İstanbul’un en eski gecekondu mahallelerinden biri olan Derbent Mahallesi için 2019'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları, İSKİ’nin itirazı üzerine değiştirildi. Mahallede planlanan 192 bin metrekarelik konut alanı 189 bin metrekareye indirildi.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2016'da riskli alan ilan edilen Derbent ve Darüşşafaka Mahalleleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları Eylül 2019'da itiraz süresi nedeniyle askıya çıkarılmıştı. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; 280 bin metrekare büyüklüğündeki alanı ilgilendiren planlara askı sürecinde İSKİ itirazda bulundu. Bakanlık, İSKİ'nin itirazı uygun görerek, planda gerekli değişiklikleri yaptı ve 22 Ocak 2021 tarihinde onayladı. Planlar değişiklik sonrası tekrar askıya çıkarıldı.

İŞTE PLANLARIN İÇERİĞİ

1960'lı yıllardan beri yıkımlara direnen, 1970'li yıllarda çekilen Yeşilçam filmlerine set olan İstanbul'un en ünlü gecekondu mahallesi Derbent'in imar planları bakanlık tarafından 2019'da hazırlanmıştı. Toplam bin 600 adet imar mevzuatına aykırı gecekondunun olduğu mahalledeki parseller; Maliye Hazinesi, İBB, Oto Sanatkarları Konut Yapı Kooperatifi ve Darüşşafaka Cemiyeti'ne ait. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2017 tarihli yetkilendirme yazısı ile riskli alanda yapılacak uygulamalar için İBB Başkanlığı geçici olarak yetkilendirilmişti. Plana göre riskli alan içerisinde İBB mülkiyetindeki parsellerde bulunan vatandaşlar için en yakın rezerv (yeni) konut alanında geçici konut yapımının önü açılacaktı. Tahliye edilecek alanda ise alt yapısıyla birlikte anahtar teslim şeklinde hayata geçirilecek sosyal konutlar Derbent Mahallesindeki vatandaşlara verilecek. Gecekondu sakinlerinin tahliyesi sırasında taşınma masrafları karşılanacak ve kiracılara 1 yıllık kira bedeli ödenecek. Planlara göre mahalleye yüzde 15 inşaat hakkı ve 5 kat yükseklik sınırı getirildi.

Kaynak: Emlakkulisi

SARIYER POSTA GAZETESİ