Abdominoplasti olarak da bilinen Karın Germe ameliyatı, meme estetik operasyonlarından sonra günümüzde en sık yapılan estetik cerrahi operasyonlarından biridir. Spor ve diyetin yetersiz kaldığı zamanlarda, karın bölgesinde fazla yağ birikimi, bağ ve kasların deforme olması nedeniyle sarkmanın gelişmesi gibi çeşitli estetik sorunlarına yönelik çözüm sunar. Bu ameliyatla bölgede yoğunlaşan fazla yağlar alınıp gevşeyen deri toparlanır. Böylece hastanın düz ve sıkı bir karna kavuşması sağlanır.

Karın germe ameliyatı kimlere uygulanır?

  • Hamilelik döneminden sonra karın bölgesinde yağ birikimi ve sarkmalar meydana gelen,
  • Sık kilo alıp verme nedeniyle karın bölgesinde deformasyon oluşan,
  • Karın bölgesinde yine aynı sebeplerden dolayı çatlak görünümü oluşmuş olan,
  • Yüksek miktarda kilo verilmesi nedeniyle karın bağ dokusu gevşeyen,
  • İkiden fazla doğum yapma nedeniyle göbek kısmında sarkma ve deformasyon yaşayan,
  • Karnı eski haline getirmek için spor ve diyetin yetersiz kaldığı hastalara uygulanır.

Karın germe ameliyatının etkileri nelerdir?

Ameliyat sonrasında çok daha sıkı ve çatlaksız bir karın elde edilir. Hastanın bel ve karın bölgesindeki fazla yağlar azaltılarak ince ve kıvrımlı bir bele sahip olması sağlanır. Tek bir operasyonla karın ve bel bölgesinde hastayı mutsuz eden tüm sorunlara çözüm sunulmuş olur.

Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat öncesinde estetik ve plastik cerrahi uzmanı detaylı muayene ve radyolojik görüntülerle beraber uygulamanın yapılacağı bölgeyi analiz eder. Ardından hasta için en uygun olan ameliyat tekniğine karar verilir. Bu operasyonlarda tıpkı sezeryanda olduğu gibi aynı bölgeden yanlara doğru çekilen çizgi aracılığıyla göbek deliği etrafındaki fazla deri ve sarkmalar toplanır. Göbek deliğinin yukarısında kalan sarkmalar ise aşağıya doğru gerdirme işlemi yapılarak giderilir. Sarkma ve deri fazlalığının toplanmasının ardından liposuction yöntemiyle fazla yağlar çekilir. Operasyon esnasında açılan kesi bölgeleri kapatılırken toplayıcı dikişler kullanılarak karın kaslarının sıkılaşması da sağlanır. Bu dikişlerin estetik dikiş olması sayesinde operasyon sonrasında kalabilecek olan izler minimuma indirilir.

Karın germe ameliyatları tek tip midir?

Mini ve tam karın germe olmak üzere 2 tip karın germe ameliyatı vardır. Hangi yöntemin uygulanacağına karar verirken kişinin anatomik yapısından beklentisine, vücut şeklinden biriken yağ ve sarkan deri miktarına kadar birçok faktöre dikkat edilir. Karın bölgesinde sarkma, çatlak, gevşeklik ve yağ miktarı fazla olmayan hastalarda mini karın germe ameliyatı uygulanır. Burada amaç sadece alt karın bölgesindeki sarkıklığın giderilmesi ve fazla yağ miktarının liposuction ile çekilmesidir. Bu operasyonda göbek deliğinin duruşuna veya kasıklardaki yağ birikmesine müdahale edilmez. Karnın ön duvarının aşırı gevşek olduğu, hamilelik veya yüksek miktarda kilo alıp vermeye bağlı olarak sarkmaların ileri boyutta meydana geldiği ve yağ birikme oranının yüksek olduğu hastalarda tam karın germe ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla tüm karın ve bel çevresindeki yağlar alınıp sarkan ve gevşeyen tüm deri toparlanır, göbek deliği tekrar yukarı kaldırılır.

Karın germe ameliyatının süresi ne kadardır?

Bu süre hastanın karın bölgesindeki yağ ve deri fazlalığının miktarına, uygulanacak olan dikiş tekniğine ve karın kaslarının durumuna göre farklılık göstermekle beraber yaklaşık olarak 4 saat civarıdır. Uygulamanın yapılacağı bölgedeki sarkma, deri ve yağ fazlalığı az ise ameliyat 2 saat içerisinde de tamamlanabilir. Mini karın germe ameliyatları, tam karın germe ameliyatlarına nazaran çok daha kısa sürmektedir.

Karın germe ameliyatının iyileşme süreci nasıldır?

Ameliyat sonrası iyileşme süreci de yine uygulanan tekniğe ve işlemlere göre değişkenlik göstermektedir. Ameliyattan sonra kesi ve dikiş yerlerinde hastanın ağrısı olur; ancak ağrı kesicilerle bu süreç kolayca yönetilir. Genellikle hastalar 2 gün sonra hastaneden taburcu edilir. İyileşme sürecini hızlandıran, bedenin istediği forma girmesinde yardımcı olan ve ameliyattan sonra hastaya giydirilen özel korsenin kullanımına yaklaşık bir ay boyunca devam edilir. Böylece operasyondan alınan verim artar. Hasta ameliyattan 2-3 gün sonrasında banyo yapabilir ve rutin ev işlerine yavaş yavaş geri dönebilir. İlk bir hafta hapşırma, öksürme ve ıkınma gibi eylemlerde dikkatli olmakta fayda vardır. Dikişler henüz tam kaynamadığından dolayı zarar görebilirler. Operasyonun ardından 7-10 hafta geçmesiyle beraber hasta iş yaşamına geri dönüş yapabilir. Tüm bu iyileşme süreci tam karın germe operasyonları için geçerlidir. Mini karın germe operasyonlarında yapılan işleme bağlı olarak bu süreler çok daha kısadır.

Karın germe ameliyatından sonra tekrar hamile kalındığında hastayı nasıl bir süreç bekler?

Bu operasyondan sonra hamile kalınmasını etkileyen herhangi bir engel yoktur. Yalnızca hamile kalınmadan önce operasyonun iyileşme sürecinin tamamlanması beklenmelidir. Bu iyileşme sürecine estetik ve plastik cerrahi uzmanı yapacağı muayene sonrasında karar verir. Eğer hamilelik ameliyat öncesinde gerçekleştiyse, karın germe operasyonunun yapılması için doğumun ardından en az bir sene beklenmesi gerekir. Bu süre zarfında hasta diyet ve egzersiz programlarıyla verebileceği kadar kiloyu verip vücudunu sıkılaştırmaya gayret eder. Böylece ameliyat dönemine kadar hamilelikten geriye kalan sarkma, çatlaklık, gevşeme ve yağ miktarı ortaya çıkmış olur.

Karın germe ameliyatıyla neler yapılır?

Yapılan bu ameliyatla beraber;

  • Tüm karın ve bel çevresinde fazla yağ tabakası ortadan kaldırılır.
  • Sarkmış ve deforme olmuş olan ciltte toparlanma sağlanır.
  • Hamilelik ve kilo alıp verme süreçleri sonrasında aşağıya kaymış olan göbek yukarıya kaydırılarak eski yerine getirilir.
  • Çatlaklar oluşmuş ise düzeltmeler yapılır.
  • Fazla olan deri tabakası gerdirilerek sıkı bir görünüm elde edilir.

Karın germe ameliyatının avantajları nelerdir?

  • Yara izi sezeryan bölgesinde olduğundan dolayı bikini vs. giyildiğinde görünmez.
  • Kişi fit ve sıkı bir bedene sahip olur.
  • İç karın kasları sağlamlaştırıldığından daha belirgin ve güçlü karın kasları elde edilir.
  • Vücuttaki biriken fazla yağın çekilmesiyle vücut yağ oranı azaltılmış olur.
  • Daha estetik bir görünüme kavuşan hastanın psikolojisi de düzelip özgüveni artar.
  • Kişi istediğini giymekte artık özgürdür.

Karın germe ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi, karın germe operasyonunun yaklaşık bir ay öncesinde kan sulandırıcı ilaçların kullanımına ara verilmelidir.
  • Sigara kullanımı yara iyileşme sürecini geciktireceğinden dolayı ameliyattan yaklaşık 3 hafta öncesinde sigara tüketimini azaltmak gerekir.
  • Ameliyattan önce sebze ağırlıklı beslenilmeli ve bitki çayı tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Karın germe ameliyatının riskleri nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi karın germe estetik ameliyatlarında da bazı riskler mevcuttur. Bu estetik operasyonların sonrasında estetik ve plastik cerrahının önerdiği ilaçlar ve tedavi yöntemleri harfi harfine uygulanmalıdır. Gerekli pansumanlar aksatılmadan yapılmalı ve operasyon bölgesini zorlayacak ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon, kanama, sıvı ve kan birikimi gibi riskler mevcuttur. Ancak bu riskler önerilen tedaviye uyulduğu takdirde ortadan kalkmaktadır. Karın germe ameliyatlarının diğer bir riski de sigara içenlerde ve şeker hastalarında yara iyileşmesinin zor olmasıdır. Bu hasta gruplarında ameliyattan sonra izler daha belirgin kalabilir.

Karın germe ameliyatı tekrarlanabilir mi?

İlk ameliyatın en az bir yıl sonrasında tekrar ameliyat yapılabilir. Ancak ikinci kez yapılan ameliyatta vücudun daha fazla yıpranmaması adına yalnızca küçük müdahaleler uygulanabilir. Örneğin, tekrar yağ birikmesi olduysa liposuction ile yağ çekilip deride hafif germeler yapılabilir.