İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'un ilçelerindeki corona virüs aşılama oranlarını açıkladı. Listenin zirvesinde yüzde 85 ile Kadıköy yer alırken, Sarıyer yüzde 78 aşılama oranı ile 7. sırada kaldı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilere göre, hiç aşı olmayanların hastaneye yatış oranı yüzde 56,8 iken, yoğun bakıma düşme riski ise yüzde 58.4'e çıkıyor. Aşılananlarda bu risk yüzde 1'in bile altında kalıyor.

"GÜNLÜK ORTALAMA 150 BİN AŞILAMA YAPIYORUZ"

İstanbul'da aşılamaların büyük bir özveriyle sürdürüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Memişoğlu, 4 bin 500 noktada aşılama yapıldığını ifade ederek, "İnsanlara, yaşlılarımıza, kalabalık alanlara gidip kendimiz ilçe sağlık müdürlükleri vasıtasıyla aşı yapıyoruz. Şu anda İstanbul'da yaklaşık 4 bin 500 noktada aşı yapılabilir her gün. En çok bir günde 357 bin aşılama yaptık. Ama günlük olarak ortalama 150 bin bandında aşı yapabilir haldeyiz" şeklinde konuştu.

"ÇİFT DOZ AŞILAMADA YÜZDE 60'A ULAŞTIK"

İstanbul'un aşılamada hedefine çok yaklaştığını da anlatan Memişoğlu, şu bilgileri verdi: "Şu anda İstanbul'da aşılama oranımız bir tek doz aşıda hedef nüfusu 12 milyon civarında, yüzde 78 bandına yaklaşmış durumdayız. İki doz aşılarda da yaklaşık yüzde 60'a ulaştık. Bu nedenle İstanbul'da vaka sayılarında artış yaşansa da eskisi gibi yoğun bakım ve yatışlarda çok şiddetli bir artış beklemiyoruz. Geçmişe göre kıyasladığımızda, geçen Mart ayında, Ekim ayında ya da daha önceki pik dönemlerinde yaşadıklarımızı simüle ettiğimizde şu ortaya çıkıyor ki aşısızlardaki hastalanma yaş ortalamasıyla, aşı olanlardaki yaş ortalaması artık farklılaşmış durumda. Siz aşı olduğunuz zaman eğer yandaş hastalığınız varsa ve bağışıklık sisteminiz iyi değilse bile hastalanma riskiniz var ama çok azalmış durumda. Aynı şekilde yoğun bakıma düşme riskiniz de azalıyor. Verilerimiz de bunu gösteriyor zaten."

SARIYER POSTA GAZETESİ