İstanbul’un en güzel bölgelerinden birinde yer alan Sarıyer, sahil semti olmasından dolayı en önemli geçim kaynağı balıkçılık. Ne var ki İstanbul balık piyasasının yüzde 38,5’unu karşılayan ilçede balık pazarı yok.

Balığın yanı sıra Sarıyer ekonomisinde tarım, hayvancılık, küçük sanayi ve turizm de yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda İstinye Tersanesi’nde kibrit, kablo ve vinç fabrikaları kurulmasına rağmen hiçbiri balık sektörünün önüne geçemedi.

Balıkçıların merkezi Sarıyer

Balıkçılık alanında 8 kooperatif ve 2 derneği olan Sarıyer’de Rumelifeneri, Garipçe ve Kilyos gibi 3 adet önemli köy bulunurken, Rumelikavağı ve Yenimahalle gibi mahallelerde de yüzlerce balıkçı teknesi yer alıyor. Buna rağmen, Sarıyer’de balıkçılar çarşısının olmaması tepkilere neden oluyor.

“Biz bunu hak ediyor muyuz?”

“Biz bunu hak ediyor muyuz?” diyen Sarıyerli balıkçılar, “Çok fazla sorunumuz var ama biz çok şey istemiyoruz. En büyük sıkıntımız balık pazarımızın olmaması. Artık balık halinden de geçtik. En azından biz balıkçıların talebini karşılayabilecek, şartlara uygun ve hijyenik bir balık pazarı istiyoruz. Derme çatma çadırların altında balık satmaya çalışıyoruz” dedi.