Sarıyer'de tarihe tanıklık etmiş, yıllarca vatandaşa hizmet vermiş ve kaderi ile baş başa bırakılmış kamu binaları, adeta çürümeye terk edildi.

Muhteşem Boğaz manzarası ve konumu ile paha biçilemez değere sahip olan yıllarda önce öğretmen evi olarak hizmet veren Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tarihi binası, Sarıyer Adliyesi'nin olduğu bina ve Sarıyer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün eski binası, Büyükdere'deki eski emniyet binası bunlardan yalnızca birkaçı.

"Sosyal amaçlı kullanacağını umuyorduk"

Tarihi binaların yeniden Sarıyer'e kazandırılması gerektiğini söyleyen Memleket Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mehmet Deniz, "Sarıyer öğretmen evi olarak eğitim camiasının faydalandığı bina kullanıma kapatıldı. Yıllardır da çürümeye terk edildi. Hemen yanında iktidar partisinin görkemli ilçe başkanlık binası var. Sarıyer eski adliye binası, halkın taşınmasını istemediği, buna rağmen boşaltılan bu binada maalesef yıllardır çürümeye terk edilmiş durumda. Bunların dışında Sarıyer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü kaderine terk edilmiş durumda. 20 yıl imar rantları ile ne kadar önemli kararlar verildi, milyar dolarlık imar problemleri halledildi. Boşaltılan bu binalar halkın yararına sosyal amaçlı kullanacağını umuyorduk. Ama yanılmışız.

"Buna birileri dur demelidir"

10 milyonlarca dolarlık bu yerler niçin boş tutuluyor? Bu binalar peşkeş çekecek şartların oluşmasını bekliyorlar. Şartlar oluştuğunda birilerine buralar çakılacak. Suyun başındakilerin yakınları, gizli ortaklıklar kurulsun, işi formülüne uydurmayı bekliyor. Zaman zaman bu yönde girişimler oluyor ama başaramıyorlar. Oysa bu binaları vatandaşın kullanımına açsalar kötü mü olur? Ama nerede? Acaba bu yöneticilerin babalarının malı olsa, buraları yıllardır boş tutarlar mı? Görkemli saraylar, görkemli yalı ilçe binalarını ve görkemli il binalarını açanlar, kendi yakınlarına peşkeş çekmek için kamu binalarını çürümeye terk edemezler. Buna birileri dur demelidir" ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA