Diş hekimliği, ortodonti alanında diğer bütün meslek dalları gibi gün geçtikçe daha çok dijitalleşiyor. Böylece, hastalara daha az seansta, daha hızlı ve konforlu tedavi olanakları sunularak klinik süreçler daha verimli hale getiriliyor. Sarıyer Ortodonti Kliniği’nden Dr. Aydan Coşkun Ateş, ortodontide yaşanan teknolojik gelişmelerle elde edilen yeni tedavi yöntemlerini gazetemize anlattı.

Bilim ve teknolojinin her geçen gün ilerlemesi tıpta da yeni tedavi yöntemlerinin çıkmasını ve hastaların daha kolay sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Ortodonti alanında hizmet veren Sarıyer Ortodonti Kliniği’nden Dr. Aydan Coşkun Ateş, son gelişmelerle elde edilen yeni tedavi yönetmelerini gazetemize anlattı. Ağız içi 3D tarama, modelleme, kolay takip, paylaşım, analiz ve ortodontik tedavilerin simulasyonu gibi gelişmelere değinen Dr. Aydan Coşkun Ateş, “Elde edilen dijital verileri hastaların talepleri doğrultusunda; görünmeyen içeriden diş teli tedavilerinde, telsiz şeffaf plaklarla tedavilerde ve hatta ülkemizde bir ilk olan hastanın braketlerinin dijital ortamda dizilmesine kadar kullanabiliyoruz. Bu dijital devrimin tedavilerimizde büyük katkısı oldu” dedi.
AĞIZ İÇİ 3D TARAMA İLE TEDAVİ PLANI OLUŞTURULABİLİYOR

Ağız ölçüsü ve modellerin ortodontik tedavi öncesinde hem arşiv, hem de tedavi planının oluşturulabilmesinde oldukça faydalı olduğunu vurgulayan Dr. Aydan Coşkun Ateş, ağız içi tarama yönteminde tüm bu modellerin 3 boyutlu tarama ile sanal ortamda elde edildiğini belirtti. Ateş, “Dijital olarak ağız içi taraması, büyük ölçü kaşıklarının kullanılmasına ihtiyaç bırakmadığı için bulantı refleksi olan kişiler için büyük kolaylık ve avantaj sağlıyor. Ayrıca 3 boyutlu renkli tarayıcı ile elde edilen ölçülerin, 3 boyutlu yazıcı ile modellenmesi de yapılabiliyor” diye konuştu.
DİJİTAL PLANLAMA İLE NELER YAPILABİLİR?

Dr. Ateş, dijital planlama ile tedavi yöntemlerinin kolaylaştığını dile getirerek, “Ortodontik analiz ve tedavi planlaması yazılımı ile vaka analizi, ortodontik tedavilerin simule edilmesi, diş çekimleri, ara yüz aşındırma ve diş hareketlerinin tüm ayrıntılarının incelenmesi de mümkün. Oklüzyonun yani kapanışın gerçek zamanlı olarak monitörize edilmesi, tedavi önerilerinin zaman kaybetmeden sanal olarak değerlendirilmesi, tedavinin özelleştirmesi, braketlerin yazılım kullanarak hatasız konumlandırılması, aparey üretimi, planlanan aşamalar ve tedavinin ön izlemesi dijital olarak yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.
GÖRÜNMEYEN DİŞ TELİ ARTIK MÜMKÜN

Tıpta yaşanan büyük gelişmeler neticesinde artık görünmeyen diş telinin mümkün olduğunu dile getiren Dr. Aydan Coşkun Ateş, şu bilgileri verdi: “Lingual Ortodontik Tedavi (Görünmeyen Diş Teli - İçeriden Diş Teli), dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan braketler ile dışarıdan fark edilmeden uygulanan ortodontik bir tedavi. Hastanın 3 boyutlu tarama sistemleri ile elde edilen ağız içi ölçüsü modelleri yurt dışında bulunan laboratuvarlara dakikalar içerisinde ulaştırılıyor, modeller üzerinde yapılan ölçüm ve planlama sonrasında CAD/CAM sistemleri ile kişiye özel braketler üretiliyor.”
DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİNDE TELSİZ TEDAVİ

Son zamanlarda yaygınlaşan telsiz tedavi yönteminin dijital diş hekimliğinin bir ürünü olduğunu vurgulayan Ateş, “Şeffaf Plaklarla Yapılan Ortodontik Tedavi (Telsiz Tedavi - Invisalign) Şeffaf plak (Invisalign) gibi diş teli kullanılmadan yapılan ortodontik tedaviler, tamamıyla dijital diş hekimliğinin bir ürünü. Şeffaf plak tedavi planlaması tamamen dijital sistem üzerinden 3 boyutlu olarak yapılıyor, şeffaf plaklar ise 3 boyutlu yazıcılar ile oluşturulan modellerden elde ediliyor” dedi.
DİJİTAL ORTOGNATİK CERRAHİ PLANLAMASI

Çene cerrahisinde yaşanan gelişmelere de değinen Dr. Aydan Coşkun Ateş, “Ortognatik çene cerrahisinde kullanılan yazılımlar sayesinde alt ve üst çenelerin ameliyatı, sanal ortamda 3 boyutlu olarak yapılabiliyor. Bu sayede çok daha hassas ölçümler ve tedavi planlamaları elde edilebildiğinden, hata payı minimum” diye konuştu.

Ulusal medyada yayınlanan haber linki

https://www.youtube.com/watch?v=lWNXWctZVrY

İletişim için;

Mesarburnu Cad. Baştımar 2 Apt. No: 77/1 Sarıyer

Tel: 0212 271 71 77 - Cep: 0544 271 71 77

www.sariyerortodonti.com