İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin denize döktüğü atıkların sebep olduğu sintine atıkları, görüntü kirliliğine ve çevre felaketine neden oluyor.

Boğazdan geçen gemi ve teknelerin bıraktığı atıkların havadan görüntüsü deniz üzerinde yaşanan kirliliği gözler önüne serdi. Sarıyer başta olmak üzere Boğaz’a kıyısı olan ilçelerde yaşayan vatandaşlar, duruma tepki gösteriyor. Atıkların boğazın temiz görüntüsünü bozduğunu ve çevredeki tüm canlıların hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen vatandaşlar, bu durumdan şikayetçi olduklarını söyledi.

“Boğaz’dan geçişlerin olması taraftarı değiliz”

Yaz mevsiminde çocukların denize girdiğini söyleyen Kerem Kaynak, “Aslında söylenecek bir şey yok. Çünkü bizim içinde bulunduğumuz toplum bilinçli bir toplum. Gerçi bunun için yapılan ileriye dönük projeler var. Boğazdan geçişlerin belli bir süre sonra duracağına inanıyoruz. Çünkü yeni yapılan projede bu geçişlere muhtemelen izin verilmeyecek. Siz medya kuruluşu olarak daha çok bilginiz vardır. Anca öyle durdurabiliriz. Sarıyer bölgesi olarak burada yazın çocuklar denize giriyorlar, balık ölümleri oluyor. Bu geçen gemilerin atıkları sadece İstanbul’u değil, ülkemizi çok büyük bir şekilde etkiliyor. Bu yüzden biz buradan geçişlerin olması taraftarı değiliz" ifadelerini kullandı.

“Denizimizi, sahillerimizi ve plajımızı kirletiyor”

Kaynak, “Geçen her gemi illaki bir kimyasal atık bırakıyor. Bu durum denizimizi, sahillerimizi ve plajımızı kirletiyor. Buraya bırakılan atıkların buradan alınması, taşınması, temizlenmesi çok zor. Olduktan sonra önüne geçmenin bir anlamı yok. Bu sahil beş sene mazot içinde kalıyor gemi bir şey bıraktıktan sonra” diyerek tepkisini gösterdi.

“Denizimizin kirletilmesinden rahatsızız”

Atıkların, Boğaz’ın görüntüsünü bozduğunu söyleyen Nurettin Ekinci ise “Tabii ki bu durumdan rahatsızız. Şu anda deniz görüldüğü gibi temiz gözüküyor ama zaman geliyor buradaki pislikten, atık yağlardan denize bakılmayacak bir hal alıyor. Bu güzel denizimizin kirletilmesine büyüklerimiz el atsın” dedi.