Doç. Dr. Başak Bostancı, pandemi döneminde evlerde oturma süresinin artmasıyla çocuklarda uzak görme bozukluluğunda artış olduğunu belirtti.

Tüm alışkanlıkları değiştiren, bireysel farklılıklara göre her yaştan bireyi ayrı ayrı etkileyen pandemi döneminde çocuklarımızın göz sağlığını hiç düşündünüz mü?

Çocukların görmelerindeki bozukluğu çoğu zaman farkına varmadığını ve yaşıtlarının da dünyayı kendileri gibi gördüklerini sandığını açıklayan Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Bostancı, “Gözleri sık kırpma ve ovuşturma, ışık hassasiyeti, gözlerde sulanma, gözlerden birini hep kısarak veya hep aynı yöne doğru baş pozisyonu yaparak bakma gibi belirtiler çocuklarda göz problemi olduğuna işaret edebilir” dedi.

20 DAKİKA LİMİTİNİ UYGULAYIN

Özellikle Pandemi döneminde evlerde vakit geçirme saatlerinin artmasıyla beraber çocukların tablet ve telefon kullanımında çok fazla artış olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bostancı, “Bu durum ailelere çocuğumun göz sağlığında bir probleme neden olabilir mi? sorusunu düşündürüyor. Çalışmalar gösteriyor ki tablet ve telefon gibi dirsek mesafesinden daha yakında olan şeylere 20 dakikadan daha fazla bakmak miyopiyi yani uzak görme bozukluğunu artırabiliyor. Çocukların bu kadar çok evde zaman geçirdiği bir dönemde eline hiç tablet, telefon alma demek yerine süre kısıtlaması yapılabilir. Çocuğunuzu açık havada uzaklara bakacak şekilde sağlıklı aktivitelere de yönlendirebilirsiniz. Tüm bu önerileri uyguladıktan sonra çocuğunuzun göz sağlığını uzman bir göz hekimine emanet ediniz” diye konuştu.

SARIYER POSTA