Türkiye’de 70 bine yakın laboratuvar teknikeri bulunurken, tıbbi laboratuvar teknikerleri atama için 205 kişilik kontenjan açan Sağlık Bakanlığı'na Tıbbi Laborantlar Platformu’ndan tepki geldi. Detaylar haberimizde...

Sağlık kuruluşlarındaki iş bölümünde çok önemli bir görevi üstlenen tıbbi laboratuvar teknikerleri atama engeline takılıyor. Ülkemizde yetişmiş 70 bin laboratuvar teknikeri bulunurken, atama için açılan kontenjan sayısı ise beklentilerin altında kaldı. Bu kapsamda ön lisansta 137, ortaöğretimde ise 68 kişilik kontenjan açıldığı öğrenildi. Açıklama yapan Tıbbi Laborantlar Platformu, en az 5 bin tıbbi laboratuvar teknikeri ataması yapılmasını istedi.

En az 5 bin kişilik kontenjan talep ediliyor

Yapılan açıklamada, "Mezun sayısı sadece ön lisans laborantlarda 70 binken ve her yıl ortalama 10 bin mezun verilirken, özellikle şehir hastanelerinin laboratuvarlarında, taşeron alımları arttığı için yüksek puan alan kişiler dahi işsiz kalmaktadır. Yerlerine cihaz elemanı adı altında taşeron olarak ne yazık ki laborant bile olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. TSM (Toplum Sağlığı Merkezi) laboratuvarlarında yine tıbbi laboratuvar eğitimi olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. Bunun önüne geçilmeli ve tıbbi laborantlar kendi çalışma alanlarında görevlendirilmelidir" ifadeleri kullanıldı.

“Laboratuvarda her hata cinayettir”

Laboratuvarlarda yapılan her hatanın cinayet olduğu belirtilen açıklamada, “İnsan hayatının söz konusu olduğu bu durumda çeşitli laboratuvarlarda eğitimlerini tamamlamış tıbbi laboratuvar teknikerleri çalışmalıdır, zira laboratuvarda her hata cinayettir. Bunların yanında laborantlar her analizi çeşitli fiziksel, biyolojik ve kimyasal riske maruz kalarak çalışmasına rağmen risk grubu meslekler içinde yer almamaktadır, bu konuda acilen düzenleme ve iyileştirilme yapılmalıdır. Biz tıbbi laborantlar iş beğenmeme derdinde değil, kendi işimizi yapabilme derdindeyiz. Tıbbi Laboratuvar Platformu olarak bu duruma el atılmasını, taşerona son verilip istihdamın artırılmasını talep ediyor ve bunun mücadelesini veriyoruz” denildi.

"Yaşanan soruna çözüm bulunmalı"

Tıbbi Laborantlar Platformu’ndan yapılan açıklamanın yanı sıra tıbbi laboratuvar teknikerleri de Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği atama kontenjanına dair açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada görüşlerini dile getiren tıbbi laboratuvar teknikerleri, yaşanan soruna çözüm getirilmesi gerektiğini kaydettiler.

SARIYER POSTA GAZETESİ