Sarıyer, yalnızca İstanbul'da değil, Türkiye'de deniz, balık ve börek denince akla ilk gelen ilçelerden biri konumunda yer alıyor. Gerek tarihi dokusu gerekse de yemyeşil bitki örtüsü ile yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Peki, Sarıyer'de mutlaka gezilmesi gereken yerlerin listesi nedir? İşte ilçenin gezi rehberi...

Avrupa yakasında bulunan Sarıyer, yeşil ve mavinin bir araya geldiği Boğaz'ın incisi konumunda bir ilçe. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra İstanbul'un yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenlerin de uğrak adresi.

Rumeli Hisarı

Panaromik manzaralı tarihi bir kale olan Rumeli Hisarı, Sarıyer'in en güzel tarihi yapılarından birisi. Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiş bir kaledir. İstanbul fethedildikten sonra Boğaz'dan gelebilecek tehlikelere karşı İstanbul boğazının hemen yanına inşa edilmiş olan kale, şehrin manzarasını da yansıtıyor. Rumeli Hisarı'na gelerek bu tarihi yerde kahvaltı yapabilir, sahilde yürüyüş yaparak keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Belgrad Ormanı

Sarıyer denilince akla ilk gelen yerlerden birisi de Belgrad Ormanı'dır. Muhteşem doğası ile her mevsim ziyaret edebileceğiniz orman, aynı zamanda İstanbul'un akciğeri konumunda. Belgrad Ormanı'nda hem piknik yapabilir hem de doğada yürüyüş yapabilirsiniz. Aynı zamanda bisiklet kiralayarak orman gezisi yapabilirsiniz.

Rumelikavağı

Sarıyer'in bir diğer tarihi yerlerden birisi de Rumelikavağı'dır. Rumeli Kavağı tam anlamıyla tarih kokan bir mahalle. Oldukça eski bir maziye sahip olan Rumelikavağına ulaşmak da oldukça basit. İlçenin merkezinden otobüs veya minibüs tercih edebilir veya özel araç ile birlikte bölgeye gidebilirsiniz.

Garipçe Köyü

Sarıyer'e gidip de Garipçe Köyü'nü görmeden olmaz. Dilerseniz buraya gelerek burada yer alan kahvaltı mekanları ile muhteşem hava ile birlikte kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca 3. köprünün manzarasını da seyredebilirsiniz.

Kilyos

Kilyos plajlar ile ünlü bir yerdir. Özellikle yaz aylarında Kilyos zaman geçirmek ve bol oksijen almak için muhteşem bir yer. Karadeniz'e kıyısı olan Kilyos, ilçe merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta.

Bahçeköy

Sarıyer'de görmeniz gereken bir diğer yer ise Bahçeköy'dür. Bahçeköy, ilçenin en güzel yerlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Yemyeşil bitki örtüsü ile piknikçilerin uğrak mekanlarından birisi. Ailecek gelerek mangal yapabilir ve doyasıya eğlenebilirsiniz.

Emirgan Korusu

Emirgan orusu Sarıyer'de ki doğal güzelliklerden yalnızca bir tanesi. Burada sabah sporu ve yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle Emirgan Korusu bahar mevsiminde laleleri ile ünlü bir yer. Lale festivalinin olduğu koruda bol bol fotoğraf çekerek bu anları ölümsüzleştirebilirsiniz.

Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi

Sarıyer’in en çok ziyaret edilen noktaları arasında Kuş Gözlem Kulesi yer alıyor. Kuş gözlemcileri için inşa edilen ve turistlik amaçlı da ziyaret edilebilen kule üzerinden yaban hayatı yakından izlenebiliyor.

Atatürk Arboretumu

Sarıyer, İstanbul'un park bakımından en zengin ilçelerden bir tanesi. Atatürk Arboretumu da Sarıyer içerisindeki yeşillik açısından zengin parklar arasında yer alıyor. Gölet ve havuz gibi doğal güzellikler açısından zenginleştirilen atmosferi içerisinde piknik yapabilmeniz de mümkün.

Sadberk Hanım Müzesi

Vehbi Koç Vakfı tarafından kurulan müze, Vehbi Bey’in hanımı olan Sadberk Hanım’a ithaf edildi. İçerisinde Sadberk Hanım’ın özel koleksiyonlarının yanı sıra; arkeolojik eserler ve İslam medeniyetine ait yazılı ve estetik dekoratif objeler yer alıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi

Dünya ünlü sanatçıların eserlerinin sergilendiği müzede, her dönem farklı sanatçıların koleksiyonları sergileniyor.

Garipçe Kalesi

Garipçe sırtlarındaki Osmanlı döneminden kalma bir kale. Sultan III. Mustafa tarafından 1757-1774 yıllarında yaptırıldı. Antik Çağ'da Lykion Limen adı verilen koyda kayalıklar üzerine inşa edilen kale, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bir süre kullanılmıştı.

SARIYER POSTA GAZETESİ