Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95. yıl dönümünde bayram coşkusu Sarıyer’de doyasıya yaşandı. Sarıyer Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Cumhuriyet yürüyüşü Kefeliköy’den Sarıyer’e binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Benim en büyük eserim’ dediği Cumhuriyet’in 95. yılı Sarıyer’de büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar, Sarıyer Belediyesi’ne ait iş makinesi ve araçlarının kortejiyle başladı. Ferahevler’de bulunan fen işleri şantiyesinden başlayan araç konvoyu tüm Sarıyer’i dolaşarak Cumhuriyet coşkusuna ortak oldu.  Sarıyer’de Cumhuriyet etkinliklerinin ikinci adresi ise Kefeliköy’dü.

Kutlamalar her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Yürüyüşü ile devam etti. Yürüyüşe Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, CHP İstanbul 2. Bölge Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcısı Yeter Büyükdurmuş, Sarıyer Belediyesi meclis üyeleri, Sarıyer Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak, muhtarlar, STK temsilcileri, gaziler ve binlerce Sarıyerli katıldı.

Cumhuriyet coşkusunu hep birlikte yaşamak isteyen 7’den 70’e Sarıyerlinin katıldığı yürüyüş, saat 18:00’da Kefeliköy’de başladı. Binlerce vatandaş ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve marşlarla konser alanına yürüdü. Korteje, denizden balıkçı tekneleri ışıklarla, atlılar, motosiklet takımı, gaziler, engelliler, halk oyunları ekibi, bando takımı ve tiyatro oyuncuları da eşlik etti. 29 Ekim kutlamaları özgün müzik sanatçısı Onur Akın’ın birbirinden güzel şarkıları seslendirmesinin ardından son buldu.

Başkan Genç’e yoğun ilgi

Kilometrelerce yolu Sarıyerliler ile birlikte yürüyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Sevgi seli arasında kortej ile birlikte konser alanına yürüyen Genç, çocuklarla yakından ilgilendi ve kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenleri kırmadı.

Genç’ten Cumhuriyet vurgusu

Yürüyüş sonrası Atatürk Anıtı’nın önünde coşkulu kalabalığa seslenen Şükrü Genç, “Mustafa Kemal Atatürk’ün her zaman söylediği gibi, ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ içinde yaşamak için var gücümüzle çalışmalıyız. Bağımsızlık ve egemenlik hakkımızı elimizden almak isteyen her kim var ise, Cumhuriyet’in yılmaz bekçileri olarak karşılarında dimdik duracak ve Atatürk Cumhuriyeti’nin ilkelerini onların suratlarına haykıracağız” dedi.

“Cumhuriyet bize çok yakışıyor”

Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran binlerce Sarıyerliye seslenen Genç, “Bundan tam 95 sene önce, alkışlar arasında Cumhuriyet’i kabul edenler gibi, coşkulu ve gururluyuz, Çünkü Cumhuriyet bize çok yakışıyor. Cumhuriyet’in temelinde insan var, Cumhuriyet’in temelinde özgürlük var, Cumhuriyet’in temelinde mücadele var. Kurtuluş destanı tüm ezilen halklara umut, Cumhuriyet ise esaret altında ortadan kaldırılması beklenilen bir milletin egemenliğini kayıtsız şartsız sahiplenmesinin güvencesi oldu” diye konuştu.

“Cumhuriyet’e sahip çıkmalıyız”

“Cumhuriyeti ve Cumhuriyet değerlerini unutturmak isteyen, özgürlük, demokrasi ve Cumhuriyet düşmanlarına inat yapmalıyız” diyen Genç, “Dünyanın çeşitli bölgelerinde, özellikle sınırlarımızın hemen yanı başında, komşularımızda yaşanan dramlar ortada. Emperyalizmin tehdidi altında, yurtlarından göç etmek zorunda kalan milletlerin dramını izliyoruz. Tarihinde emperyalizme geçit vermeyen bir ulusun fertleri olarak, bu zor dönemde, ülke olarak bir arada olmamızı milli mücadele ruhu ile cumhuriyet ve demokrasimize borçluyuz” ifadelerini kullandı.

İş makineleri de ‘Cumhuriyet’ dedi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Sarıyer Belediyesi bünyesindeki iş makineleri konvoy oluşturarak tüm ilçeyi dolaştı. Bayram sabahı Sarıyer Belediyesi’ne ait iş makineleri, ambulanslar, engelli araçları, ATV’lerin bulunduğu yaklaşık 50 araçlık grup Cumhuriyet konvoyu oluşturdu. Sarıyer Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi’nden yola çıkarak tüm ilçeyi dolaşan araç konvoyuna Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç ve vatandaşlar alkışlarıyla eşlik etti.