Sıtma, Dang Humması, Batı Nil Virüsü gibi birçok hastalığı taşıdığı bilinen sivrisineklerden sonra, şimdi de 'Asya Kaplan Sivrisineği' paniği yaşanıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, söz konusu sinek türünün Sarıyer'de de görüldüğüne dikkat çekti.

Tüm dünya corona virüs salgını ile mücadele ederken, son 3 yılda İstanbul'un bazı ilçelerinde ortaya çıkan 'Asya Kaplan Sivrisineği', son zamanlarda Sarıyer'deki etkisini artırdı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Şehit Mithat Yılmaz Caddesi üzerinde başlatılan kazı çalışmasının ardından Sarıyer'de artan sivrisinekler vatandaşların tepkisini çekmişti. İBB ekipleri de gece saatlerinde ana arterler ve ara sokaklarda ilaçlama çalışması yapıyor.

Konuyla ilgili çalışma Doç. Dr. Kerem Öter, Sarıyer, Beykoz, Zeytinburnu ve Arnavutköy'de görülen sivrisinek için, "Oldukça istilacı bir tür. Açıkhava otururken gün içerisinde sizi çok rahatsız ediyor. Diğer sivrisineklere göre çok daha fazla saldırgan. Bunların yanı sıra naklettikleri rahatsızlıklar da var" uyarısı yaptı.

"ADAPTASYON GÜCÜ ÇOK YÜKSEK"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Öter, " En son yapılan araştırmalarda 5 dereceye kadar aktivitelerini devam ettirdikleri söyleniyor. İlk çalışmalarımız ışığında Sarıyer, Beykoz, Zeytinburnu ve Arnavutköy ilçeleri ön planda. Vatandaşlardan gelen şikayetler var. Çok farklı bir tür, biyolojisi farklı. Bildiğimiz sivrisinekler gibi değiller. Şikayetlerin çoğunluğu sabah saatlerinde park bahçelerde siyah bir sineğin soktuğu yönündeydi. Bahsedilen bölgelere gidip yaptığımız örneklem çalışmalarımızda İstanbul'da bu türün yayılım gösterdiğini ve pek çok ilçesinde var olduğunu gördük. Asya Kaplan Sivrisineğinin adaptasyon gücü çok yüksek. Taşındıkları ülkeden başka bir coğrafyaya geçtiklerinde buradaki ortama çok çabuk uyum sağlayabiliyorlar. Bu şekilde de İstanbul coğrafyasına uyum sağlayabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca çok soğuk koşulara da dayanabiliyor" ifadelerini kullandı.

BENZER HABER: SARIYER MERKEZ'DE SİVRİSİNEK İSTİLASI

HABER LİNKİ: https://www.sariyerposta.com/yasam/sariyer-merkez-de-sivrisinek-istilasi-h61981.html

SARIYER POSTA GAZETESİ