkezine bağlı etkilenme bölgeleri daha ciddi artışlarla ön plana çıkmaktadır” açıklamasında bulundu.