Sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayan coocker cinsi Maşa, inanılmaz bir müdahele ile hayata tutundu. İç organları dışarı çıkan, karaciğeri yırtılan Maşa’ya iki operasyon gerçekleştiren ve 40 günde eski günlerine dönmesini sağlayan Madagaskar Veteriner Kliniği’nden Veteriner Hekim Oruç Akgül, “Yarım saat geç kalsaydı şimdi aramızda olmazdı.”dedi.
Bu sayımızda ‘Ölür’ denilen bir köpeğin inanılmaz çabalar sonucunda nasıl hayata tutunduğunu okurlarımızla paylaşmak istiyoruz. Maşa, İspanyol coocker cinsi bir köpek! Zekeriyaköy’de bir sitede oturan sahibiyle birlikte yaşıyor. Sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayan Maşa’nın, sahibi tarafından kan revan içerisinde Madagaskar Veteriner Kliniği’ne getirildiğinde, eventrasyon denilen iç organları dışarı çıkma durumu vardı! Maşa, cerrahi tecrübeli bir veteriner hekim ve donanımlı bir klinik sayesinde iki operasyon sonucunda 40 günde eski günlerine döndü. İşte Maşa’nın hayata tutunma öyküsü.

KÖPEĞİMİZ ÖLÜYOR DİYE GELDİLER

Sitenin bahçesinden sokak köpekleri tarafından çıkartılarak ormanlık alana götürülen Maşa, vahşice saldırıya uğrayarak, adeta parçalanıyor. Sahipleri tarafından yapılan aramalar sonucunda kan revan içinde bulunan Maşa, hemen Madagaskar Veteriner Kliniği’ne getiriliyor.Veteriner Hekim Oruç Akgül gece 00.30’da kliniğe getirilen Maşa için, “Köpeğimiz ölüyor, diye geldiler. Kanlar içerisindeydi. İlk belirlememizde 9 tane diş yarası vardı. Bunlardan 4 tanesi derin,15-20 santimlik yarıklar halindeydi.”dedi.

EVENTRASYON HALİNDE KLİNİĞE GELDİ


Karın ve göğüs bölgesinden yaralanan Maşa’nın eventrasyon halinde acil operasyona girmesi  gerektiğini anlatan Veteriner Hekim Akgül, şöyle devam etti: “Hastamızda, karaciğerde yırtılma, bağırsaklar da  hasar vardı. Bilincini kaybetmek üzereydi. Acil operasyona aldık. Yapılan müdahalede yırtılan karaciğer ve bağırsak onarıldı. Vücudun farklı yerlerinde bulunan yırtıklar dikildi. Operasyonun ardından hastamızı, yoğun bakıma aldık.”

İKİ GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDI

Operasyonun ardından yoğun bakıma alınan Maşa’nın 2 gün burada kaldıktan sonra yavaş yavaş kendine gelmeye başladığını anlatan Veteriner Hekim Akgül, “Yoğun bakımda kan nakli yaptık. 2 gün sonra yürüme hareketleri yapmaya başladı. Kafeste korumaya aldık. Hayati tehlikeyi atlatınca, beslenme başladı. Beslenmenin ardından 10’ardakikalık sürelerle kafesten çıkarmaya başladık. Daha sonra her 4 günde bir dışarı çıkış süresi 10’ar dakika artırıldı.”dedi.

İKİNCİ OPERASYONU GEÇİRDİ

Maşa’nın ikinci operasyonu geçirdiğini hatırlatan Akgül, “Beklediğimiz gibi oldu. 14. Günde hastanın dikişleri attı. Hastayı tekrar operasyona aldık. Bu operasyonda,hasarlı olan ve onarılan ,karaciğer ile bağırsak kontrol edildi. Yaraların iyileştiğini gördük.”dedi. İkinci operasyonun ardından 10 günün sonunda dikişlerin tamamen kaynadığını belirten Akgül, “Hasta sahibi 10 gün daha kalmasını istedi. 30. günden sonra hastamız rehabilitasyon gördü. Diğer köpekler ile kopmuş olan bağları tekrar onarmak istedik. Bu dönemde kliniğimizin köpekleri olan Hamdi Bey, Şükşo ve Boxi nin, Maşa’nın tekrar güven kazanmasında rolleri büyüktü. 40. gün de hastamız, eski günlerine döndü.”diye konuştu.

YARIM SAAT GEÇ KALSA ÖLMÜŞTÜ

Maşa’nın çok şanslı bir köpek olduğunu belirten Akgül, “O gece ben bir hastaya bakmak için kliniğe 11.30 gibi gelmiştim. Çıkışım biraz gecikti. Tam o sırada Maşa getirildi. Şayet ben olmasaydım burada, klinikten çağrılacaktım. Yarım saat gecikmiş olsaydı Maşa’yı kaybedecektik. Demek ki yaşayacakmış. Benim burada olmam ve  7/24 açık olmamız onun için bir şanstı.”ifadelerini kullandı.

 

Tarakçı Caddesi No:71/T – Zekeriyaköy

Tel: 0212 201 51 52

Gsm: 0506 564 74 75

e-mail:madagaskarveterinerkliniğ[email protected]

 

http://www.sariyerposta.com