Sarıyer Belediyesi ilçedeki muhtarlar ve site yöneticilerini geri dönüşüm ve atık malzemeler hakkında bilgilendirmek amacıyla seminer düzenledi.  

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), lisanslı bitkisel atık yağ toplama firması firması DEHA Biodizel ve EXITCOM elektronik atık firmalarından gelen yetkililer atık yönetimi hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirdi.

"Atık piller ayrı toplanmalı"  

Atık pillerin toplanması hakkında bilgi veren Kimya Yüksek Mühendisi ve teknik eğitim sorumlusu Savaş Nina, atık pillerin neden diğer atıklardan ayrı toplanması gerektiğini anlattı. Nina, atık pillerin bünyelerinde çeşitli kimyasal maddeler barındırdığını söyleyerek, “Atık piller çevreyi kirletmemesi için diğer atıklarla karıştırılmamalı, ayrı toplanmalıdır. Bu nedenle Sarıyer Belediyesi okullara, muhtarlıklara, semt evlerine bırakılan atık pil toplama kutuları yerleştirmiştir. Böylece atık piller kimyasal yapılarına göre farklı geri dönüşüm tesislerinde işlenerek çevreye zarar vermesi önleniyor” dedi.

"Milyonlarca litre su kirleniyor" 

EXİTCOM Elektronik Atık Genel Müdürü Murat Ilgar ise çevre kirliliğinde önemli rol oynayan elektronik atıkların toplanmasının çevreye olan katkısını anlattı. Son olarak, Deha Biodizel, Bitkisel Atık Yağ Genel Müdürü ve Kimya Yüksek Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş, lavaboya dökülen bitkisel atık yağların milyonlarca litre suyu kirlettiğini belirtti. Karakuş, toplanıp lisanslı kuruluşlara teslim edilen atık yağların çevreye yararlı biodizele dönüştürüldüğünü söyledi.