ÖZEL HABER

Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin okul sınırlarını çevreleyen ve Üç Kuyular Tepesi olarak adlandırılan bölgede bulunan duvarın tüm uyarılara rağmen bir yalı sahibi tarafından habersiz şekilde yıkılmasına ve yapılan yol çalışmasına tepkiler giderek büyüyor.

Sarıyer’in en eski eğitim kurumlarından olan ve muhteşem Boğaz manzarası ile dikkat çeken Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yaklaşık 1 yıldır okul sınırlarını ihlal eden, tarihe ve büyük doğaya zarar veren yol çalışması ile karşı karşıya.

İdari para cezası aldı

77. parseldeki Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 74. parselde bulunan yalının sınırları tepedeki üç kuyuların olduğu bölgede birleşiyor. 2018 yılının Temmuz ayında yalı sahibi İ.B izni olduğunu öne sürerek bir çalışma başlatmıştı. Okulun idari yetkilileri Sarıyer Kaymakamlığı ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili mercilere dilekçe yazdı. Akabinde çalışmayı yapan yalı sahibi idari para cezası aldı. Bunun üzerine çalışma bir süre durdurulmuştu.

Doğaya ve tarihe büyük zarar

Okul, bundan birkaç ay öncesine kadar tarihi istinat ve bahçe duvarıyla çevriliydi. Ancak İ.B geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki yönetim boşluğundan faydalanarak söz konusu çalışmaya yeniden başladığı öne sürüldü. İş makinesi ile okul ve yalıyı birbirinden ayıran duvar yıkıldı, ağaçlar kesildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. derecede tarihi kültür mirası olarak kabul edilen duvarın yıkıldığını gören okul yönetimi bölgeye gitti ve olaya müdahale etti. İddiaya göre, yapılacak yol kendi arazisinden başlayıp okul arazisinden geçecek ve inşaat halindeki otelin yolu ile birleştirilecek. Bunun üzerine bir kez daha duruma müdahale eden yetkililer, Sarıyer Kaymakamlığı ve yetkili kurumlar ile irtibata geçti.

Kaymakam Bilgin’den yakın takip

Konunun Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin’e iletildiği ve süreci yakından takip ettiği belirtildi. Bilgin’in okul yetkililerini sık sık arayarak bilgi aldığı ifade edildi.

Bu gücü nereden buluyor?

Bölgeye gelen polis ekipleri iş makinesini alandan çıkardı. Çalışmalar sırasında tarihi üç kuyuların üzerine moloz yığınlarının koyulmasına ve ağaçların kesilmesine tepki gösteren vatandaşlar, “Bu gücü nereden buluyor?” diye soruyor.