Deniz Hava Üs Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye’deki deniz havacılığının tarihini anlatan "İki Mavi" kitabı, unutulmaya yüz tutmuş bir detayı gün yüzüne çıkardı. Kitapta yer alan bilgilere göre, Türkiye’de sivil alanda deniz uçakları ile tarifeli seferler ilk kez 1924 yılında Büyükdere Limanı’nda yapıldı.

İtalyan Aero Espresso Havayolları şirketi tarafından yapılan seferler için Türkiye hükümeti 11 yıl izin verdi. İtalyan şirket iki ana hat üzerinde (İstanbul-Atina-Brindisi ve İstanbul-Atina-Rodos) sefer düzenliyordu. Seferlerde 10 kişi kapasiteli, saatte 172 km hız yapabilen Dornier Wal uçakları kullanılıyordu.

TÜRKİYE'DE İLK DENİZ HAVACILIĞI BÜYÜKDERE'DE YAPILDI

Günümüzde Sahil Güvenlik Komutanlığı Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı tarafından kullanılan Büyükdere’deki tesisler, 1920’li ve 1930’lu yıllarda Türkiye’nin dışa açılan en önemli kapılarından biriydi. İtalyan Aero Espresso Havayolları buradan Yunanistan ve İtalya’ya deniz uçaklarıyla tarifeli seferler yapıyordu. Uçaklar boğaza iner, şık kıyafetli yolcular iskeleden karaya çıktıktan sonra otobüsle şehir merkezine götürülüyordu.

UÇUŞLAR 1946'DA SON BULDU

İkinci Dünya Savaşı günlerinde Balkanlar’a inen Alman Orduları’nı kontrol etmek amacıyla tabur İngiliz Walrus ve Southampton tipi deniz uçaklarıyla İstanbul Boğazı yaklaşma sularında mayın keşfi, Batı Karadeniz ve Bulgaristan kıyılarında keşif-gözetleme uçuşları yaptı. Büyükdere’deki deniz havacılık faaliyetleri 1946’da Walrus uçaklarının hizmetten çıkmasıyla son buldu.

SARIYER POSTA GAZETESİ