Günümüzde trafiğe katılan her gün binlerce araç çevreye vermiş olduğu egzoz zehirlenmeleri ile insan hayatını zorlaştırıyor. Bu çevre açısından büyük bir sorun haline gelirken, aynı zamanda insan sağlığına da zarar veriyor. Tabir-i caizse Sarıyer ‘egzoz terörü’ ile karşı karşıya!

Günümüzde insanlığın geldiği son noktada küresel ısınma, sanayileşme ve insanın doğaya müdahalesiyle dünya büyük tehlikeyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bu tehlikenin başlıca nedenlerinden biri de araçlardan çıkan zararlı dumanlar.

HAVA KİRLİLİĞİ DE CABASI

İstanbul’un en büyük sorunlarından biri de egzoz sorunu. Sarıyer özelinde İstanbul ilçelerinde, sokaklarında kulak zarını patlatacak kadar gürültüyle dolaşan muayene kaçkını eski otomobiller var. Çevreye verdiği rahatsızlık yetmiyormuş gibi, birde patlayan egzoz taktırarak insanları evlerinin içinde korkutuyorlar! Yaratılan hava kirliliği de cabası.

ARAÇLARI DA TEHLİKEYE ATIYORLAR

Muayene kaçkını otomobiller yetmezmiş gibi birde kural tanımaz motosikletçiler var. Kural tanımadan hız yapan sürücüler, şerit değiştirirken de başka araçları tehlikeye atıyor. Modifiye ya da egzoz sesi yükseltilmiş araçların tehlikeli, gürültülü, ahlaksız şovları insanı canından bezdiriyor. Sarıyer’de de bu durumdan bezmiş insanlar, şikâyet hattını hiç boş bırakmıyorlar. Pencerelerinin kapalı bile olsa tahammül etmenin mümkün olmadığını söylüyorlar. Özellikle hafta sonlarının tam cinnet geçirecek zamanlar olduğunu belirten Sarıyerliler, sanki İstanbul’un tüm modifiye araçları burada diye düşünüyorlar. Bizler bu sesi duymaktan uyuyamıyoruz diyen Sarıyerliler, peki yetkililer duymuyor mu diye de sormadan geçemiyor.

BİLİNÇSİZ SÜRÜCÜLER, VATANDAŞI ÇİLEDEN ÇIKARIYOR

Şikâyetler çok, fakat kendisi küçük, çıkardığı ses kendinden büyük olan araçlar, sokaklarından geçerken sanki odanın içinden geçiyormuş gibi olduğu zaman, yapılabilinen tek şey sağlam küfürden başka bir şey olmuyor. Özel sistemlerle egzoz sesini kasıtlı olarak arttıran bilinçsiz sürücüler, vatandaşı çileden çıkarıyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ