Tatil sezonunun başlamasıyla ulaşımda havayolunu tercih edenlerin kulak sağlığı konusunda dikkatli olması gerekiyor. Özellikle yaz aylarının gelişiyle birlikte tatil için uçak yolculuğunu tercih edenlerin kulak sağlığına dikkat etmesi ve seyahat öncesi alınacak bazı önlemlerle olası risklerden kaçınması öneriliyor.

Kulaklarımız duymamızdan ve vücudumuzun dengesinden sorumlu uzuvlarımız. Yutkunma esnasında basınç dengesini sağlayan östaki borusu uçaklarda meydana gelen iniş ve çıkışlarda basınç dengesini sağlayamıyor. Bunun sonucu olarak kişilerde kulaklarda dolgunluk, tıkanıklık ve baş dönmeleri görülebiliyor.

Risk grupları ve alınabilecek önlemler

Özellikle bebek ve çocuklarda östaki borusunun gelişimini tam tamamlayamamış olmasından dolayı uçak seyahatlerinde daha fazla risk taşımaktadır. Gribal enfeksiyonlara bağlı burun tıkanıklığı yaşayan veya burun tıkanmasına sebep olan alerjik nezlesi olan kişilerin, geniz eti problemi olan çocuklar da risk grupları arasında yer alıyor. Burun tıkanıklığı yaşıyorsanız ve uçak seyahati yapacaksanız önce bir kulak burun boğaz hekimine başvurmalı ve doktor tavsiyesi üzerine burun açıcı sprey kullanabilirsiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız tedavi olduktan sonra uçuş yapmanız sizin için daha sağlıklı olur. Sakız çiğneyerek, esneme hareketleri yaparak veya su içerek de östaki borusunun hareketini devam ettirmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle uçak inişe geçmeden uyku esnasında olmayıp bu hareketleri yapmanızda oluşabilecek riskleri minimuma indirmenizi sağlar.

SARIYER POSTA GAZETESİ