İstanbul'un sivrisinek üreme haritası çıkarıldı. Buna göre, il genelinde 193 bin aktif üreme noktası bulunurken, Sarıyer'in de aralarında olduğu bazı ilçeler en çok üreme noktasının bulunduğu bölgeler oldu.

Uzmanlara göre, en çok üreme durgun sularda, saksılarının altına konan suluklarda, atık araç lastiklerinde ve mezarlarda bulunan kuş suluklarında oluyor.

ALINACAK ÖNLEMLER MASAYA YATIRILDI

Dünya'da ve Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ve İstanbul'da sayıları artan Asya kaplan sivrisineğine karşı alınabilecek önlemler Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, stanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi İşbirliği ile gerçekleştirilen kongrede ele alındı. Yerli ve yabancı çok sayıda bilim insanının katılımıyla düzenlenen İstilacı Sivrisinekler Kongresi'nde İstanbul'un sivrisinek haritası açıklandı.

193 BİN AKTİF SİVRİSİNEK ÜREME ALANI VAR

İBB Vektörlerle Mücadele Otomasyonu verilerine göre, İstanbul'da tespit edilen 193 bin aktif sivrisinek üreme alanı var. En çok sivrisinek görülen ilçeler ise Beykoz, Sarıyer, Silivri Çatalca, Büyükçekmece, Şile, Ümraniye ilçeleri. En çok sivrisinek üremesine etken alanlar ise durgun sular, çiçek saksılarının altına konulan suluklar, atık araç lastikleri, mezarlarda bulunan kuş sulukları ve süs havuzları olarak sıralanıyor.

İŞTE SİNEK ÜREME KAYNAKLARI

İstilacı Sivrisinekler Kongresi'nde verileri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Uzman Doktor Önder Yüksel Eryiğit, "Bizim şu anda reel olarak tespit ettiğimiz kaynak sayısı yaklaşık 193 bin. Daha çok üreme kaynaklarımız kırsal diye tabir ettiğimiz, yani kendi alanında kırsalı olan ilçelerde üreme kaynakları daha çok fazla. İsim olarak bunu telaffuz etmek gerekirse Sarıyer, Beykoz, Ümraniye, Şile, Çatalca,Silivri, Büyükçekmece şeklinde söyleyebiliriz. Buralardaki üreme kaynakları yılın 12 ayı ve haftalık şekilde haftalık periyotlarla kontrol ediliyor. Eğer bu alanlarda larva görülürse biyolojik etkinlik testleri yapılmış ilaçlarla ilaçlama yapılmakta" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ