Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’na kurulan Pembe Sağlık TIR’ın da kadınlara yönelik ücretsiz ‘Kanser’ taramasında 10 gün geride kalırken, görevli doktorlar ilgi olsa da hedefledikleri muayene oranını yakalayamadıklarından yakındı!
Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte 3 Ekim’de Sarıyer Meydanı’na getirilen Sağlık TIR’ı  kanser taramalarını aralıksız sürdürüyor. 4 doktor, 2 radyoloji teknisyeni ve bir de ebe hemşirenin yürüttüğü kanser taramasına ilgi beklenilen düzeyde değil.

img_668130-65 YAŞ ARASI KADINLARA YÖNELİK

Sarıyer Meydanı’nda, gezici sağlık ekibi TIR’ın da bulunan mamografi cihazıyla meme kanseri ile ilgili radyolojik görüntüleme yapılırken, rahim ağzı kanseriyle ilgili bulgular için de numuneler alınıyor. 30-65 yaş arası kadınlara yönelik ücretsiz kanser taraması yaptıklarını belirten TIR’da görevli doktorlardan Hazan Zengin, “Meme ve rahim ağzı kanser taraması yapıyoruz. Kadınlar, randevu almadan, sıra beklemeden kısa bir süre içerisinde sadece kimlik numaralarıyla taramalarını yaptırabilirler. Kanser de erken tanı tedavi için çok önemli. Bu yüzden anneler kızlarıyla, komşularıyla bir solukta uğrayıp tarama yaptırabilirler. Bu hizmetten kadınlarımızın maksimum derecede faydalanmasını bekliyoruz.”dedi.

İSTANBUL’DA ÜÇ YER DE VAR

Sağlık TIR’ının İstanbul genelin de üç yerde bulunduğunu hatırlatan Dr. Hazan Zengin, “Sadece Sarıyerli kadınlar değil. Başka bölgelerden de kadınlarımız gelip kanser taraması yaptırabilirler. Bazen çok küçük kitle oluyor. Bunun elle tespit edilmesi çok zor. Burada yaptığımız testlerle, kanser daha çok yeniyken teşhis edilebilir. ”dedi.

GÜNDE 100 KİŞİ HEDEFLENDİ AMA…

Doktor Hazan Zengin, 10 günden beri hizmet veren TIR’a günlük olarak 60-70 kadının gelerek, tarama yaptırdığını hatırlatırken, “İlgi var ancak beklediğimiz gibi değil. Günlük hedefimiz 100’ün üzerine çıkmaktı, bugüne kadar 60-70 kişi tarama yaptırmaya geldi. Bundan sonraki günlerde daha çok talebin olmasını bekliyoruz.”çağrısında bulundu.

İKİ GÜN İÇERİSİNDE SONUÇLAR ÖĞRENİLEBİLİYOR

Türkiye’de yılda her 100 bin kadının 45’ine teşhis konulduğunu hatırlatan doktor Hasan Zengin, 10 gün içerisinde 3-4 kişiye kitle teşhisinde bulunduklarını hatırlattı. TIR’da bulunan dijital mamografi sayesinde, mamografi çekimlerinin uzmanlar tarafından değerlendirilip, sonucun iki gün içinde sahibine bildirildiğini kaydeden Zengin, “Testler, Ankara’ya Hacettepe’ye gidiyor. Sonuçlar iki gün içerisinde sahibi tarafından internet üzerinden görülebiliyor. 10 gün içerisinde de kayıtları CD ile kişinin Aile Hekimi’ne gönderiliyor.”açıklamasını yaptı.

4 KASIM’A KADAR DEVAM EDECEK

img_6688Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Sarıyer Meydanı’na koyulan Sağlık TIR’ındaki kanser taramaları 4 Kasım 2016 tarihine kadar uzmanlar eşliğinde sürdürülecek. Dr. Hazan Zengin, “TIR’ımız 3 Ekim’de hizmet vermeye başladı. 4 Kasım’a kadar devam edecek. Taramalarımız her gün sabah 9.00-12.00, öğleden sonra 13.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.” hatırlatmasında bulundu.

Haber/Abdulhamit ALBEZ