Geçtiğimiz yıllarda değişen yasa ile mahalle statüsüne kavuşan Kilyos, Gümüşdere, Demirciköy ve Kısırkaya'daki plaj ile tesislerden alınan yeni ecrimisil ücretlerine tepkiler artarak devam ediyor. Fahiş fiyatlar karşısında yetkililere çağrıda bulunan işletme sahipleri, talep edilen miktarı karşılayacak güçleri olmadığını ifade ettiler.

İBB yasasından sonra mahalle statüsüne dönen Sarıyer'in köyler bölgesi olarak adlandırılan Kilyos, Gümüşdere, Kısırkaya ve Demirciköy 1. derece doğal sit alanı olan sahil kıyı çizgileri kullanım ecrimisilleri Milli Emlak Müdürlüğü'nden 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilmişti.

10 BİN TL'DEN 90 BİN TL'YE

Milli Emlak’tan kiraladıkları yerlere ecrimisil bedeli olarak dönüm başına 10 bin TL ödeyen işletme sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından talep edilen yeni ücret karşısında şok oldu. Esnaf, 90 bin TL'ye varan bedel karşısında tepkili. Türkiye'nin hiçbir turistik bölgesinde bu kadar yüksek ecrimisil olmadığını ifade eden işletmeciler, yüksek fiyat nedeniyle plaj ve tesislere giriş ücreti de aynı oranda artış olsa da bu yüksek bedellere karşı ayakta duramayız.

TÜRKİYE'DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Ülke genelindeki ecrimisil fiyatlarını değerlendiren işletme sahipleri, "Bizi zorlayan diğer bir hususta ecrimisillerin aylık değil, yıllık istenmesi. Daha önce 10 bin TL verirken, şuan bizden istenen fiyat 90 bin TL'ye kadar çıkıyor. İstanbul hariç, Türkiye'nin hiçbir yerinde esnafı bu kadar zor durumda bırakacak ecrimisil alınmıyor. Neden bu sadece İstanbul için geçerli" diye konuştu.

"HALKA NASIL HİZMET VERECEĞİZ?"

Kendilerine gelen yüksek ecrimsil tebligatından dert yanan işletme sahipleri, "Biz sadece yaz aylarında iş yapabiliyoruz. O da yaklaşık 8-10 haftaya denk geliyor. Bizden neden yılın 12 ayı ücret talep ediliyor? Ödenen fiyatın dışında yaşanan can kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yoğun güvenlik önlemlerimizi alıyoruz. Yüksek maliyetler karşısında doğal olarak vatandaşın ödediği miktar da artırıyor. Bu ecrimisil fiyatlarında halka nasıl hizmet vereceğiz? Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA GAZETESİ