55Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, kanser hastalığını erken teşhis edip, tedavisini gerçekleştirerek, ölüm oranını azaltmak için tarama ve bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor.

Bu kapsamda İstanbul Özel Acıbadem Maslak Hastanesi’nde gerçekleştirilen ‘Kanser Taramaları’ konulu eğitim toplantısına katılanlara Rahim Ağzı Kanseri, Meme Kanseri ve Barsak Kanseri ile ilgili bilgi verildi.

ACIBADEM HASTANESİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILDI

Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi ile Özel Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği ile Özel Acıbadem Maslak Hastanesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen konferansa Sarıyer Aile Hekimleri ve yardımcı sağlık çalışanları katıldı.

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ile Dr. Ali Köprülü’nün açılış konuşmasını yaptığı toplantıda İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Dr. Soner Sabırlı, katılımcılara yapılması planlanan kanser taramaları hakkında açıklamada bulundu.22

“KADINLAR 30 YAŞINDAN SONRA DÜZENLİ SMEAR KONTROLÜ YAPTIRMALI”

Eğitim toplantısında Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Kemale Musayeva,Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser vakaları içinde ikinci sırada yer almaktadır. Tamamına yakını HPV virüsü kaynaklıdır. Bu nedenle genç yaşta HPV aşısının yapılmasını önermekteyim. Rahim ağzı kanseri için erken yaşta tedaviye başlamak kanserin doğuracağı kötü sonuçları engellemektedir. Bu nedenle erken teşhis için kadınların 30 yaşına kadar mutlaka en az bir smear örneği aldırmasını, 30 yaşından sonra ise düzenli smear örnekleri aldırarak tarama yaptırması gerekmektedir” dedi..33

“TÜRKİYE’DE HER 12 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ OLUYOR”

Meme Kanseri konusunda aydınlatmada bulunan Doç. Dr. Neslihan Cabioğlu ise şunları söyledi: 

 

“Ülkemizde her 12 kadından birinde meme kanseri görülmektedir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde 50 yaşından sonra daha sık görülen meme kanseri ülkemizde maalesef daha genç yaşlardaki kadınlarda da görülebilmektedir. Ülkemizde 40-69 yaş arasındaki kadınlar için her iki yılda bir mamografi çekimi ile tarama yapılmaktadır. Ülkemiz kadınlarının 20 yaşından itibaren düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmasını ve 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmesini önermekteyim.”11

“DÜZENLİ TARAMA BARSAK KANSERİNİ ENGELLİYOR”

Bilgilendirme toplantısının üçüncü konusu ‘Barsak Kanseri’ ile ilgili olarak da Uzm. Dr. İlknur Ergüner konuştu ve şunları söyledi:

“Dünya'da 3., ülkemizde 7. en sık görülen kanser olan kolorektal kanserlerinin tarama programına dahil edilmesi, erken tanı konmasında oldukça faydalı olacaktır. Düzenli tarama programları ile hastalık daha başlamadan engelleme şansımız olacağı için, önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili eğitim ve uygulama programlarının yaygınlaşması ile toplum farkındalığı da arttırılacaktır. Bizler de bu konuda elimizden gelen ne olursa memnuniyetle yardımcı olmaya hazırız.”

44İSTANBUL GENELİNDE 7 MİLYON KİŞİ TARANACAK


Toplantıya konuk olarak katılan İstanbul Halk Sağlığı Şube Müdürü Uzm. Dr. Soner Sabırlı ise kanser tarama konusunda şu bilgileri verdi;

Taramalar; Günümüzde üç kanser türüne yönelik olarak tariflenen tarama yöntemleri ile bu kanserlerin mortalitesinin azaltılabildiği gösterilmiştir. Bu kanserler ve tarama yöntemleri şunlardır:

Meme kanseri - Mamografi ve mamografiye destek olarak klinik meme muayenesi

Serviks kanseri - Pap-smear ile servikal sitoloji veya HPV enfeksiyonu taraması

Kolorektal kanserler - Gaitada gizli kan testi ve kolonoskopi

77Hedef Kitle;  Taranacak kanserler ve yöntemler aynı olmakla birlikte ülkelerin yaş profilleri, tarama alt yapıları, bu kanserlerin görülüş sıklıkları, sıklıkla görüldükleri yaşlar, toplumun genel risk düzeyi vb. değişkenlere bağlı olarak tarama hedef yaş grupları ve tarama sıklığı değişkenlik gösterebilmektedir.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan kanser tarama ulusal standartlarımıza göre ülkemizde tarama hedef yaş grupları, tarama yöntemleri ve tarama sıklıkları şu şekildedir:

Meme kanseri: 40-69 yaş kadınlarda 2 yılda bir mamografi çekimi, eş zamanlı olarak klinik meme muayenesi. Ayrıca 20 yaşından itibaren her kadına kendi kendine meme muayenesi yapmanın öğretilmesi ve kadınların aylık olarak meme muayenelerini yapmalarının tavsiye edilmesi önerilmektedir.

66Serviks kanseri: 30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda bir yapılacak servikal sitoloji veya HPV testi. Kanser Daire Başkanlığı serviks kanseri taramalarında önümüzdeki dönemde tümüyle HPV testine ve pozitif çıkan vakalar için refleks sitolojiye geçmeyi planlamaktadır.

Kolorektal kanserler: 50-70 yaş arası tüm vatandaşlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi.

Bu tarama kapsamına girecek olan İstanbul hedef nüfusları meme kanseri için yaklaşık olarak 2 milyon, serviks kanseri için 3 milyon, kolorektal kanserler için 2 milyondur.
Yöntem;  HPV testi için yakın gelecekte İstanbul'da merkezi bir laboratuar kurulması, mamografi tetkikleri için ise gezici dijital mamografi cihazları ile mahalle mahalle tarama yapılması planlanmaktadır.