COVİD İLE BESLENME İLİŞKİSİ NEDİR?

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabiha Zeynep Aydenk Köseoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgınının beslenme ile olan ilişkisini Sarıyer Posta Gazetesi'ne değerlendirdi.

" Dünyamızın başına gelen en büyük pandemilerden biri olan Covid 19’un yayılmasında, alınması gereken önlemlerin yeterli olmayışı ve kişilerin bağışıklık düzeylerindeki sorunların varlığının etkisi büyüktür" diyen  Doç. Dr. Sabiha Zeynep Aydenk Köseoğlu, doğru beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olan ve uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp fakültesi Çocuk Sağlığı ve İç Hastalıklarında yapan Köseoğlu, Sarıyer Posta Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

"SORUNLARIN BAŞINDA OBEZİTE GELİYOR"

Köseoğlu, "Beslenme ve Diyetetik Bilimi ve bu programlardan mezun olan diyetisyen denince, toplumun büyük çoğunluğunun aklına ağırlık denetimi ile ilgili sorunların başında obezite geliyor. Halbuki diyetisyenlerin görevi sadece obezite ile uğraşmak değil. Toplumdaki görülen tüm hastalıkların altında yatan beslenme sorunlarının çözülmesi ve önüne geçilmesi, oluşmuş hastalıkların tıbbi beslenme tedavilerinin planlanması ve uygulanması dolayısıyla toplumun genel sağlığının düzenlenmesinde önemli role sahip olmalarıdır" diye konuştu.

"HASTALIKLARIN ETKİSİNİ AZALTMASI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI"

"Sağlıklı beslenme kavramı, yalnızca sağlığımızın iyi olduğu dönemlerde değil, aynı zamanda tüm hastalıkların oluşumunda, gelişiminde ve tedavisinde önem taşımakta" diyen Köseoğlu, "Bağışıklık oluşumunda ise kişilerin günlük besinsel örüntüleri önemli rol oynuyor. Bağışıklık sistemi de birçok faktörlerden etkilendiği gibi, en çok da günlük diyette alınan besinlerin içindeki besin öğelerinin işlevlerine büyük ölçüde dayanıyor. Covid-19 ‘un yıkıcı etkilerinin önlenmesinde veya sağaltımında, günlük beslenmemizde mutlaka bulunması gereken Covid’e özel bir besin veya besin takviyesi bulunmamakta iken sağlıklı beslenmenin özellikle bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli bir etkiye sahip olması ve aynı zamanda COVID-19’un şiddetini etkileyebilecek obezite, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların etkisini azaltması göz önünde bulundurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

"SATIN ALMADA ETİKET OKUNMALI"

Sağlıklı beslenme ile ilgili tavsiyelerde bulunan Köseoğlu, şunları söyledi: "Covid-19'un yayılmasında hijyen davranışları önemli olduğundan, beslenmemizde de besinlerin hazırlanması ve işlenmesindeki basamaklarda sağlık ve temizliğe dikkat edilmelidir: Satın almada etiket okunmalı. Besinler temiz tutulmalı.Yiyecekler uygun ısıda ve nem derecesinde saklanmalı. Yıkama ve pişirmede güvenli su kullanılmalı. Besinler çok iyi pişirilmeli. Donmuş besinler çözülüp tekrar dondurulmamalıdır."

Sağlıklı beslenmede;

Hidrasyon sağlanmalı ( Günlük gereksinim kadar su)

Tuz azaltılmalı

Şeker sınırlandırılmalı

Alkol alımı sınırlanmalı

Orta miktarda katı ve sıvı yağ alınmalı

Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı

Haftada en az 2 gün kurubaklagil tüketilmeli

Besin gruplarının hepsinden günlük gereksinim kadar alınmalıdır.

SARIYER POSTA GAZETESİ