2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Ali Pertek Camii’nde bulunan umumi tuvaletin bakım-onarım esnasında kapatılması, özellikle cami cemaatini zor durumda bırakıyor. Mahalle sakinleri ise yetkililere sitem ediyor.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle turistlerin gözde semtleri arasında yer alan Rumeli Hisarı, yıllardır umumi tuvalet sıkıntısı yaşıyor. Mahalle halkı, ibadetini yapmak için camiye gelen cemaat ve bölgeyi gezen turistler, ihtiyaçlarını karşılayacak bir tuvaletin olmamasından dert yanıyor.

“Cami cemaati durumdan şikayetçi”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan mahalle sakinleri, “Pertev Ali Efendi tarafından 1712 yılında yaptırılan tarihi Ali Pertek Camii, tüm ihtişamıyla Boğaz’a nazır bir konumda yer alıyor. Camimiz 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Tadilat aşamasında camiye ait olan tuvalet devre dışı bırakıldı. Önüne tuğlalar ile duvar örüldü. Ancak çevre sakinleri, yerli-yabancı turistler ve cami cemaati bu durumdan oldukça rahatsız. Çünkü ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yer yok. Yabancı turistler burayı tanımadıkları için nereye gideceklerini de bilmiyorlar. Bu yüzden ihtiyaçlarını gidermek isteyen insanlar özellikle gece geç saatlerde denize düşebiliyorlar. Buna birkaç kez şahit olduk” dedi.

Yazılı başvuruya SMS ile yanıt

İlgili mercilere başvuruda bulunduklarını söyleyen vatandaşlar, şunları söyledi: “Rumeli Hisarı Mahallesi’nin sahil bölgesinde şuan da umuma açık bir tuvalet yok. Bu sıkıntıyı yaklaşık 10 yıldır çekiyoruz. Mahalle muhtarına, Sarıyer Belediyesi’ne ve İBB’ye gerekli müracaatları yaptık. Ancak olumlu bir geri dönüşüm alamadık. Gerekçe ise 2019 yılı içerisinde buraya böyle bir bütçenin ayrılmaması. Akıl alır gibi değil. Yazılı başvurumuza sadece bir mesaj ile cevap verdiler.”

“Yetkililer sesimizi duysun”

Yetkililere seslenen bölge halkı, “Bizim tek isteğimiz bu bölgeye mobil de olsa bir umumi tuvaletin yapılması. Çünkü insanlar gerçekten çok mağdur oluyor. Her seferinde etraftaki esnaf dükkanlarına gitmeye de çekiniyorlar. Bu yüzden yetkililerin yıllardır duymadıkları sesimizi duymalarını istiyoruz” diye konuştu.